A hajdúsámsoni ebrendészeti telephez közel kutyatetemek bomladoztak - az RTL Klub is forgatott a helyszínen

Az országosan ismertté vált esettel kapcsolatban az RTL Klub televízió Házon kívül című műsorának stábja helyszíni riportot készített múlt hét pénteken. A rendőrség munkatársai is jártak aznap Hajdúsámsonban, ám ezúttal az ebrendészeti teleptől néhány száz méterre talált kutyatetemek miatt. – Figyelem, a cikkben felkavaró fotók is találhatók!
Galéria: Kutyák tömegsírokban Hajdúsámson külterületén - FIGYELEM! Felkavaró fotók következnek! (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Törő Vanda

Újabb kutyatetemek

Az RTL stábja eredetileg a korábban felfedezett gödrök környékén tervezett forgatni és interjút készíteni többek között a gödrök feltárását végző állatvédőkkel. Mivel a Debreciner szerkesztőségéhez érkezett újabb információk szerint az ebrendészeti teleptől néhány száz méterre újabb kutyatetemeket találtak, ezért a Speciális Állatmentő Egység munkatársai és az RTL Klub stábja először erre a helyszínre sietett. Alig szálltak ki az autóból, máris ott termett a település mezőőre, Süvöltős Gyula, aki hamarosan értesítette a polgármestert az eseményekről.

A terep bejárása után az állatvédők szóltak a rendőrségnek, hogy bűnügyi szemle során tudják vizsgálni a most talált 4 kutya elhullásának okait.

Törő Vanda
Törő Vanda

Ezek a tetemek már erősen oszlásnak indultak, az egyik egy szántóföld mellett volt, a másik pedig egy mező közepén, nem messze egy lakóövezettől.

Morzsi, a 10 éves kutya kevesebb mint 1 hete pusztulhatott el
Törő Vanda

Az állatvédők mindegyik kutyatetemben kerestek chipet, de csak egyben találtak. Ő volt Morzsi, egy közel 10 éves kutya, aki az állatvédők becslése szerint kevesebb, mint 1 hete pusztulhatott el. A másik két tetemről nem tudni, mikor és hogyan kerülhettek oda. Morzsi chip szerinti gazdáját Kodolányi Endre (Speciális Állatmentő Egység) értesítette, az illető elmondása szerint már 5 éve nem látták a kutyát. Ehhez képest a kutya még 2018-ban érvényes oltásokkal rendelkezett.

Törő Vanda
Törő Vanda
Törő Vanda

Egy közeli tanya mellett az állatvédők szintén találtak egy német juhász jellegű, nyakörves kutyatetemet, akit később – miután az állatvédők távoztak a közvetlen helyszínről – az egyik ott lakó ember azonnal elásott. Elmondása szerint azért tette, mert látta az autókat, és nem akarta, hogy ezt az esetet is ráterheljék az ebrendészeti feladatokat is ellátó helyi mezőőrre, Süvöltős Gyulára az elmúlt héten történt események fényében. A rendőrjárőrök beszéltek az illetővel és felvették a jegyzőkönyvet a történtekről, de a kutya tetemét már nem hantolták ki. A kutyán nyakörv volt, tehát valaha valakihez tartozhatott.

Törő Vanda

A helyszíni szemle után a közelben talált másik 3 kutyatetemet bezsákolta a mezőőr. Nem tudni, miben pusztulhattak el ezek a kutyák. Kidobhatták halott testüket, mint a szemetet. Mert ennyit értek ők korábbi (ha volt) gazdáiknak.

Törő Vanda

A gödrök betemetve és elkerítve

A hajdúsámsoni önkormányzatnak sűrű napjai lehettek a gödrök felfedezését követően.

Törő Vanda
Törő Vanda
Törő Vanda
Törő Vanda

Nemcsak táblákat helyeztettek ki, melyek tiltják a területre lépést, de be is temették azt a gödröt, melyben a friss tetemek voltak. A Kossuth Rádió február 18-ai adásában Antal Szabolcs polgármester elmondta, hogy hét kutyatetemet és csontokat szállíttattak el az ATEV-hez. Azt nem tudni, hogy a gödröket pontosan mikor temették be, de az index munkatársai már a betemetett gödrök látványára érkeztek a helyszínre február 20-án.

