800

A cserdi csoda, ahogy én látom

Véleményem szerint ő egy megmondó ember, aki pontosan azok szájíze szerint beszél, akiknek nagyon komoly előítéletiek vannak a cigányokkal szemben.

Mottó: Nem minden arany, ami fénylik.

Sokan hihetnék azt, hogy én egy negatív fickó vagyok, aki mindig másokban keresi a hibát. Nem bizonygatok. Tévednek. Ami azonban tény, hogy mostanában az átlagemberek olyan manipulációknak vannak kitéve, hogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a világ nagy dolgaiban. Nem árt kutatni néha egy kicsit…

Most Cserdi község polgármesteréről szeretnék néhány szubjektív gondolatot közreadni. Tudják, ő a köcsögmentesítő polgármester, aki olyan jól tud beszélni a cigányokról, önöknek! Sokunknak cigányok közül egyálalán nem tud jól beszélni!

Olvastam egy felvezetőt mostanában: A három általános iskolával rendelkező Bogdán László - Cserdi polgármestere - napjaink egyik legkeresettebb előadója - neve Magyarországon és Nyugat-Európában egyformán ismert. Módszerei, tanításai kezdetben megosztották a közvéleményt, majd mindenki kénytelen volt elismerni kiváló eredményeit. „A cigánykérdés nem probléma, hanem feladat” - Bogdán László.

Itt egy sóhaj következik… Bakker, ekkora fényezést! Ha esetleg önök felé járna márciusban a road-show-jával, emlékezzenek rám!

Nehéz ám úgy írni róla, hogy ne egy lejárató kampánynak tűnjék, hát megpróbálok csak a tényeknél maradni, nehogy gondom legyen belőle, de nehéz. Tudják mit! Idézek tőle, és tűzök egy-egy véleményt alá! Azt még szabad! Persze válogatnom kell, mert sok klisé van ám!

„Le kell számolni azzal, hogy a cigányok között semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki börtönviselt. (…) A börtönlátogatásra egy csapat fekete cigány gyerekkel mentem be. Falfehéren jöttek ki, miután megmutattam nekik, milyen világ várna ott rájuk. Az én gyerekkoromban még az volt a menő, aki megjárta a sittet.” (2013)

Vélemény és kérdés: Kedves olvasó! Ön rábízná az akkor még csak sikkasztással vádolt cserdi polgármesterre a gyerekét, hogy bevigye a fogvatartott bűnözők közé? Eltelt közben hét év. Hány fehér gyermek – na jó… nem cigány gyermek – volt köcsögmentesítő programon. Kérem, kérdezzék meg a polgármester urat!

Nem mindig keresgetem meg a forrást… ha tévedek a dumában, még mindig be lehet engem perelni… Folytassuk:

„Voltam a Lázáréknál. Osztályvezetőkkel tárgyaltam. Azt hiszem, csak kíváncsiak voltak rám. Nézd, én jóban vagyok a kormánnyal, jóban vagyok az ellenzékkel, nem érdekelnek. Nem az fontos, hogy kik vannak hatalmon, hanem az, hogy van-e az embereknek ennivalójuk, vagy nincsen.” (2015.06.22.)

Kérdés: Ugye milyen kemény fickó, nem érdekli a politika, csak az embereknek legyen mit enni! Ugye, hogy tetszik ez önöknek! Nekem pedig, nem. Olyan populista duma, mint ide Hanoi.

Autonómiát gyakorolni csak és kizárólag kulturális téren az gagyiság és mérhetetlen hülyeség. (2015.06.22.) Vélemény: Hülye, aki hülyét beszél, és ezt nem a képzetlenség teszi, hanem a jellem. Tán még beáll néhány beteg roma mögé, akik azt hiszik, hogy cigány tartomány kell nekünk. Toroczkai ezen rugózik, pedig semmi alapja, csak van egy beteg jellem, aki mögött szinte senki nem áll. Ez a jellem a pünkösdöt ki akarta nevezni cigány ünnepnek …hát ennyit erről. De a rasszistáknak ő is jó.

„Mondom is, hogy nem felszámolni kell a cigánytelepeket, hanem üvegházakat meg fóliaházakat építeni. (…) Ma mindent meg kell tenni azért, hogy a cigánykérdés ne probléma legyen, hanem feladat.” (2015.06.22.)

