VILÁGGÁ MENTEM - VÍRUSIDŐ

A felvásárlás világjelenségnek tűnik - Barnácz Gyula Hollandiából, Dobróka Mihály Japánból válaszolt kérdéseinkre

Hollandiában a kormány próbál minél tovább kivárni az egyre szigorúbb intézkedésekkel, hogy életben tartsa a gazdaságot. A korlátozások eddig nagyobb veszteséget okoztak egész Japánban, mint a nagy földrengés kilenc évvel ezelőtt az ország északi részén.

A VILÁGGÁ MENTEM sorozatunk korábbi szereplőit most arról kérdezzük, hogyan vannak, miként élik meg a vírusválságot, mit üzennek haza.

Barnácz Gyula (Hollandia)

Eleinte nem tapasztaltunk semmit a világjárvány európai terjedéséről, a Lombardiában történtekről. A tavaszi fesztiválok nagyban zajlottak országszerte. Komolyabb intézkedések március közepétől indultak. Iskolabezárás, rengeteg munkahely időszakos megszüntetése, kötelező fertőtlenítés a szupermarketekben, valamint természetesen nagy felvásárlások és áruhiány a jól ismert árucikkekből. Az itteni kormány nagy hangsúlyt fektet a személyes felelősségre, és próbálnak minél tovább kivárni az egyre szigorúbb intézkedésekkel, hogy életben tartsák a gazdaságot. A mindennapi élet szemmel láthatóan lelassult.

Február 22-én még felvonulás volt Zaltbommel városában
Barnácz Gyula

Dobróka Mihály (Japán)

Vannak korlátozások. Márciusban bezárták az általános iskolákat, illetve az összes nagyobb rendezvényt lemondták.

Az emberek pillanatok alatt felvásárolták a maszkokat a boltokban. Mindenki csak a vírusról beszél. Az emberek folyamatosan kezet mosnak és alkohollal fertőtlenítenek. Sok cég bevezette az otthonról való munkát. A legtöbb ember felhalmozott valamennyi élelmet az otthonában. A múlt hétvégén a tokiói kormányhivatal arra kérte az embereket, hogy két napig ne menjenek ki az utcára, és erre egyből eltűnt az összes rizs a boltokból.

A tokiói olimpia elhalasztása szintén sokkolta a lakosságot. Ezzel együtt számos más esemény, ami az év második felére volt tervezve, elmarad. A helyzetnek komoly gazdasági következményei is lesznek. A korlátozások eddig nagyobb veszteséget okoztak az egész országban, mint a nagy földrengés kilenc évvel ezelőtt Észak-Japánban.

Dobróka Mihály

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Magyarországot, illetve olyanokat, akik külföldről érkezvén Magyarországon próbálnak szerencsét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.