Lejárt a határidő, 232 termelő igényelt öntözővizet

A legtöbb igény Hajdúszoboszló, Kaba és Nádudvar térségéből érkezett.
TRV

Lejárt az a határidő, amíg az érvényes vízjogi engedéllyel rendelkező termelők bejelenthették vízigényüket a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-nek. Ismeretes, a TRV Zrt. az egyedüli regionális víziközmű szolgáltató, mely mezőgazdasági vízhasznosítással is foglalkozik. Adataik szerint a termelők február 10-ig a tavalyi évhez hasonló vízmennyiségeket kötöttek le idénre is, azaz 80,46 millió köbmétert. Ez a vízjogi engedélyben engedélyezett mennyiség csaknem teljes egésze. Míg 2019-ben 245, addig idén ez idáig 232 termelő jelezte, hogy ipari, öntözési, halastavi és ökológiai célra vizet igényel a társaságtól.

A TRV Zrt. által üzemeltett területeken ebben az évben a legtöbb öntözővízigény bejelentés a K-VIII öntözőfürtre történt: csaknem hetven termelő 2,2 millió köbméternyi öntözővizet kért. (A K-VIII. öntözőcsatorna Hajdúszoboszló, Kaba, Nádudvar öntözővíz-ellátását biztosítja.)

Természetesen a február 10-i határidő után is van lehetősége a gazdáknak plusz öntözővizet igényelni, de ezt már nem támogatja az állam. Teljesen új vízjogi engedéllyel viszont időarányosan be lehet kerülni a támogatási rendszerbe.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.