Kétórás vitát követően elfogadták Debrecen költségvetését

Egyetlen ellenzéki módosító indítványt sem támogatott a Fidesz, cserébe egyik ellenzéki képviselő sem szavazta meg a város 2020-as büdzséjét. Varga Zoltán érzelmes búcsút vett a közgyűléstől, Papp László pedig együttműködést ígért a DK-s politikusnak.
Galéria: Debreceni közgyűlés - 2020. február 13. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Az elmúlt hetekben a kultúra ügyei iránt fogékony debreceni közbeszédet a Természettudományi Múzeum költözésén túl a Modem forráscsökkenése, valamint az ebből fakadó létszámleépítése uralta. A február 13-i közgyűlésén a város vezetői azonban számos egyéb fontos kérdésről is döntöttek, most tárgyalták ugyanis Debrecen 2020-as költségvetését.

Varga el is köszönt, meg nem is

A napirendi pontok megtárgyalását megelőzően Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője ügyrendi felszólalásában bejelentette, hogy február 16-i hatállyal lemond a mandátumáról. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Varga pótolja majd a parlamentből pornográffotó-botránya miatt távozni kényszerülő Gréczy Zsoltot a DK országgyűlési frakciójában. A politikus arról beszélt, hogy az új megbízatása ellenére nem költözik el Debrecenből, és a közgyűlési munkában is szeretne továbbra is részt venni.

Koppányi Szabolcs

„Szeretném azt, hogy ne kevesebbek legyünk azzal, hogy egy ellenzéki képviselő bekerült a parlamentbe, hanem többek” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy szeretné segíteni a fideszes városvezetést abban, hogy Debrecen egy európai nagyvárossá váljon. (Varga távozásával egyébként nem lesznek kevesebben a képviselő-testületben, hiszen a helyére egy másik debreceni DK-s lép.) Papp László a válaszában kifejtette, hogy sajnálja Varga távozását, majd sok sikert kívánt a további politikai pályafutásában. A polgármester biztosította arról, hogy amennyiben Varga Debrecen érdekében szeretne dolgozni parlamenti képviselőként, akkor nyitottak a vele történő együttműködésre.

A kulturális alpolgármester hallgatott a Modemmel kapcsolatban.

A költségvetésről szóló napirendi pont elején Papp László szóban hosszasan ismertette a mindössze egy hete nyilvános dokumentum tartalmát. A polgármester reflektált a Modem forráscsökkentéséről szóló hírekre, elismételte a korábban az ő és Puskás István alpolgármester sajtótájékoztatóin már elmondottakat, melyek szerint a legtöbbet Debrecen fordítja kultúrára a vidéki városok közül, valamint hogy nem csökken a Modem költségvetése. (Ahogy arról korábban írtunk, a költségvetésben ennek az ellenkezője szerepel.) Puskás István kulturális alpolgármester sem ekkor, sem az ülés más pontján nem szólalt meg.

Koppányi Szabolcs

Varga és Gondola a Debrecinerről értekeztek a költségvetés kapcsán

Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik képviselője hozzászólásában úgy gratulált Varga Zoltánnak, hogy közben oda is szúrt neki: „bízom benne, hogy Debrecen érdekeiért fog dolgozni, legalább a parlamentben” – mondta, majd arról beszélt, hogy rossz üzenet a város lakói számára, hogy Varga a Pénzügyi Bizottság elnökeként épp az év legfontosabb ülésén nem volt jelen. Varga erre úgy reagált: elképedt azon, hogy az a legfontosabb dolog a költségvetés vitája során, hogy ő hol volt két nappal korábban, majd a hiányzásáról a sajtóból egyedüliként beszámoló Debreciner szerkesztőségét támadta, habár újságunk nevét nem mondta ki. (A Pénzügyi Bizottság üléséről beszámoló cikkünkkel egy napon egyébként részletesen ismertettük a DK és az MSZP költségvetési módosító indítványait is.)

Nem a DK-s politikus volt az egyetlen, aki a közgyűlés folyamán a Debreciner nevét nem említve, de egyértelműen azonosítható módon illette vádló jelzőkkel újságunkat, Gondola Zsolt Zoárd is felzárkózott Varga mellé. Kettőjük számára a Debreciner negatív színben feltüntetése volt olyan fontos, hogy a város éves költségvetésének vitájában is időt szakítsanak rá.

Koppányi Szabolcs

Papp nincs elragadtatva az iparűzési adóval kapcsolatos tervek miatt

A jobbikos Kőszeghy Csanád Ábel mellett Madarasi István, az MSZP képviselője is kérdezte Papp Lászlót az iparűzési adó tervezett csökkentésével kapcsolatban. A polgármester a válaszában leszögezte, hogy a javaslat nem a kormánytól, hanem a Kereskedelmi és Iparkamarától származik. „Nem vagyok elragadtatva az ötlettől” – mondta, majd hozzátette, hogy nagyon sok még a tisztázatlan kérdés az ügyben.

