Tett egy bátor dolgot - Szélsőjobboldali múltjáról mesél egy debreceni egyetemista

Elmondja, mi vonzotta a szélsőséges gondolatok felé, és mi vette rá később elvei felülbírálására. VIDEÓ
Lénárt Attila

Lénárt Attila a Debreceni Egyetem történelem szakán tanul és tanár szeretne lenni. Az egyetem mellett aktívan részt vesz a helyi közéletben. A debreceni fiatalokból álló NATÍV csoport tagja, amelynek célja Debrecen város „társadalmi életének a fejlesztése”.

2017-ben azon kevesek egyike volt, aki tiltakozott az ellen, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adjon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A 2019-es önkormányzati választásokon a Momentum-Jobbik-LMP választási szövetség színeiben indult egyéni képviselőjelöltként, szavazatok 16,2 százalékát megszerezve a harmadik helyen végzett.

Egy, az Európai Unió által finanszírozott oktatóvideóban arról mesél, hogy mi vonzotta a szélsőjobboldali ideológiához az iskolai évei alatt, és mik voltak azok az okok, amik miatt szakított ezekkel a nézetekkel.

A videó Do One Brave Thing (BRAVE) nevet viselő európai uniós projekt keretein belül készült. A projekt célja, hogy készségekkel, ismeretekkel és eszközökkel vértezze fel a 16–26 év közötti lengyel, magyar, olasz és román fiatalokat annak érdekében, hogy a mindennapi életükben konstruktívan szálljanak szembe a polarizációval, a radikalizálódással és a szélsőségességgel mind a saját közösségükben, mind a hazájukban, mind egész Európában.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.