Az észtek mernek nagyot álmodni – Észt Hét Debrecenben

Skype, Transferwise, Taxify? Ismerősen csengenek ezek a nevek? Észtország a világszerte híres startupjain túlmutató, másik arcát is megmutatja március 9. és 22. között, Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben az Észt héten. A legészakibb balti állam a techcégek sikerei mellett elképesztően pezsgő kulturális élettel is büszkélkedhet. Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös programsorozatán kiderül, hogy a digitális közigazgatáshoz egyben izgalmas kortárs kultúra is párosul, ami ugyan északi jegyeket hordoz magán, azonban a magyar közönség számára is ismerős, otthonos közeget jelent.

Az Észt hét szervezői filmvetítésekkel, ínycsiklandó gasztronómiai fogásokkal, könyvbemutatókkal, színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és hamisítatlan észt táncházzal csinálnak kedvet 2020. március 9. és 22. között Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben a legészakibb balti államhoz.

Az Észt Nemzeti Múzeum és a Kuzebaj Gerd Udmurt Nemzeti Múzeum Változó idők című közös kiállításának témája az udmurt beavatási szertartások, amelyek mostanra már csak egyetlen baskíriai udmurt faluban maradtak fenn. A kiállítás március 9-től 21-ig látogatható a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. Megnyitó ma 16 órakor.

Március 10. és 22. között ifjúsági- és gyerekfilmekkel várják a szervezők az iskoláskorúakat a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár Közösségi terében, a szegedi Grand Caféban és a Szent Györgyi Albert Agórában, a debreceni AltKözben és a budapesti Kino moziban.

Március 12-én, 13-án és 14-én a debreceni AltKözben észt nyelvi gyorstalpalón mutatják meg az érdeklődőknek, mitől is szexi az észt nyelv.

Kóstolj bele Észtországba! Hogy a gasztronómiai szerelmesei se maradjanak hoppon, az Észt Hét ideje alatt ínycsiklandó ebédmenüvel, hagyományos és újszerű észt fogásokkal, sörlevessel, roston sült lazaccal és grillezett zöldségnyárssal vagy éppen vörösáfonyás pohárkrémmel várják az észt konyha rajongóit és a kíváncsi ínyenceket Budapesten a Három Hollóban (1052 Budapest, Piarista köz 1.) március 16. és 22. között, valamint Debrecenben az Altközben (4029 Debrecen, Baross Gábor u. 16.) március 10. és 13. között.

Az Észt Hét teljes programja itt található.

Az események a Facebookon pedig itt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.