Koppányi Szabolcs

Indokolatlannak látták a DK és az MSZP javaslatát

Vaszkó Imre (DK) hozzászólásában arról beszélt, hogy örül az általuk kezdeményezett Debrecen-kártya megvalósításának, ugyanakkor szeretnék, ha azt tartalommal is feltöltenék, ehhez kérte a módosító javaslataik elfogadását. „Újszülöttnek minden új” – szúrt oda Vaszkónak Papp, aki a válaszában kifejtette, hogy a Debrecen-kártya ötletét nem a DK-tól vették, hanem már másfél éve tervezik a bevezetését, később pedig a DKV szolgáltatásaival szeretnék összekötni azt.

Széles Diána alpolgármester a meningococcus b vírus elleni védőoltás támogatására vonatkozó DK-s javaslat kapcsán azt a kérdést is feltette a pártnak, hogy milyen szakmai szervezettel konzultáltak a módosító indítvány beterjesztése előtt. Varga Zoltán a válaszában arról beszélt, hogy nem szükséges konzultálni semmilyen szakmai szervezettel, mert minden szakmai fórum az oltás fontosságát hangsúlyozza. Papp Csaba fideszes képviselő is hozzászólt a vitához, szerinte a magyar egészségügy mindig segített a szükséges védőoltásokhoz hozzájuttatni a családokat, amennyiben erre igény volt, a szakmai szervezetek pedig folyamatos monitorozást végeznek annak érdekében, hogy ki is derüljön, milyen oltások támogatására és népszerűsítésére van szükség.

Koppányi Szabolcs

Papp László egy „emocionális ember”

„A költségvetés politikai csomag is. Nem mindegy, hogy hol ülünk” – mondta Madarasi István, mire Papp László felajánlotta a szocialista politikus számára, hogy van még hely a terem másik oldalán, a Fidesz képviselői között is. Madarasi ezt a lehetőséget elutasította, majd arról beszélt, hogy Papp menedzserszemléletű városvezető, és az általa előterjesztett költségvetés is az, ezért nem emberközpontú anyag. „Magam egy emocionális ember vagyok” – reagált Papp, majd elmondta, hogy foglalkoztatják az emberek problémái, de egy 2014-ben kidolgozott stratégia mentén vezeti a várost, a menedzserszemlélete pedig azóta hozzásegítette a várost a folyamatos fejlődéshez.

Az ügyvezetővel vitetik el a modemes kirúgásokat

Kőszeghy Csanád Ábel a Modemhez tartozó Sesztina Galéria és a B24 Galéria bezárása kapcsán arról panaszkodott, hogy a saját húgától kellett ezekről tudomást szereznie, hamarosan az egyik galériában lett volna ugyanis kiállítása. Arra kérte Papp Lászlót, hogy hasonló fejleményekről előre tájékoztassák az önkormányzati képviselőket.

Koppányi Szabolcs

Szabó Bence, a Momentum képviselője szintén a Modemmel kapcsolatban szólalt fel. Veszélyes útnak nevezte az intézmény dolgozóinak elbocsátását, valamint elmondta, hogy módosítót adott be a Modem forráskiesésének pótlására. Papp László válaszaiból kiderült, hogy a Sesztina Galériát rendezvényközponttá alakítják majd át, a Modem esetében pedig nem volt mozgásterük. Teljes mértékben Koroknai Edit ügyvezetőre terelve a felelősséget arról beszélt, hogy az ő ötlete volt egy nagyköltségvetésű őszi tárlat megrendezése, ehhez pedig meg kellett hozni ezeket a döntéseket.

A Momentum másik indítványában a CIVAQUA-program megvalósításának első lépéseihez szeretett volna forrásokat átcsoportosítani. Papp László a válaszában először a momentumosok hozzáértését vonta kétségbe, majd arról beszélt, hogy habár fontos programról van szó, azt nem Debrecen költségvetésének terhére, hanem uniós pénzből kell kivitelezni. Az elmondása szerint ennek érdekében már folytatott is tárgyalásokat a kormánnyal.

Minden ellenzéki javaslatot leszavaztak

Közel két órás vitát követően kezdődhetett el a szavazás az ellenzéki módosító indítványokról, mindről egyesével. Hamar kiderült, hogy sok babér itt nem fog teremni a nem fideszes képviselőknek, indítványaikra ugyanis - néhány ellenszavazattal tarkítva - sorra a tartózkodás gombot nyomták meg a kormánypártiak. Ezt követően Papp László szavazásra bocsátotta a változatlan költségvetéstervet, amelyet a Fidesz voksaival elfogadott a közgyűlési többség, a nem fideszes képviselők ellenszavazata csak az egyet nem értésük demonstrálására volt elegendő.

Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.