Megállítható-e a koronavírus a magyar országhatárnál? – Szavazás

Közelít Magyarországhoz a koronavírus. Mit mond az ország miniszterelnöke? Mit Hajdú-Bihar egyetlen ellenzéki országgyűlési képviselője? Mint mond ön?

Orbán Viktor miniszterelnök:

„Most Kínában ütötte fel a fejét egy új járvány, de ezt komolyan kell venni Magyarországon is. Tehát a legfontosabb, hogy ne engedjük elbagatellizálni a dolgot, akkor sem, hogyha ebben a pillanatban egyébként nem tudunk arról, hogy Magyarországon tartózkodna bárki, aki ilyen vírust hordoz. Tehát ma azt mondhatom, hogy baj nincs, de lehet, és miután a kormánynak az a dolga, hogy minden veszéllyel szemben, ideértve a járványokat is, megvédje az embereket, ezért nekünk a legrosszabbra kell felkészülni, az intézkedéseket is ennek megfelelően kell meghozni. Szerdán volt kormányülésünk, ahol a tisztifőorvos asszonyt meghallgattuk. Szerintem ebben az országban sokan tudják, hogy nekünk kiváló szakembereink vannak, jó orvosaink vannak, tehát a járványügyi szakemberek, ha lenne nekik világranglistájuk, akkor azon a magyarok előkelő helyet foglalnának el. Én is ismerem, van egy laboratóriumunk, ami világszínvonalú, és alkalmas arra, hogy minden szükséges vizsgálatot gyorsan végezzen el. Itt nem is az a kérdés, hogy rendelkezünk-e megfelelő orvosszakmai tudással, ráadásul az egészségügyi miniszterünk is egy orvosprofesszor, hanem az a kérdés, hogy össze tudjuk-e hangolni a különböző területeken szükséges lépéseket. Mert itt szükség van idegenrendészetre, hiszen a határon kívülről érkezik a dolog, a határon ellenőrzésekre, ha megvan a vírus, vagy beérkezne a vírus, azonnal azonosítani kell, utána pedig közigazgatási intézkedéseket kell elrendelni.”

Forrás: a kormány honlapja

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője:

A párt üdvözlendő intézkedésnek tartja, hogy mától az Olaszországból érkezőkre is kiterjesztették a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzést, ugyanakkor nyugtalanító, hogy a mai sajtótájékoztatón nem adtak egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy mi lesz az Olaszország fertőzött régiójából közúton érkezők ellenőrzésével. „Ezt ma reggelre már ki kellett volna dolgozni, hiszen hiába szűrjük a repülővel érkezőket, ha egyáltalán nem foglalkozunk az autóval érkezőkkel. Ismerve a magyar kórházak állapotát és felkészültségét, nem tűnik előrelátó dolognak egy ilyen kézzelfogható kockázat kizárása.”

Forrás: Demokratikus Koalíció honlapja

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.