AZ OLVASÓ ÍRJA

Sikerülhetett behozni a koronavírust akár Debrecenbe is?

Sokan jártak az azóta hirtelen félbehagyott velencei karneválban Debrecenből is. Olvasónk levele.

„Tisztelt szerkesztőség!

A napokban láttam, hogy ismerőseim képeket tesznek fel a Facebook-oldalukra, amint épp Velencében töltik a napjaikat. Miután kérdeztem, elmondták, hogy egy debreceni utazási iroda (pontos neve szerepel a levélben – a szerk.) szervezett utazást 2020. február 21. és 23. között.

Azóta az olasz sajtó beszámolt arról, hogy Velencében pozitív megerősítést nyert több ember esetében, hogy koronavírus által fertőzött.

Nekem az az aggályom, hogy 14 tünetmentes nap alatt könnyedén fertőződhet bárki, ha esetleg az utazáson részt vevők közül valaki érintkezett és megfertőződött a vírussal, akkor félő, hogy sikerült behozni Magyarországra és egészen pontosan Debrecenbe.

Az olasz hatóságok, illetve az olasz médiumok már február 21. előtt is cikkeztek a koronavírus megjelenéséről. Azóta több halálos áldozatot is követelt a vírus.

Amit egyszerűen nem értek:

Az utazásszervező cég hogyan teheti ki ekkora kockázatnak azokat az utasokat, akik között feltehetően lehetett a veszélyeztetett idősebb korosztályba tartozó ember is. Úgy gondolom, az utazásszervezés egyik eleme az esetleges veszélyek, kockázatok és aktualitások megismerése. Ha ezt megtették volna, akkor minimum megkérdezik az utasokat, hogy akarnak-e így menni.

Egyenesen oda vitték a debrecenieket, ahol a vírus megjelent. A Szent Márk tér szomszédságába, attól alig 100 méterre élt az az ember, akinél azonosították a koronavírust és azóta bele is halt.

Nem vagyok orvosszakértő, sem ÁNTSZ-munkatárs, de úgy gondolom, ha fennáll a veszélye annak, hogy a debreceni turisták olyan helyre mennek, ahol van esély a megfertőződésükre, akkor azt az utat le kell fújni, de minimum megkérdezni az utasokat indulás előtt, hogy az előzmények tükrében is vállalják-e az utazást.

Térkép az esetekről itt található.

Jól látható, hogy valóban annak a helyszínnek a közvetlen közelében volt az egyik eset, amelyet garantáltan érint egy ilyen utazás.

Az olasz sajtó további anyagai itt olvashatók. A velencei eset pedig itt.

Azért fordultam önökhöz, mert az érintett ismerősöm is teljes közönyösséggel és számon kérő, kioktató jelleggel válaszolt az aggályaimra. Idézem: „akkor meghalok”. Ilyen hozzáállással és a kockázatok nem reális mediabemutatása mellett olyan pofonba szaladhatunk bele, amit most még el sem tudunk képzelni. Igenis kockázatot jelent, és az idős szeretteink nem élnék túl a vírust.”

S.L. olvasónk kérte, hogy csak a monogramja jelenjen meg.

Másokat is biztatunk, ha a témával kapcsolatban van mondandójuk, írjanak ide: szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu ! A beküldők inkognitóját tiszteletben tartjuk.

AZ OLVASÓ ÍRJA rovatunk további publikációi itt találhatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.