Még a nyelvünkben is mentegetjük a bántalmazókat – hangzott el egy debreceni beszélgetésen

Jakab Fruzsina, helyi zöld politikus arról beszélt, hogy ő is élt abuzív párkapcsolatban. Könnyü Hella, a Freedom Club helyi szervezője szerint a nevelés a kulcs az egyenlőbb társadalomhoz.
Tóth Tamás

Legyen nőnap Debrecenben is! címmel szervezett beszélgetést Debrecenben március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából az Amnesty International, a Freedom Club és Jakab Fruzsina, a Zöldek (ez az LMP új neve) országos elnökségi tagja. A rendezvényt eredetileg a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Járásbíróság közötti területen tartották volna, de az esőt jósoló időjárási előrejelzések miatt a szervezők végül a Maltert tették meg új helyszínnek.

Tóth Tamás

Az időjárástól való félelem alaptalannak bizonyult, ennek ellenére csak egy maroknyi érdeklődő jelent meg a családon belüli erőszakról és a nemek közötti egyenlőségről szóló beszélgetésen. A rendezvény szükségességének alátámasztásaként a szervezők az elmúlt évekből válogattak brutális bántalmazásokról szóló cikkeket, melyeket magyarul és angolra fordítva mindenki elolvashatott – már akinek volt kellő lelkiereje az olvasmányhoz.

A düh helyét átveszi az elkeseredettség

Jakab Fruzsina megnyitóbeszédében azt mondta, ők hatalom hiányában semmit sem tudnak tenni az erőszakot elszenvedők védelmében, a kormányzó Fidesz-KDNP-re pedig szerinte nem számíthatnak az emberek. Ezt követően elárulta, hogy bizonyos szinten személyesen érintett a témában, két abuzív párkapcsolata is volt korábban. „Amikor az ember benne van egy kapcsolatban, ahol elvileg szeretik egymást, úgy gondolod, hogy a szeretet nem lehet ártó szándékú. Amikor mégis, akkor azt nagyon nehéz megérteni. Részeg volt, elborult az agya, néha én is megpofozom. Amikor ez újra meg újra megtörténik, akkor a düh helyét átveszi az elkeseredettség, hogy mit tegyek” – fogalmazott. Jakab Fruzsina szerint nem csak a fizikai, hanem a lelki bántalmazásról is beszélni kell, hiszen ezek ugyanúgy tönkretehetnek egy embert, ugyanakkor nem könnyű bizonyítani az elkövetést.

Tóth Tamás

Téves sztereotípiák a feministákkal kapcsolatban

Könnyü Hella, a Freedom Club debreceni koordinátora a felvezetőjében arról beszélt, hogy nem a büntetéssel kellene elsősorban foglalkozni, hanem a nulladik lépésnek számító neveléssel, a társadalom felfogásának a megváltoztatásával. „A gyerekek szexualitása egy olyan tabutéma, amelyről leghamarabb a hetedik osztály felvilágosításán van szó” – példálózott Könnyü Hella, aki szerint probléma, hogy a feministákkal kapcsolatban is téves sztereotípiák terjedtek el Magyarországon.

A közel egyórás beszélgetésen többek között szóba került a nők és a férfiak közötti fizetésbeli különbségek, a nőkkel szembeni társadalmi beidegződések, a vidékiek, köztük a roma nők nehéz helyzete, a bántalmazottak gyakori rejtőzködése, valamint a prostitúció legalizálásának a kérdése is. Arra több résztvevő is felhívta a figyelmet, hogy a nyelvünkben meglévő olyan kifejezések, mint a „szerelemféltés” magukban hordozzák a nőket bántalmazó férfiak felmentését, ezért ezeket kerülnünk kellene.

Tóth Tamás

A debreceniek nehezen mozgósíthatók, még nem érzik, hogy fontos a véleményük

Könnyü Hella a Debreciner kérdésére elmondta, hogy szerinte Debrecen alapvetően apolitikus, nehéz eseményekre mozgósítani az embereket, ez látszott meg a rendezvény létszámán. „Az ehhez hasonló rendezvényeken merni kell csatlakozni, kimondani a véleményünket. Pont a családon belüli erőszak témájánál ezt nehéz felvállalni” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy tapasztalataik szerint a debreceni diákok jellemzően félnek attól, hogy civil aktivitást végezzenek. Könnyü arról is beszélt, hogy a jövőben is terveznek beszélgetéseket a témában, remélhetőleg több érdeklődővel.

„Nincs hagyománya az ilyen rendezvényeknek, az emberek azt sem tudják, hogy ilyenek léteznek” – ezt már Jakab Fruzsina tette hozzá, aki szerint ha a debreceniek látják, hogy fontos a véleményük, majd elkezdenek csatlakozni a hasonló kezdeményezésekhez.

Tóth Tamás

A Fidesszel is beszélnének, de ez szinte lehetetlen

„Tervezzük, hogy legyen egy beszélgetés az összes párt között, amelyeknek vannak helyi politikusai. Férfiak is jöhetnek, arra a nézőpontra is szükség van” – mondta a Zöldek színeiben politizáló Jakab arra a kérdésünkre, hogy szeretnének-e kooperálni a Debrecenben működő többi párttal, bár megjegyezte, hogy szinte lehetetlen küldetés a Fideszt is leültetni bármilyen beszélgetésre. Könnyü a kérdés kapcsán emlékeztetett: Orosz Aurélia, a Fidesz önkormányzati képviselője a helyi családsegítő központ vezetője, a meghívás ellenére mégsem ment el a Freedom Club korábbi, hasonló témájú rendezvényére.

Tóth Tamás

Külső ellenőrzéstől tart a kormány, a „gender” csak ürügy

Mivel a családon belüli erőszak kapcsán visszatérő téma ellenzéki képviselők részéről, hogy a fideszes többségű parlament a mai napig nem ratifikálta az Isztambuli egyezményt, megkérdeztük a szervezőktől, hogy miben hozna szignifikáns változást a dokumentum elfogadása, illetve hogyan változtathatók meg azok a társadalmi jelenségek, amelyekre egy jogi aktus nem gyakorol jelentős hatást.

Könnyü Hella szerint a Fidesz azért nem támogatja a már aláírt egyezmény ratifikálását, mert akkor egy külső ellenőrző bizottság vizsgálhatná a magyarországi eseteket, a kormány által az elmúlt években démonizált „gender” szónak a szövegben történő szerepeltetését csak ürügyként használják fel. A társadalom megváltoztatásához szerinte a korai felvilágosítás vezet. „A pedagógusoknak is folyamatosan foglalkozniuk kell azzal, hogy hogyan lehet az egyenlőséget bevinni az iskolába” – fogalmazott.

Jakab Fruzsina szerint az iskolákban tanítani kellene az emberi jogokat, ezekről ugyanis jelenleg kevés ismerete van a társadalomnak. „Amíg nem vagyunk tisztában a jogainkkal, bármit elkövethetnek ellenünk” – mondta.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.