Miért lesz egy kutya erőszakos? Az ember miatt?

A kutyák segítségével bemutatjuk a gyerekeknek és az arra fogékony szüleiknek, hogy mit is jelent egy érző lény tartása, hogyan kell velük foglalkozni, mit jelent a felelősség, hogyan kell kapcsolatot építeni velük.

Debrecentől nem messze találhatunk olyan helyeket, ahol mindenfajta segítségre szükség van, és ha segítség érkezik, a települések lakói nagyon boldogok és lelkesek. Így történt ez Kismarján is, ahol Vida Máté református lelkész közreműködésével tartottunk kutyás foglalkozást a helyi általános iskola diákjainak.

Kismarja Vida Mátéjával már egy éve ismerjük egymást. Minden egy bútorozással kezdődött, amikor az egyik munkatársam mesélt arról, hogy egy nagyon belevaló, közvetlen, jó humorú lelkész vitte el tőle a már nem használt bútorait, mégpedig jó helyre. Máté tiszteletes ugyanis mélyszegénységben élő családoknak segít, nekik gyűjt adományokat. Elkértem a telefonszámát, és még aznap fel is csörögtem, hiszen volt több bútorom, amit szerettem volna olyanokhoz eljuttatni, akiknek tényleg szükségük lehet rá. Máté tiszteletessel nagyon hosszasan beszélgettünk, így tudtam meg, hogy egy háztartásban fellelhető legapróbb tárgyaknak is hasznát veszik.

Gyorsan körbekérdeztem az ismerőseimtől, kinek mi van otthon feleslegben, és szerencsére rengetegen akartak segíteni, így egy kisebb teherautónyi bútort, ruhát, cipőt, tartós élelmiszert és könyvet sikerült gyűjteni. Ezek után többeknek is megadtam Máté tiszteletes telefonszámát, így rengeteg adomány érkezett arra a környékre, amiért nagyon hálásak voltak az ott lakók.

Na, de hogy jön mindehhez az egész kutyázós fejezet? Aktív önkéntes éveim óta tartok állatvédelmi és kutyakommunikációs előadásokat iskolásoknak. Szentül hiszem, hogy a felnövekvő generáció fiataljaiból nemcsak így válhatnak tudatos, állatszerető felnőttek, de hétköznapi életükben is tudják hasznosítani az elhangzottakat. Megérdeklődtem hát a tavalyi beszélgetésünk során, volna-e igényük ott a környéken arra, hogy a gyerekeknek kutyás foglalkozásokat tartsunk. A válasz azonnali igen volt. Nagyon sokat kutakodtam és foglalkoztam azzal, miként lehet a lehető legeredményesebben átadni a gyerekeknek egy foglalkozás alkalmával azt a fajta pozitív megerősítésen, motiváción alapuló tanítást, amelyet elsősorban a kutyák oktatásánál alkalmazok, de a hétköznapokban, emberi interakcióknál is sokat segít. Több alkalommal is teszteltük az előadás felépítését, mire odáig eljutottunk jobb kezemmel, Lucával, hogy június 6-án megtartsunk egymás után három foglalkozást a gyerekeknek, saját kutyákkal, menő prezentáció nélkül, kint az udvaron.

És hogy mennyire voltak sikeresek a foglalkozások? Azt a száraz intermezzo után megtudja az olvasó. Hiszen mi adja az apropóját ezeknek az előadásoknak, miért folyik lassan a csapból is a felelős állattartás? Hobbiállatvédőségem során folyamatosan sok erőszakkal találkozom, főként társállatokkal kapcsolatban (kutya, macska), de ahol a család minden tagja kirajzik a házból, ott gyakorta azonnal látni, hogy az erőszak valóban nem állt meg a társállat bántalmazásánál. Nem vagyok viszont család- és gyermekvédő, ehhez nem értek, szerencsére azonban egyre több szervezet van már, amelyek ezzel foglalkoznak főállásban. Amit mi tudunk tenni állatvédőkként: a kutyák segítségével bemutatjuk a gyerekeknek és az arra fogékony szüleiknek, hogy mit is jelent egy érző lény tartása, hogyan kell velük foglalkozni, mit jelent a felelősség, hogyan kell kapcsolatot építeni velük.

Mindezeket úgy tesszük, hogy folyamatosan az ő, saját, emberi életükből hozott példákkal állítjuk párhuzamba a különböző helyzeteket, hogy meglássák a hasonlóságot, és felismerni tudják később. Abban bízunk, ha a gyerekek látnak egy erőszakmentes tanítási és kommunikációs módszert, akkor olyan alternatívát kapnak, ami segítségükre lehet, amikor változtatni szeretnének. Úgy tapasztaljuk, a gyerekek nagyon nyitottak erre a módszerre, örömmel kapcsolódnak be a beszélgetésekbe, ezért aztán optimisták vagyunk a leendő sikerekkel kapcsolatban.

Prevenciót igyekszünk folytatni, hogy később kevesebb vagy zéró dolga legyen a szakembereknek ezekkel a gyerekekkel és családjaikkal. Mivel a kutyáinkat is ilyen módon tanítottuk, tulajdonképpen első kézből láthatták és tapasztalhatták a módszer sikerességét és nyugodt, ám vicces és szabad mivoltát.

Kismarján ismét bebizonyosodott, hogy a gyerekek mennyire érdeklődőek, nyitottak, okosak és tisztán gondolkodóak. Beszélgettünk velük többek között arról is, mi válthatja ki nemcsak a kutyákból, de belőlünk, emberekből is az erőszakos viselkedést. Látták az ok-okozati összefüggéseket és a megoldásokat is, igen érdekes történeteket hallhattunk tőlük, melyek megerősítették a foglalkozásaink létjogosultságát. A kutyáink, Néró és Aayla szépen szerepeltek, a gyerekek hamar azt kezdték megbeszélni, kinek melyik kutya a kedvence, és miért. Amiket elmondtunk nekik, azokat nagyon szépen alkalmazták rögtön, amint a kutyáinkkal kellett megismerkedniük. Élvezték a közös futást, a labdázást, kutyáink bohóckodását.

Volt olyan kisfiú, aki többször is szeretett volna részt venni a foglalkozáson, ezért mielőtt kezdhettünk volna az újabb csoporttal, ő napozást imitálva a közelünkben feküdt le a fűbe. Mivel hamarosan órára kellett volna mennie, de a lelkes hozzáállásának nagyon örültünk, felajánlottam neki, hogy egy gyors labdázás még belefér a szünetbe, az órák előtt, de utána sajnos be kell mennie a tanárokkal. Az alku gyorsan megköttetett, így mindenki boldog volt.

Az iskola pedagógusai szívesen fogadtak minket, rugalmasak voltak és kedvesek. Vittünk adományokat is az iskola tanulóinak, kifestőket, színes ceruzákat, ruhákat, cipőket és egy lelkes fiatal lány, Galambos Petra által horgolt állatfigurákat is, hiszen sajnos sok az olyan gyerek, akinek egész gyerekkorában játékként csak egyetlen plüss állatkája van, semmi több.

Középen Kustor István Zsolt iskolaigazgató

A foglalkozások után Máté tiszteletes szerette volna, ha meglátogatunk egy olyan családot, amelyikhez szintén jutott a korábbi adományokból. Felkerestük őket, de erről és a lelkész közösségsegítő megannyi munkájáról egy másik írás fog szólni.

Nagyon köszönjük a felajánlásokat Könyvsziget - KöSzi, Könyvmolyképző Kiadónak és az Alexandra Könyvszalonnak !
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.