Vélemény: Jaj, de jó! Mindenki szája íze szerint: maradjon csak mindenki a saját közegében, ne keveregjünk itt, kérem szépen, munkát a cigánynak, hadd izzadjon a közmunka mellett, és közben még bér-kapálni is eljárhat, sőt az üvegházban gyomláhat is… Nevetséges. Tessen mondani, a környéken jó pár kis község található, azoknak miért nem akart összejönni a közmunka, a bérkapa, az üvegház és a fólia egyszerre!? Mindenki más lusta, csak Cserdiben van egy Micimackó felolvastatásával büntető polgármester? DE mi van, ha az érintett közmunkás ember nem akar felolvasni a Micimackóból? Megkérdezte már valaki a környék lakosait a polgármesterről? Úgy bírom, amikor követ fordít ki vagy homokot tapogat a videóin. Szerintem csontira beállított felvételek. Éppen arra járt a kamera! Keressék meg, én nem segítek, nem propagálom a „munka hősét”!

„Ha gyermekekről beszélünk, akkor legalább húsz évbe telne a változás. Hatszáz évhez képest az semmi. A mi településünk gyermekei fantasztikus eredményeket hoznak a bükkösdi iskolából, a legjobb diákjuk is cserdi cigány lány. Az összes középiskolásunk ártatlan, nem a sztrádán dolgoznak. Ez nem az én hozadékom. Én a legnagyobb sikeremnek egy dolgot tartok, hogy úgy tudtuk támogatni az embereket, hogy nem állítottuk sorba őket a faluban. Az pedig, hogy a gyerekek rendesen suliba járnak, a szülők egyéni felelőssége." (2017.08.26.)

A sztereotípiáktól agysorvadást kapok! Fantasztikus az, hogy Cserdiben iskola sincs.

2017-ben azt is mondta, hogy egyetemista lányuk és két rendőrlányuk is van. Persze szerintem egyik sem, mert akkor mutogatnák…(lehet, hogy mennének vele haknizni).

2017 szeptemberében volt szerencsém találkozni vele. Hát nem győzött meg az igazmondásáról, de tény, hogy képzetlensége ellenére is intelligens ember. Véleményem szerint igazi despota lehet.

A korabeli újságok szerint egy nő felajánlotta, hogy biztosít egy szobát a tanulmányai idejére egy cserdi egyetemista lánynak… Hol van? Hány van belőlük? Merthogy a kis igazmondó, szülőszoba helyett egyetemre küldené a cigány lányokat. Ez dehogy sztereotípia! Á, dehogy!

A két „rendőrlány”, akikről beszélt, 2018-ban még gimnáziumba járt, és rendészeti ismereteket tanult, ami nem ugyanaz, mint amikor felvételt nyer valaki a rendészeti szakgimnáziumba, felnőttként. Van már hivatásos állományú jogviszonnyal rendelkező rendőr hölgy Cserdiből? Szeret hozzátenni a polgi, no! Amikor a szemébe mondtam, hogy a kőkiforgatása a földből szerintem beállított felvétel volt, csak hallgatott. Most is azt mondom, cserdi propagandafilmeket láthatunk a Youtube-on!

Csak hallanék már néhány cserdi embert is, aki ott él! A Facebookon egyetlen egyet sem láttam, aki elismerte volna, hogy ő a község lakója, és minden úgy van, mint a képeken!

Szóval, távozóban egy kicsit hátba is lapogattam az urat, hogy „polgármester úr, maga nem a cigányok megváltója, csak az előítéletes emberek kiszolgálója”. Eszem ágában sem volt, hogy bántsam! Kaptam tőle egy cseresznyepaprikát… merthogy túl erőseket kérdeztem.

2017 szeptembere - Wesley János Lelkészképző Főiskola

„Nekiestem a cigány macsó világnak, azt mondtam: én magam, macsó cigány férfiként teszem tönkre a cigány nőket. Mert ez egy általános viselkedési forma a cigány társadalomban, hogy a 12 évesen megszerzett nőt 16-17 éves korára amortizáljuk, a harmincas éveire már nagymama, a negyvenes éveire pedig már öregnek érzi magát. Mentálisan megyünk tönkre, mi cigányok – de ebben én sem vagyok kivétel, ezt vallottam meg ott. De nem azt gondolom, hogy otthon lenne a nőnek a helye a konyhában, gyereket nevelve. Hanem hiszem, hogy a teret mindenki számára meg kell nyitni az érvényesülésre – teszi hozzá.” A szavainak Bogdán László szerint érezni is lehetett a hatását. – „Keményen fogalmaztam, de megérte, mert utánam mintha mindenki lelkesebben, őszintébben beszélt volna.” (2017.04.03.)

Kérdés: Hol él ez az ember, dobozban? Vélemény: Bizonyára Cserdiből indul ki…de a fehér, keresztény, agresszív európai férfi típusnak pont tetszik ez a megfogalmazás.

Na jól van, mert még megunnak:

„Az nem kultúra, hogy harminc évesen nagymama legyél, vagy tizennégy évesen a harmadik gyereket várd. Ez őrültség, amit mi, cigány férfiak máig elvárunk a nőktől” – fogalmazott a Hetek című hetilapnak Bogdán László, Cserdi roma polgármestere. (2017.07.30.)

