A SZEMEDNEK HIGGY!

Koronavírusos hétköznapok: Pártos imidzskampány a köz finanszírozásában?

Illendő-e pártlogózni egy független karitatív testület tevékenységében való részvételt? Nem sérül-e az adományozói szándék, ami a nehéz helyzetbe került embereken igyekszik segíteni, nem pedig egy párt szervezetén?
Facebook

Tények következnek:

- Egy képgalériát osztott meg tegnap késő este a Debreceni Fidelitas a Facebook-oldalán ezzel a címmel és szöveggel: Vigyázzunk egymásra! - Ma sem telt el nap jótékonykodás nélkül! Más kísérőszöveg vagy magyarázat nincs, a fotókból úgy tűnik, hogy a Debreceni Karitatív Testület csomagjait szállítják ki lakáscímekre.

- A Debreceni Karitatív Testület közösségi hálós névjegyében ez olvasható: A Testület feladatai az önkéntes tevékenység összehangolására, és adományok, támogatások gyűjtésének segítése, koordinálására. A Debreceni Karitatív Testület tagszervezetei között nem található párt vagy annak ifjúsági szervezete.

- Papp László debreceni polgármester március 20-án bejelentést tett: „A válság komoly károkat okoz majd a debreceni gazdaságnak és együtt járhat munkahelyek átmeneti megszűnésével. Családok kerülhetnek nehéz helyzetbe, ezért úgy döntöttem, hogy létrehozunk egy támogatási alapot, amelyet a Debreceni Karitatív Testület közreműködésével fogunk felhasználni. Az alaphoz a város költségvetéséből 20 millió forint támogatást biztosítunk.”

- Sajtóhírek és közösségi hálós posztok tanúsága szerint több cég és magánszemély jelentős értékben járult hozzá, hogy valamiféle segítségben részesülhessenek azok, akik nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány miatt.

- A képek tanúsága szerint az önzetlen támogatásokból összejött adományok szétosztásában vesz részt a Fidelitas is, igaz, erről szövegesen nem szólnak a már említett képgalériájuknál, ellenben a jelvényük hangsúlyosan szerepel.

Facebook

Kérdések:

- Tűnhet-e úgy a közvetlen, helyszíni és a közösségi hálón található kommunikációjukból, hogy ez a karitatív tevékenység egészében a Fidelitasé?

- Helyénvaló-e közpénzből és közösségi adományokból összejött segítséget abban a látszatban megmutatni, mintha az egy konkrét politikai szervezethez kötődne? Illendő-e pártlogózni egy pártoktól független karitatív testület tevékenységében való részvételt?

- Az a cég vagy magánszemély, ami/aki önzetlenül segíti adományaival a rászorultakat a pártoktól független karitatív szervezeten keresztül, az valójában ezzel a jószolgálatával egy párt (illetve ifjúsági szervezete) imidzsének az építését is finanszírozza?

A SZEMEDNEK HIGGY! rovatunk korábbi publikációi itt láthatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.