VILÁGGÁ MENTEM - VÍRUSIDŐ

A diákjai is varrtak maszkokat a Japánban élő Duró Ágotának, aki szerint komoly krízis várható

A Hirosimában élő, Debrecenből elszármazott kutató még nem tapasztalt pánikvásárlásokat, szerinte az emberek csak most kezdenek rádöbbenni a koronavírus-járvány komolyságára. A korábban bezárt iskolákat újranyitották, ő is bejár tanítani, méghozzá maszkban.

A VILÁGGÁ MENTEM sorozatunk korábbi szereplőit most arról kérdezzük, hogyan vannak, miként élik meg a vírusválságot, mit üzennek haza. Duró Ágota írásával kezdünk.

Mindössze egyhetes szünet volt az iskolában

Január második felében döbbenten kezdtem követni a híreket a koronavírus terjedéséről, és egyre inkább kezdtem aggódni, amikor hallottam, hogy a vírus Japánban is felütötte a fejét. Először a Diamond Princess óceánjárón volt nagyon sok fertőzött, ezt követően pedig Hokkaidón, Tokióban és a főváros körüli prefektúrában jelentettek egyre több beteget. Azt gondoltam január végén, hogy egy-két hét, és egész Japánban el fog terjedni a járvány, de szerencsére eddig itt nem tapasztaltunk olyan krízishelyzetet, mint amiről más országokban lehet hallani.

Hirosima Tokiótól 900 kilométerre délre helyezkedik el, a városban 1,2 millió ember él, a prefektúrának pedig megközelítőleg 2,8 millió a lakossága. Itt március elején hallottunk az első fertőzöttről, aki azóta már felépült, és elhagyta a kórházat. Amikor megjelent a hírekben, hogy Hirosimában is van koronavírusos beteg, a Béke Múzeum, a Sukkeien japán kert és egyéb turistalátványosságok, illetve múzeumok jelentették be, hogy márciusban zárva lesznek. Miután a kormány márciusban iskolaszünetet rendelt el az általános és középiskolákban, az én munkahelyem is egy hétre bezárt, bár szerencsére az egyhetes szünet után sikerült újraindítanunk a tanítást. Ez azért volt lehetséges, mert a munkahelyem egy magániskola. Az állami intézményeket két hétre bezárták, ezt követően pedig jött a háromhetes tavaszi szünet, így az oktatás ott csak most fog folytatódni. Nagyon elővigyázatosak vagyunk, mi tanárok is maszkot viselünk minden nap, a diákoktól is kérjük, hogy maszkban jöjjenek, és belépéskor fertőtlenítsék a kezüket, illetve minden nap tanítás előtt fertőtlenítést végzünk az egész iskolában.

Sokan maradnak otthon önszántukból

A boltokban szerencsére nincs olyan mértékű pánikvásárlás, mint ami Európában megfigyelhető, maszk és alkoholos fertőtlenítő kivételével minden mást lehet kapni. Bár amikor hallottam a betegség terjedéséről, mi is bevásároltunk alaposan élelmiszerekből, biztos, ami biztos alapon. Maszkból szerencsére be tudtunk vásárolni még januárban, mivel amikor visszajöttem Japánba egy akadémiai konferenciáról Honoluluból január közepén, két hétig nagyon meg voltam fázva, és így visszagondolva örülök, hogy akkor sokat be tudtunk szerezni még a vírus terjedése előtt. Illetve a munkahelyemről is kapok, és egy kedves tanítványom is varrt már nekem három maszkot, nagyon kedvesek es támogatóak az emberek körülöttem. A városban látványosabban kevesebben mozdulnak ki, sokkal kevesebb embert látni, mint korábban. Sokan vigyáznak, és otthon maradnak, de a fiatalok, például nagyon sok tanítványom is, a bevásárlóközpontokban töltik el az idejüket, és úgy veszem észre, sokan nem érzik a helyzet súlyosságát.

