Arányos-e a megmentett életek száma a koronavírus-járvány okozta áldozatok számával? – Kakuk Péter a Marosvásárhelyi Rádióban

Kakuk Péter bioetikus a Debrecinerben foglalta össze a koronavírus-járvány lehetséges forgatókönyveit, az adatgyűjtés ellentmondásait, a média felelősségét és a „járványpánik” következményeit, azt, hogy mi vár az emberekre járvány közben és után. A kétrészes cikk kapcsán kérte őt beszélgetésre Parászka Boróka a Marosvásárhelyi Rádióban.

Parászka Boróka a Facebook-oldalán ezekkel a mondatokkal ajánlja a rádióbeszélgetést:

Kakuk Péter bioetikus feltett egy kérdést az elmúlt napokban, amely szerintem önmagában is etikailag vitára érdemes: arányos-e a megmentett életek száma a Covid járványban a járványintézkedések miatti járulékos veszteségekkel? Nem ez az egyetlen merész húzása. Végiggondolta, mennyire etikus és hiteles a járványügyi adatgyűjtés (a járulékos betegségekben szenvedők valóban Covid áldozatnak tekinthetőek-e)? A járvány áldozatairól tájékoztató sajtó tájékoztat-e vagy pánikot kelt? A vártnál alacsonyabbak vagy magasabbak a fertőzöttségi illetve elhalálozási adatok? Az alábbi interjút végig vitatkoztuk. Elég sok nehéz helyzetet láttam a sajtóban az elmúlt években. De ennél nehezebbet, amikor úgy kell tudósítani, hitelesnek lenni, hogy a lehető legnagyobb távolságot tartja az ember az eseményektől - nem éltem meg. Ez sajtótörténetileg is fordulópont.

Közel 40 perces beszélgetés itt hallgató meg .

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.