Koronavírus: vészterhes idők az állatvédelemben is

Bizonyos állatfajok háziasításával vállaltuk annak a felelősségét, hogy ezekre az állatokra vigyázni fogunk minden esetben, hiszen ránk vannak utalva. Nem kellene ennek másként történnie most, a koronavírus-járvány idején sem, viszont sajnos elmondható, hogy a felelősséget sokan ledobják magukról, és négylábú kedvenceik az elsők, akiktől megszabadulnak. Az állatvédők igyekeznek lokálisan megoldani ezeknek az állatoknak az elhelyezését, Kodolányi Endre, a budapesti Speciális Állatmentő Egység egyik alapítója pedig létrehozott egy olyan rendszert, mellyel országos szinten tudják a különböző szervezetek összehangoltan megoldani nemcsak a jelenlegi problémákat, de a jövőben is hatékonyabb fellépést eredményezhet az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer (EVÁR).

Egy állat élete ne a Facebook-poszton múljon!

Bár a weboldal még nem érte el végleges formáját, nincs feltöltve minden modul, máris rengeteg információval szolgál az állattartóknak azzal kapcsolatban, milyen óvintézkedéseket kell tenni nem csak a jelenlegi helyzetben ahhoz, hogy biztonságban tudjuk kedvencünket.

Alapvetően egy technológiai platformot akartunk indítani a céggel, ahol össze tudnak jönni a szervezetek és közösen segíteni a bajba jutott állatokon. És ha már így összejöttünk, szeretném, ha később a bejelentések is ezen keresztül mennének a járvány után, mert a rendszer címre és kompetenciára leosztva rendeli hozzá az esethez a potenciális szervezeteket. Egy állat élete ne azon múljon, hogy szembe jön-e veled a Facebookon a segélykérő posztja.
Most kenneleket, boxokat gyűjtünk, hogy ha nagy lenne a baj, ideiglenes menhelyeket tudjunk nyitni a járvány idején. Azt mondom, készüljünk fel a legrosszabbra, és reméljük a legjobbat!

Nagyon pozitív, hogy a hatóságokkal is jó az együttműködés minden téren sőt, kikerültünk a segitunkegymasnak.hu kormányzati oldalra is állatvédelmi témakörben.

A rendszer egyelőre tájékoztató fokozatban működik. A csapat figyelemmel követi a járvány alakulását és annak függvényében állnak át segítő üzemmódra, amely a jelenlegi helyzetet tekintve várhatóan jövő héten történik meg - foglalta össze Kodolányi Endre az új rendszer mibenlétét.

Hajdú-Bihar megyéből egyelőre a debreceni Együtt Az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület, valamint a hajdúböszörményi Pacsi Kutyamenhely Alapítvány csatlakoztak eddig az EVÁR-hoz.

Az otthoni munka most több menhelyi állatnak nyújt esélyt egy jobb életre

Debrecenben az állatvédő egyesületeknek eltérő tapasztalatai vannak a járvány miatt kialakult helyzettel kapcsolatban. Szendrei Viktória, az Együtt Az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület elnöke a Debrecinernek elmondta, hogy bár még többen akarnak állatot leadni a menhelyen, de kifejezetten a koronavírusra eddig senki nem hivatkozott. Mivel sokaknak van lehetősége otthonról dolgozni, ezért egyre többen jelentkeznek az egyesületnél, hogy ideiglenes befogadói lehessenek egy kutyának vagy macskának.

Félénk kutya várja türelmes befogadóját a debreceni Együtt Az Állatokért Állatvédő KHE-nél

Ugyanakkor a felelőtlen hozzáállás továbbra is jelen van: rengeteg olyan hívás érkezik az egyesülethez, amelyben a telefonáló nyíltan vállalja, hogy a gyerek otthon unatkozik, ezért kell nekik egy kutya otthonra. Sajnos szintén gyakori eset, hogy a nagymamának akarnak kutyát vinni azért, hogy a gyerekek hétvégente játszanak vele.
Szerencsére felelős, átgondolt örökbefogadók is jelentkeznek az egyesületnél, de számuk még mindig csekély.

Egyre több állatkínzásra derül fény

Mivel az emberek több időt töltenek otthon most, mint korábban, ezért több bejelentés érkezik az egyesülethez rossz körülmények között tartott kutyákról. Szendrei Viktória arról számolt be, hogy sajnos mindössze azért jelentik be ezt az egyesületnek sokan, mert a bejelentő otthonlétét zavarja a kutya sírása vagy a lánc csörgése: ma is felhívtak azért, hogy jelentsék, a hátsó szomszédnál 3 éve sínylődik egy kutya, és mivel most sokat van otthon a bejelentő, eléggé zavarja a zaj.

