Kutyafuttában hirdették meg Barcsa Lajos debreceni alpolgármester futtatóügyi fórumát

Sokan korholták a kutyaürüléket össze nem szedő gazdákat, de az összegyűltek elsöprő többsége megszavazta a kezdeményezést.
Koppányi Szabolcs

Február 18-án került fel a Debrecenben Hallottam nevű Facebook-csoportba egy felhívás, mely szerint Barcsa Lajos debreceni alpolgármester, a Vénkert önkormányzati képviselője lakossági fórumot tart a Vénkerti Általános Iskolában a helyiek kérésére kialakítandó kutyafuttatóról. Barcsa a saját politikusi oldalán nem hirdette a február 20-i eseményt, ennek ellenére közel ötven érdeklődő zsúfolódott össze az oktatási intézmény egyik tantermében.

Koppányi Szabolcs

Őrlődött az alpolgármester, hogy kell-e a kutyafuttató

Barcsa a fórum elején elmondta: az elmúlt időben rendszeresen keresték a választókerületében élők azzal, hogy nincsen megfelelő terület, ahol a panelben tartott kutyáik mozgásigényét megfelelően levezethetnék. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy az újonnan átadott játszótereken és sportpályákon az elmúlt időszakban egyre gyakrabban jelennek meg a négylábúak és gazdáik, mivel nincs számukra kijelölt hely a városrészben.

Koppányi Szabolcs

Barcsa a saját bevallása szerint megosztónak tartotta a témát, ezért hívott össze egy lakossági fórumot, ahol megismerheti a környéken lakók véleményét a prezentációjában „kutyafoglalkoztató park” néven szereplő projekttel kapcsolatban. A rövid ismertetésében elmondta, hogy a Gyergyó utca mögött, a Gulika büfé melletti területen hoznák létre a különböző játékokkal felszerelt futtatót, a létesítés során pedig nem vágnák ki az ott található fákat, csak a kerékpártárolót helyeznék odébb.

Koppányi Szabolcs

Az alpolgármester már a bevezetőjében leszögezte, hogy a fórum végén megszavaztatja a jelenlévőket a kezdeményezésről. „Nyitott vagyok a kutyafuttatóra, de szavazzák meg a lakosok, legyen egyértelmű többsége” – fogalmazott, majd azt is hozzátette, hogy ő maga még őrlődik azzal kapcsolatban, hogy jó ötlet-e a projekt.

A kutyaforgalom miatt aggódott az egyik résztvevő

A fórumon minden korosztály képviseltette magát a csecsemőtől az idősekig, és sokan hozzá is szóltak az elhangzottakhoz. A jelenlévők közül többen azt vetették fel, hogy a közterület-felügyeletnek aktívan ellenőriznie kellene, a gazdák feltakarítják-e a kedvencük ürülékét, valamint hogy a szabályoknak megfelelően, pórázzal végzik-e a sétáltatást. Volt, aki a „megnövekedett kutyaforgalom” miatt a futtató ellen érvelt, míg mások a fórum legitimitását vonták kétségbe. Többektől elhangzott ugyanis, hogy mivel a Facebookon nem hirdették az eseményt, a lépcsőházakba kiragasztott meghívókat pedig ismeretlenek letépkedték, ezért sokan nem is értesülhettek a lakossági fórumról, arról meg pláne nem, hogy a jelenlévők szavazása fog dönteni a kezdeményezésről.

Koppányi Szabolcs

Barcsa erre úgy reagált, hogy a politikusi oldalán csak „városi ügyekről” posztol, az eseményről pedig szándékosan csak a Gyergyó és az Ibolya utcaiakat szerették volna értesíteni, mivel ők szenvednék el a futtató esetleges negatív hatásait – már ha van ilyen egyáltalán. Az alpolgármester mindenesetre biztosította a megjelenteket, hogy az önkormányzattól mindkét utca lakóihoz egyesével fognak becsöngetni, hogy az ő véleményüket is meghallgassák. Ezen aztán többen felháborodtak, sérelmezve, hogy Barcsa nem elégszik meg a fórum résztvevőinek akaratával.

Koppányi Szabolcs

Simán megszavazták, utána sorakoztak Barcsához

A vitát követően az alpolgármester meg is szavaztatta a termet: két ellenszavazat és néhány tartózkodás mellett hatalmas többséget kapott a javaslat. A kutyafuttató megvalósításának várható idejével kapcsolatban Barcsa semmilyen konkrétumot nem mondott, de azt ígérte, hogy minél előbb felmérik az igényt, s ha netalán ellenkező eredmény születne, újabb fórumot tartanak a témában.

Koppányi Szabolcs

A futtató kitárgyalását követően az alpolgármester felajánlotta a jelenlévőknek, hogy bármilyen más, a választókerületet érintő témában válaszol a kérdéseikre, de ehhez már egy kissé félrehívta az érdeklődőket, akik sorban álltak, hogy négyszemközti beszélgetésre tegyenek kísérletet az önkormányzati képviselőjükkel.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.