A legfrissebb hírek szerint hat fertőzött van Hirosima prefektúrában, ebből kettő a városban. Véleményem szerint viszont nagyon kevés helyen lehet tesztet csinálni, és biztosan sokkal több fertőzött van, mint amiről a hírek beszámoltak. Éppen ezért a munkán és bevásárláson kívül nem is szeretek kimozdulni itthonról, védeni akarok másokat és persze magunkat is, igaz, itt nem rendeltek még el kijárási tilalmat. Sajnos már több mint egy hónapja konditerembe sem tudok járni, és a kedvenc Zumba óráim nagyon hiányoznak, viszont ezt itthon próbálom pótolni a szabadidőmben.

Lángos, toroskáposzta…

Előnye is van annak, hogy a munkán kívül minden időt itthon töltök. Nagyon jól haladok a kutatásommal, három újabb tanulmányomat tervezem publikálni a közeljövőben, és dolgozok azon is, hogy a doktori disszertációm hamarosan könyvként jelenjen meg. Emellett minden nap tanulom a német nyelvet, és remélem, hamarosan eljutok arra a szintre, ahol középiskolásként voltam. Idén még étterembe sem akartunk menni a vírus terjedése miatt, ezért minden nap főzök itthon, és mindig finomabbnál finomabb dolgokkal kísérletezek, amiket régen nem tudtam megcsinálni, például a lángos vagy a toroskáposzta. Ez most nekünk is új helyzet a párommal, de próbáljuk a legjobbat kihozni belőle, vigyázni magunkra és másokra, és reméljük, hogy ha mások is betartják a szabályokat, akkor hamarosan véget ér a világjárvány, és minden visszatér a megszokott kerékvágásba.

Ugrásszerűen megnőtt a betegek száma, miután bejelentették az olimpia elhalasztását

Ahogyan azt mindenki hallotta, a 2020-as tokiói olimpiát elhalasztották, és 2021 nyarán fogják megrendezni a tervek szerint. Az olimpia elhalasztása valószínűleg hatalmas gazdasági hanyatlást fog eredményezni, viszont én személy szerint örülök, hogy az emberek biztonságát részesítette előnyben a kormány és az olimpiai bizottság. A japánok, akikkel beszéltem, egyetértenek a döntéssel, és amikor látták a vírus terjedését, már akkor azon a véleményen voltak, hogy nem szabad idén megrendezni. Érdekes módon azóta ugrásszerűen megnőtt a bejelentett fertőzöttek száma a fővárosban, és sokan azt gondolják, hogy a kormány az olimpiával kapcsolatos döntés előtt szándékosan titkolta el a valós betegek számát, mindent elkövetve azért, hogy idén sikerüljön megrendezni. Azóta Tokió lett a vírus gócpontja Japánban, jelenleg közel 500 beteget azonosítottak, és Koike Jurikó kormányzó előző hétvégén felszólította az embereket, hogy ne hagyják el az otthonukat, illetve, hogy hétköznap munka után kerüljék az éttermeket és a szórakozóhelyeket, bár sokan nem tesznek eleget ennek a kérésnek. Kijárási tilalmat még nem rendeltek el, de egyre inkább észlelhetőek a megszorítások a fővárosban.

Kritikus lehet a következő időszak

Sajnos pár napja egy nagyon híres japán komikus, Simura Ken halt meg koronavírusban, a halála az egész országot sokkolta, és sokan azt nyilatkozták, hogy a kedvenc komikusuk végzetes betegsége döbbentette rá őket, hogy komolyan kell venni a vírust, és a megelőzés érdekében mindent meg kell tenni. Véleményem szerint sokkal több koronavírusos beteg van Japánban, mint a bejelentett közel 2000 ember, és az elkövetkező időszak nagyon kritikus lesz itt is, mint ahogy az egész világon. Mindenkinek mellőznie kell most az utazást, a tömeget, és együttesen kell változtatnunk az eddig megszokott életvitelünkön azért, hogy megállítsuk a koronavírus terjedését, és megmentsük egymás életét.

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Magyarországot, illetve olyanokat, akik külföldről érkezvén Magyarországon próbálnak szerencsét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.