„Az a keménykezűség, hogy megtanítom a becsületes munkavégzést? Ha szólok, ne hagyjanak ott három szem krumplit minden egyes négyzetméteren? Húszezer négyzetméternél az mennyi pénz?” (2017.10.27.)

„Benn a házban humanistának kell lenni, kint a földön meg következetesnek. Meg kell tanulni, hogy hétfőtől péntekig nincs különbség a napokban; ha ezt elérem a sérókban, akkor mindent elértem. Ez a három ember hétfőn kezd a piacon, Pécsen. Ez a siker. Az a célom, hogy megszűnjön a faluban a közmunka. Segély már régóta nincs.”

 
Mennyi munkája van ebben?
 
B. L.: Nekem semmi, miért lenne? De az emberek tudják, hogy karambolozhatnak velem, ha nem figyelnek a gyerekek tanulására. (2017.08.24.)

Mindezt képzeljék el, ha a lányukról, a fiúkról, a szüleikről mondaná ez az ember!

Ááááá, egyszerűen nem lehet annyit írni, mint aminek utánanéztem…

Egyszerűsítek: Véleményem szerint ez az ember egy megmondó ember, aki pontosan azok szájíze szerint beszél, akik nagyon komoly előítéletekkel rendelkeznek a cigányokkal szemben. Szeret nagyot mondani, kérjenek bizonyítékokat, mert a településről nagyon keveset tudnak ám! Csak azt, hogy ott „munkára kényszeríti” a cigányokat a cserdi csoda, meg azt, hogy csak úgy megszűnt a bűn…meg, hogy díjakat zsebel be a fijú! Nem igaz?

Tény, hogy Cserdinek 392 lakosa van, amiből kb. 80-90 fő gyermek, lehet olyan 70-80 fő nyugdíjasa és durván 200 fő aktív korú lakosa, akik jó része más településeken dolgozik.

Tudják mit?

Kérdezzék meg tőle hány közkútja van Cserdinek és az hol található! A 152 lakásból hányban van víz? Kérdezzék meg, meddig nem volt jegyzője Cserdinek! Kérdezzék meg, lesz-e valaha ott atomhulladéklerakó mondjuk 20 éven belül, vagy nem lesz! Kérdezzék meg, miért kalapolt ott Gyurcsány, mit kerestek ott nagykövetek, vagy Botka László, avagy éppen mit akart létrehozni pont ott és nem másutt Újhelyi István, és miért! Ne mondják, azt, hogy azért, mert olyan szép a falu, és a legnagyobb példa a világon a cigányok társadalmi integrációjának, mert elkezdem acélhuzallal verni én is magam!

Itt a brüsszeli csoda, akit egyébként annak előtte kihívta az ENSZ-be is , csak úgy… Ujhelyi István és Bogdán László (Cserdi község polgármesterének) brüsszeli sajtótájékoztatója:

Kérdezzék meg, hogy mi van a Lasipe Kft-vel (Cserdi, Fő u.28.)!

Kérdezzék meg, hogy megverték-e őt a romák a Wesley János Lelkészképző Főiskolán! Merthogy nem, ott voltam, soha nem hagytam volna. Verbálisan talán nagyon, de tettleg senki. Kérdezzék meg, milyen hazugságcunamit csinált ebből! …hogy verte magát acélhuzallal… És kérdezzék meg, miért kell 2800 forintot fizetni azért, hogy őt meg lehessen hallgatni! Mondják meg neki azt is, hogy igenis elítélték őt sikkasztásért, mert elítélték! Sikkasztásért ítélték el Cserdi köcsögmentesítő polgármesterét

Végezetül hallgassák meg ezt a beszélgetését Bayer Zsolttal, és tapsoljanak!

Ilyen ember kell a cigányoknak! Igazi jó despota! Kukákat borogat és csokispapírokat dug a szülő orra alá, hogy miért vette, ha nem fog kijönni a hónap végéig a pénzből, (merthogy ez egy olyan ország, hogy itt mindenkinek megtakarítása van egyébként)! Kérdezzék meg, hogy miért nem rúgta fel őt az égig az apuka! Ha mégsem tapsolnak közben, akkor vagy a kezük fáj, vagy nem használhatják a kezüket, vagy… rájönnek, amire én.

Bogdán László a Mélymagyarban:

Ha van 2800 forintjuk, menjenek el és hallgassák meg a cigány Háry Jánost! A szegényeknek pedig biztosítsanak ingyenjegyet, hogy ők is véleményt mondhassanak - ott és azonnal!

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800 .

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.