Most nem lesz régészeti feltárás Debrecen közepén

Hetven éve volt utoljára. Jelenleg nem tartják indokoltnak.
Galéria: Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. március (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs
A debreceni Dósa nádor tér és környéke idén február 19. óta építkezések színtere (történelmi visszatekintésünk a beruházás elmúlt fél évtizedéről alább található). A virágkarneválra ígérik idén is teljes elkészültét. Az újabb belvárosi sétálóövezet a városházától tart a Dósa nádor téren át a Csapó utcának a Liszt Ferenc utcáig érő szakaszáig. Lesznek zöld növények, szökőkutak, térfigyelő kamerák, felújított virágpiac, közösségi terek és még szobor is Szent István királyunkról - a tervek szerint.
Koppányi Szabolcs
A felszínt sok helyen megbontó munka – a nyertes kivitelező ebben az esetben is a Keviép Építőipari és Kereskedelmi Kft. – felveti a kérdést, hogy mikor volt ezen a területen utoljára régészeti feltérképezés. Most van-e bármiféle, a nagyobb építkezéseket mindig megelőző régészeti feltárás ezen a területen? Szükségét érzik-e ennek a régészek Debrecen történelmi belvárosában?

Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese válaszolt a kérdéseinkre:

„Debrecenben a Dósa Nádor tér területén jelenleg olyan, útépítési engedélyhez nem kötött tevékenységek zajlanak, melyek a mélyebben található, régészetileg érdekes rétegeket nem érintik. Amennyiben a téren mélyebb földmunkát igénylő beruházás indul, a beruházó - a vonatkozó jogszabályi előírások értelmében - időben gondoskodik a régészeti feladatellátás biztosításáról. Természetesen, ha ebben a fázisban a jelenlegi munkák által érintett legfelső, erősen bolygatott, építési törmelékkel és kevert modern feltöltésekkel jellemezhető rétegből mégis előkerülne bármilyen régészeti leletanyag, azt bejelentési kötelezettsége miatt a kivitelezőnek jelezni kell a területileg illetékes múzeum (Déri Múzeum) és a város jegyzője felé. Az érintett területen a múzeum adatai alapján utoljára az 1950-es években történt olyan nagyszabású átalakítás, amikor a munkálatok elérték a régészetileg érdekes rétegeket. A szóban forgó területen a munkák megkezdése előtt előzetes régészeti dokumentáció készült, amely a megrendelőnél - Debrecen Megyei Jogú Város - elérhető, megtekinthető.”

Koppányi Szabolcs

Így indult öt éve

2016.

– A belvárosi fejlesztések következő fejezete a Kossuth tér közelében található Dósa nádor tér átalakítása és a Csapó utca rendbetétele lesz a Sas utcától a Liszt Ferenc és Vár utcákig terjedő szakaszon. Minderről Papp László polgármester, China Tibor főépítész és Nagy Sándor önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót 2016. április 29-én. Mint ezen elhangzott: az önkormányzat a Dósa nádor térnek új funkciót adna; korlátoznák a forgalmat, kevesebb lenne a parkoló és több a zöldfelület, s még emlékművet is elhelyeznének a téren. Erre az Új Főnix Terv keretében másfél milliárd forint lesz.

Újjászületik a Dósa nádor tér

- Bordás Péter nyerte a Dósa nádor tér és környezete átalakítására április végén kiírt tervpályázatot - jelentette be sajtótájékoztatón csütörtökön Barcsa Lajos alpolgármester és China Tibor főépítész. Az Új Főnix Terv részeként a Dósa nádor tér rendezése érdekében tervpályázatot írt ki Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata "Debrecen, Dósa nádor tér rendezése, a Csapó utcai tömb átépítése és a gyalogos övezet kiterjesztés" címmel 2016. április 30-án. Határidőig 3 pályamű érkezett. A pályázatok értékelését építész, urbanista, műemlékvédelmi és tájépítész tagokból álló bíráló bizottság végezte. A testület munkáját jogi, közlekedési, zenei, művészeti, gazdasági szakértők segítették.

Bordás Péter nyerte a Dósa nádor tér és környezete átalakítására kiírt tervpályázatot

2018.

- A Petőfi tér fejlesztésére is látványos tervekkel rendelkezik a város, de ezzel egyelőre várnak, hiszen a főpályaudvar építése előtt nem lenne értelme megcsinálni a korszerűsítést, hiszen az építkezés úgyis kárt tenne a területben. Barcsa Lajos hozzátette, meg fog újulni a Déri tér, ahol csökkentett autóforgalmat szeretnének, az aszfaltburkolatot díszburkolatra cserélik majd. Felújítják a Jászai Mari téri játszóteret, a Vármegyeháza utcai lakótelepet is fejlesztik, ezek kiviteli tervei már készen vannak. Az alpolgármester elmondta, a Dósa Nádor tér átalakítása még tervezés alatt áll, a Régi Városháza mögött egy új inkubátorházat hoznak léte, amit összhangba kell hozni a tér tervezésével és a városrész újragondolására is szükség lesz a Csapó utcával és a virágpiaccal.

