Koronavírus: Kik kapnak majd a debreceni városi segélyalapból? Fake news a városi honlapon?

A párizsi Notre Dame felújítására 10 millió forintnak megfelelő felajánlást tett a debreceni önkormányzat egy éve, a koronavírus debreceni károsultjainak megsegítésére pedig 20 milliós alap létrehozásáról döntött a polgármester most.
Facebook

Városi segélyalap a debreceni nehéz helyzetbe jutottak támogatására címmel jelent meg közlemény a város hivatalos oldalán arról, hogy Papp László polgármester a Facebook-oldalán 2020. március 20-án bejelentette: Debrecen Városi Segélyalap indul.

„A válság komoly károkat okoz majd a debreceni gazdaságnak és együtt járhat munkahelyek átmeneti megszűnésével. Családok kerülhetnek nehéz helyzetbe, ezért úgy döntöttem, hogy létrehozunk egy támogatási alapot, amelyet a Debreceni Karitatív Testület közreműködésével fogunk felhasználni. Az alaphoz a város költségvetéséből 20 millió forint támogatást biztosítunk. Szeretnénk, ha ehhez a kezdeményezéshez magánszemélyek, cégek is csatlakoznának felajánlásaikkal. Hogy ne csak kérjek, hanem adjak is, így felajánlom áprilisi fizetésemet a támogatási alap céljára" - hangsúlyozta Papp László a Facebook-videóban.

Az alapban összegyűlő támogatás felhasználásának részletszabályai még tisztázatlanok, azokat még nem dolgozták ki és ezért nyilvánosságra sem hozhatták, vagyis az esetleges adakozók még nem tudhatják, hogy kik fognak dönteni az adományozott pénzekről, milyen alapon osztják el azokat, hogyan lehet részesülni ebből a támogatásból stb.

Egyik értelmezés szerint a város – és a csatlakozó támogatók – pénzéből cégeket fognak kisegíteni. Erre az a közlés adott alapot, ami jelenleg is látható Debrecen hivatalos honlapján:

- 20 millió forinttal pénzügyi segélyalapot hoz létre Debrecen a nehéz helyzetbe jutott vállalkozások támogatására, várjuk ehhez a csatlakozásokat - jelentette be Papp László.

debrecen.hu

Az önkormányzati médiából, a Dehírről már eltüntették azt az eredeti publikációt, amit egy az egyben átvett a város hivatalos oldala.

Ami látható az önkormányzat hírportálján, az az a tévéműsor (és annak szerkesztett-írott változata), amiben Papp Lászlót kérdezte a városi tévé vezetője. Ebből már az derül ki, hogy Debrecen Városi Segélyalap célja a nehéz helyzetbe került családok a megsegítése lesz.

Időközben csatlakozott a polgármesterhez a Fidesz debreceni önkormányzati frakciója, annyi különbséggel, hogy ők nem a főállásukból származó egyhavi fizetésüket ajánlották fel, hanem áprilisi képviselői tiszteletdíjukat – tették közzé vasárnap délután.

A debreceni ellenzéki pártok közül eddig a Demokratikus Koalíció tett hasonló gesztust, ők arról adtak hírt ma reggel a közösségi oldalukon, hogy három önkormányzati és egy – listás – országgyűlési képviselőjük mond le az áprilisi tiszteletdíjáról a Kenézy Kórház javára.

A Momentum egyik debreceni önkormányzati képviselője, Szabó Bence reagált a polgármesteri kezdeményezésre a közösségi oldalán. „A tegnapi napon Papp László bejelentette, 20 millió forintos segélyalapot hozott létre Debrecen városa, a veszélyhelyzetre való tekintettel. 20 millió forint egy 200 ezer lakossal rendelkező városban. 20 millió forint a ’másik fővárosban’. 20 millió forint a régió gazdasági motorjának számító Debrecenben. A polgármester elmondta azt is, várják a vállalkozások és magánszemélyek adományait is. Vérlázítónak tartom, hogy városunk vezetése gyakorlatilag leveszi a kezét a debreceni emberekről és vállalkozásokról egyaránt.” Majd felhívta a figyelmet képviselőtársa, Mándi László debreceni Momentum-elnök által közzétett részletes elképzeléseikre.

Az MSZP, illetve egyetlen önkormányzati képviselője, Madarasi István helyi pártelnök az itteni MSZP közösségi oldalán még nem reagált a polgármester által kezdeményezett 20 millió forintos segélyalapra.

A debreceni közgyűlésben két képviselővel jelen lévő Civil Fórum nevű egyesület sem nyilvánult még meg a Debrecen Városi Segélyalap kérdésében az ahhoz való viszonyulásukról.

Közel egy évvel ezelőtt, 2019 áprilisában az akkori debreceni közgyűlés egyhangúlag szavazta meg Papp László polgármester azon javaslatát, hogy Debrecen 30 ezer euróval támogassa a párizsi Notre Dame helyreállítását. (Ez az összeg mai árfolyamon meghaladja a 10 millió forintot.)

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.