„Nagyon komoly forrást” csoportosított át Hajdúböszörmény - azt nem árulta el a polgármester, hogy pontosan mire

Nádudvar és Komádi is jelentős erőforrásokat mozgósított a védekezésre. A bihari kisvárosban bevásárolnak az időseknek és a krónikus betegeknek, ha vállalják, hogy otthon maradnak.

Az új típusú koronavírus magyarországi megjelenése és a kórokozó terjedésének kezdete óta észlelhető, hogy a települési önkormányzatok az egyébként meglehetősen szűk mozgásterükön belül különböző stratégiák mentén igyekeznek fölvenni a harcot a járvánnyal szemben. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen hasonló vagy éppen eltérő módszerekkel próbálják védeni magukat Hajdú-Bihar megye nagyobb települései, ezért levelet írtunk a 21 várost vezető mindegyik polgármesternek. A kérdéseinkre elsőként Hajdúnánás, Berettyóújfalu, valamint Polgár polgármestere reagált. A megkeresésünkre azóta további három városból érkezett válasz: Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere, Tóth Ferenc (Fidesz), Komádi polgármestere, valamint Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere megbízásából Marján László médiaszervező küldte el válaszlevelét, így körképünk második részében e három település védekezési stratégiáját ismertetjük.

Nagyon sok felajánlást kapott Hajdúböszörmény

„Véleményem szerint az önkormányzatok nem vehetik fel különböző módon a küzdelmet a koronavírus-járvánnyal szemben” – kezdi a Debrecinernek írt válaszlevelében Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere. Szerinte az önkormányzatok feladata az, hogy az Operatív Törzs és az ágazati miniszterek útmutatása alapján járjanak el, Hajdúböszörmény vezetése pedig ezt teszi. Kiss arról tájékoztatta lapunkat, hogy a koronavírus elleni védekezésre „nagyon komoly forrást” csoportosítottak át a város költségvetéséből, amelyet igyekeznek a leghatékonyabban felhasználni. Azt, hogy pontosan mekkora összegről van szó, és hogy mire fordítják a költségvetési forintokat, a polgármester nem részletezte.

Kiss Attila
hajduboszormeny.hu

Egyetlen konkrétumként Kiss Attila megemlítette, hogy az idősek ellátásban és a gyermekétkeztetésben dolgozó önkormányzati alkalmazottakat és önkénteseket már korábban ellátták védőeszközökkel és fertőtlenítő szerekkel, ezeket pedig a továbbiakban is biztosítják a számukra. Hozzátette továbbá, hogy Hajdúböszörmény számos felajánlást kapott magánszemélyektől és cégektől a város járvánnyal szembeni védekezésére.

Nádudvar a maszkokban és az ózonban bízik

Maczik Erika, Nádudvar polgármestere megbízásából a város médiaszervezője válaszolt a Debreciner megkeresésére. Levelében a település koronavírussal szembeni védekezéséről mindössze annyit írt, hogy nagy tételben rendeltek maszkokat a helyben készülőkön felül, változó áron, valamint hogy a közterületeket fertőtlenítik. További részletekért a település közösségi oldalára irányított minket, néhány bejegyzést különösen a figyelmünkbe ajánlva.

Maczik Erika

Ezen posztok egyikében arról számol be az önkormányzat, hogy 2000 maszkhoz elegendő alapanyagot vásároltak, amelyeket a helyi óvoda alkalmazottjai varrnak, a Kincsesház helytörténeti múzeum besegítésével. A városvezetés kommunikációja szerint ezzel a helyi intézmények szükségletét sikerült kielégíteni, valamint elkezdték a maszkok kiszállítását a 65 év feletti lakosok számára. Egy másik, március 25-i bejegyzésben arról ír az önkormányzat, hogy fertőtlenítés céljából három ózongenerátort is vásároltak, amelyeknek a működési elvét is ismertették a helyiekkel.

Felülről nyitott keretből gazdálkodik Komádi

Van védekezési stratégiája az 5000 lakosú bihari kisvárosnak, Komádinak is. Tóth Ferenc polgármester arról írt a Debrecinernek, hogy önkénteseik folyamatosan gyártják a maszkokat annak érdekében, hogy minden maszkot igénylő lakoshoz el tudják juttatni a védőeszközöket. A kiszolgálásban eddig elsőbbséget élveztek az idősek ellátását végzők és a közmunkások, ugyanez igaz a kesztyűkkel kapcsolatban is. „A lakosságnak azt a részét láttuk el védőkesztyűvel, akik munkát végeznek nálunk, a munkavégzésükhöz megfelelő védőkesztyűt kaptak” – nyilatkozta Tóth.

A költségekkel kapcsolatban a polgármester arról írt, hogy részben meglévő készletekből dolgoznak, részben pedig kereskedelmi árakon szerzik be a védőfelszereléseket. „A költségeink folyamatosan emelkednek, felülről nyitott az erre szánt keret” – írta a polgármester.

Tóth Ferenc
komadi.hu

Tóth Ferenc írt arról is, hogy a komádi önkormányzat milyen egyéb eszközökkel védekezik még a vírussal szemben. Ezek között említette a lakossági tájékoztatást, a polgárőrséggel megerősített járőrszolgálatot, a közterületek rendszeres fertőtlenítését. A polgármester levele szerint minden 65 év feletti lakost felkerestek és felajánlották nekik, hogy az önkormányzat és a Dél-bihari Szociális Szolgáltató Központ dolgozói kiszállítják az általuk rendelt ebédet, heti két alkalommal pedig a bevásárlásaikat is elvégzik. Ugyanezt a szolgáltatást nyújtják igény szerint a krónikus betegséggel küzdőknek is. Cserébe minden érintett esetében elvárják, hogy ne lépjenek ki az utcára, így védekezzenek a fertőzéssel szemben. A polgármester azt is megemlítette továbbá, hogy április 6-tól szállítanak ki 1280 darab, tartós élelmiszert tartalmazó csomagot, valamint ugyanennyi háztartásba juttatnak el tisztító- és fertőtlenítőszereket.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.