Barcsa Lajos: biztonságosabbá és átjárhatóbbá válik Debrecen

2019.

- A belvárosban a Dósa nádor tér és a Csapó utcai virágpiac átalakítása idén elkezdődik. A Dósa nádor tér sétálóövezetté válik, a felszíni parkolás ott megszűnik, a Régi Városháza Sas utcai épülete alatt viszont többszintes mélygarázs épül, ahol legalább annyi parkolóhely lesz, mint amennyi jelenleg a felszínen van. A tér dísze lesz a Szent István-szobor. A Csapó utcai virágpiac is méltó körülmények közé kerül 36 virágárusító pavilonnal. A beruházás Dósa nádor teret és a virágpiacot érintő része a tervek szerint a nyárra elkészül, a program teljes befejezése 2020 nyarára várható.

Több pénz jut idén Debrecenben útépítésre, városüzemeltetésre és a zöldterületekre is

- Az Új Főnix Terv Zöld város programjának részeként megújítják a Dósa nádor teret és a Csapó utca egy részét. A kivitelezésre most jelent meg a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben. A cégek 2019. április 8-áig jelentkezhetnek; a felhívás szerint a beruházás megvalósítására négy hónapja lesz a nyertesnek, így nyár végére megújulhat a belváros ezen része. Mint ismert, a Dósa nádor téren tervezik felavatni augusztus 20-án Szent István király köztéri szobrát. A munkákat úgy ütemeznék, hogy a kivitelező a Dósa nádor téri résszel kezdene, így a szobor környezete elkészülhet augusztusban.

Megjelent a közbeszerzés a Dósa nádor tér felújítására

- A polgármester beszélt arról is, hogy a Dósa nádor tér és a Csapó utca megújítására kiírt második közbeszerzés eredményes lett, kiválasztották a kivitelezőt. A remények szerint jövő év kora tavaszán indulhat a munka, s nyár végére végezhetnek a beruházással. Emellett a Sas utcán egy mélygarázs megépítését is tervezik, ennek a tervezése zajlik, az építkezést 2021-re ütemezték. Papp László elmondta azt is, hogy a főpályaudvar megépítése a következő uniós ciklusban várható, a Petőfi tér parkját már hamarabb megújítják. A tervek véglegesítése zajlik, a munkát jövő évben (2020.) szeretnék elvégeztetni.

A belvárosban folytatódik a Zöld város program Debrecenben

- A Dósa nádor tér és a hozzá kapcsolódó területek megújítása jövő tavasszal kezdődik és várhatóan 2020 augusztusában fejeződik be. A Keviép nyerte a munkát. Az Új Főnix Terv Zöld város programjának részeként a Dósa nádor téren különleges vízjáték épül, padokat, kerékpártámaszokat, új fákat, cserjéket telepítenek. A Csapó utcán megújul a virágpiac 36 virágárusító pavilonnal (128 elárusítóhellyel). Az átépítés után sétálóövezetté válik a tér, a megszűnő 179 parkoló kiváltására a Széchenyi utcán jött létre egy 300 férőhelyes parkoló, később pedig a Városháza Sas utcai épületszárnya alatt létesül többszintes mélygarázs. A Dósa nádor téren állítják majd fel Szent István király köztéri szobrát. A beruházás során három helyszínre telepítenek kilenc térfigyelő kamerát. A Dósa nádor tér és a hozzá kapcsolódó területek megújítása jövő tavasszal kezdődik és várhatóan 2020 augusztusában fejeződik be. A fejlesztést uniós támogatás segítségével valósítja meg az önkormányzat.

Debreceni cég újíthatja meg a Dósa nádor teret

2020.

- Hamarosan elindul a Dósa nádor tér és a Csapó utca átalakítása az Új Főnix Terv Zöld város programjának részeként, a Debrecen belvárosának innovatív rekonstrukciója című pályázat keretében. A részletekről Balázs Ákos alpolgármester számolt be. „A Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítésének tervezésekor az volt a célunk, hogy olyan új, szerethető, fiatalos közösségi teret hozzunk létre, amely szervesen csatlakozik a főtérhez és a jelenleginél sokkal nagyobb zöldfelület jöjjön létre.” A Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítése február 19-én, szerdán kezdődik. Ezen a napon a kivitelező lezárja a Dósa nádor teret és a Csapó utcát a Rózsa utcától a Vár utcáig. „A Dósa nádor tér és a Csapó utca az átadási-átvételi folyamatokkal a virágkarneváli időszakra újul meg, és dísze lesz az augusztus 20-án felavatott Szent István szobor is.”

Szerdán elkezdik a debreceni Dósa nádor tér megújítását

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.