Az egyesület önkéntesei igyekeznek ezeket kivizsgálni, de sajnos nincsenek elegen, a hatóságok részéről viszont nem tapasztalhatóak visszatartó erejű intézkedések, ezért továbbra is olyanok jelentkezését várják az egész megye területén, akik tudnak segíteni. Az egyesület Facebook-oldalán vagy telefonon a 06706136326-os telefonszámon lehet érdeklődni a részletekről.

Azért tartottuk a kertet, hogy a dédi lefoglalja magát

A Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány elnöke, Csige Alexandra mondta a Debrecinernek: jelenleg ők azt látják a legnagyobb problémának, hogy Debrecen kertségeiben tartott kutyákat, macskákat már nem látják el az idősek azért, mert családjuk nem engedi ki őket a járvány miatt, sőt beköltöztették a déd- és nagyszülőket magukhoz. Vannak olyan bejelentések, ahol a vonal túloldalán azzal kezdi a bejelentő, hogy a kertet azért tartották, hogy a dédi lefoglalja magát, de akkor már kellett oda egy vagy több kutya is, akik őrzik a portát. Őket most sem a dédi, sem a család nem gondozza. Ezeknek az állatoknak a gondozása szakadt most az alapítvány nyakába, ahol úgy igyekeznek segíteni, hogy állatszerető embereknek adnak tápot, akik a magukra hagyott állatokat így tudják etetni. Az alapítványnak kutya- és macskatáp adományra nagy szüksége van, hiszen tartalékaik vészesen fogynak a megnövekedett számú ellátandó négylábúak miatt.

Csige Alexandra azt is elmondta, hogy most a járvány kapóra jön sokaknak, akik egyébként is le akarták adni kutyájukat egy menhelyen, hiszen úgy gondolják, a koronavírus nyomós érv a kutyától való megszabadulás mellett. Bár nem mindenki végzi menhelyen. Sajnos vannak, akiket szélnek eresztenek, vagy rosszabb esetben a kert végében kikötve magukra hagyják.

Komoly félelmet lehet tapasztalni az idősek részéről is, mivel összekeverik a kutya és az ember koronavírusát: az alapítvány elnöke úgy próbált segíteni egy idős hölgynek, hogy elment hozzá, és a laptopján mutatott videókat, amikkel elmagyarázta, hogy a kétféle vírus között mi a különbség, így szerencsére mindkét kutya maradhatott az eredeti helyén.

Anyagi támogatásra is szüksége van az alapítványnak, hiszen sajnos a gondozásukba kerülő állatok többnyire nagyon betegen érkeznek, így viszont komoly tartozást halmoztak fel az állatorvosi rendelőnek:

Az alapítvány továbbá abban is kéri az emberek segítségét, hogy Facebookon osszák meg minél többen védenceik gazdikereső posztjait, hogy ezáltal ürülhessenek a kennelek, ketrecek, és be tudjanak fogadni olyan kutyákat, macskákat, akiket korábbi tulajdonosaik nemcsak magukra hagytak, de teljesen le is mondanak róluk.

Piskóta, Grátisz, Bandika azonnali befogadójukat várják a debreceni Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítványnál:

Szeparációs szorongás karantén után - erre is fel kell készülni

Bár most az otthonról dolgozók szinte korlátlan mennyiségű és minőségű időt tudnak kedvenceikkel tölteni, nem árt már most elkezdeni szoktatni a kutyákat ahhoz, ha majd ismét többet lesznek egyedül otthon.

Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársa külön felhívja a kutyatartók figyelmét a szeparációs szorongás problémájára, mely több lakásban tartott kutyánál is előfordulhat a karantén után. Ha van lehetőség kimenni a lakásból akár csak a folyosóra vagy egy emelettel fentebb például olvasni, hogy a kutya addig is egyedül legyen, akkor így fokozatosan lehet az egyedülléthez szoktatni. Ezek idejét fokozatosan kell növelni, és mindenképp oda kell figyelni arra, hogy minden kutya más, tehát ha egy módszer az egyik esetében működik, a másikéban nem biztos, hogy fog. Fontos az is, hogy a séta időpontot tartsák be a tulajdonosok, és ne szeretgessék őket folyamatosan. Ajánlott kerülni a folyamatos kontaktot és kommunikációt is, hiszen ezzel később sokkal nagyobb bajt okoznak a kutyáknak. Ha nem akarunk szeparációs szorongástól vonyító tízezer kutya országa lenni, akkor állítsunk fel szabályokat és tartsuk is be azokat! - zárta mondandóját.

A képen a debreceni Együtt Az Állatokért Állatvédő KHE védence, Juanita látható

Kodolányi Endre (Speciális Állatmentő Egység) szerint a jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy az emberek ne féljenek a saját állataiktól, és ne üljenek fel a rémhíreknek. Az EVÁR koordinátorai várják önkéntesek jelentkezését országszerte, hogy később hatékony segítséget nyújthassanak a magukra maradt állatok ellátásában.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.