VILÁGGÁ MENTEM - VÍRUSIDŐ

Itt szigorúbbak a korlátozó intézkedések - Cornea Attila Prágából

Cornea Attila a Debreceni Egyetem hallgatója. Erasmus program keretein belül ment ki Csehországba, Prágába idén februárban. A legszomorúbbnak azt tartja, hogy nem járhat ki szabadon, mikor egy egyszeri lehetőség adódott számára, hogy egy „nagyon szép és vagány városban” lehessen.

Hogy vagy? Hogy éled meg ezt az időszakot?

Jól vagyok, köszönöm a kérdésed. A vírusválság és a karantén idején sem unatkozom, mivel így legalább több időt tudok a szakdolgozatom írásával tölteni és egy kis sorozatnézésre is jut idő. Igazából, ha nem Erasmuson lennék, akkor nem igazán viselne meg a válság, mert nincs gondom az otthonüléssel, le tudom magamat kötni, viszont így egy kicsit elszomorít, hogy nem járhatok ki, mikor egy egyszeri lehetőség adódott számoma, hogy egy nagyon szép és vagány városban lehessek. Itt pedig szigorúbbak a korlátozó intézkedések, mint odahaza. A tanítás az én tantárgyaimnál kicsit döcögősen állt át távolságira, és az egyik tantárgytól kicsit félek is, hogy nehezen lesz meg az „átmenő”, viszont sokaknak a tanárai elég gördülékenyen átálltak.

Prágában hogyan élik meg a körülötted lévő emberek ezt az időszakot? Milyen a hangulat, mit tapasztalsz?

A kollégiumban sok embernek nem jön be ez a karanténélet, valószínűleg nem tudják mivel elfoglalni magukat, szóval elég sok embernek megvan a bezártság érzése. De szerintem már alkalmazkodtunk, mivel már jó ideje ez a helyzet, szóval az emberek megszokták. Így is van, aki szerintem a kelleténél többet megy ki meg találkozik másokkal, de lehet, hogy máskülönben tényleg nagyon nyomasztaná őket a bezártság.

Mit üzensz haza az otthoniaknak?

Az otthoniaknak természetesen azt üzenem, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, az internettel és a mai technológia nyújtotta lehetőségekkel könnyen át lehet vészelni ezt az egészet. Illetve üzenem még, hogy vigyázzunk embertársainkra, főleg az idősekre.

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Magyarországot, illetve olyanokat, akik külföldről érkezvén Magyarországon próbálnak szerencsét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.