Egy másik korábbi gödröt, amelyik tele volt csontokkal, feltehetőleg klórmésszel terítettek be.

Törő Vanda

Ám az alaposság ismét hiányzott a munkából, mivel csontokat és kesztyűket még mindig lehetett találni a területen.

Törő Vanda

Az állítólag az afrikai sertéspestis miatt ásott gödröt szintén lezárták, sőt a bekerített területet lelakatolták és egy táblát is kihelyeztek a dróthálóra: Illetékteleneknek belépni tilos!

Törő Vanda

Felelsz vagy mersz?

Hajdúsámson polgármestere, Antal Szabolcs cáfolta, hogy száznál is több tetem lenne a gödrökben. A Speciális Állatmentő Egység feltöltött egy videót, melyben részleteket lehet látni a február 16-ai, vasárnapi feltárásról, valójában mi is fogadta a gödrökhöz érkezőket akkor és mi tartotta őket ott egész nap.

Szerkesztőségünk megkereste a település jegyzőjét, Danku Józsefet, hogy többet megtudhassunk a gödrök feltárása után a polgármester által elrendelt belső vizsgálatról. Amint válaszát megkapjuk, frissítjük cikkünket.

A kérdések csak sokasodnak a polgármester és a mezőőr itt-ott elhangzó kijelentései, nyilatkozatai után is, ezért az Országos Állatvédőrség Alapítvány közérdekű adatigénylést nyújtott be Hajdúsámson önkormányzatának.

Mi sem értjük például azt, hogy miért kell országos médiavisszhangot keltenie ennek az ügynek ahhoz, hogy egy sertéspestises dögkutat szakszerűen lezárjanak, vagy ahhoz, hogy kihelyezzenek egy olyan táblát, ami szerint állati tetemek lerakása tilos. Az önkormányzatnak az az álláspontja, hogy ők a kóbor kutya kérdést igyekeznek maximális odafigyeléssel megoldani, mégis igen sok kutya tetemét, illetve maradványait lehetett megtalálni egy gödörben és a környéken. Mit jelenthet pontosan a hajdúsámsoni önkormányzat megoldása?

Továbbra is keressük a válaszokat arra, hogy ki(k), ki(k)nek az utasítására, ki(k)nek a tudtával, mióta oldották meg így a kutyák túlszaporulatának gondját, és pontosan milyen kutyák kerültek ezekbe a gödrökbe.

Az alábbi kérdéseket szerettük volna feltenni Hajdúsámson polgármesterének, Antal Szabolcsnak, amire azért nem volt lehetőségünk, mert érdeklődésünkre reflektálva azt mondta: a különböző vizsgálatok még zajlanak, valamint mindent elmondott már a sajtónak, amit akart volna, ezért „nem kíván további kérdésekre válaszolni”.

 
1. Ön adott ki olyan utasítást mezőőröknek/vadőröknek, hogy lőjenek ki kóbor kutyákat?
 
2. Mikor temették be a gödröket? Kik végezték a kiemelt és még gödörben lévő tetemek elszállítását és a gödrök klórmésszel behintését?
 
3. Az ön által elrendelt jegyzői vizsgálat megállapításai kielégítőek voltak-e az ön számára, illetve milyen következtetéseket vont le a jövőbeni teendői kapcsán?
 
4. Milyen módon segíti az önkormányzat az ebrendészeti telep működését, szükségesnek látja-e az eddigi gyakorlat megváltoztatását?
 
5. Milyen okból nem fektetett az önkormányzat a preventív állatvédelembe?
 
6. Korábban azt mondta, nincs köze az önkormányzatnak ahhoz a területhez, ahol gödröket találtak az állatvédők, most mégis az önkormányzat tiltja meg a belépést. Ki adott erre utasítást az önkormányzatnak?

Február 25-én este az RTL Klub Házon kívül című műsorában volt látható a múlt hét pénteken készült riport a hajdúsámsoni helyzetről. Íme:

Törő Vanda
(FOLYTATJUK)

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.