Szájmaszkok, kríziscsomagok, táblagépek – segítők és önkéntesek 1.

Civilek pályázhattak a koronavírusos krízishelyzetben. Hajdú-Bihar.

Az Alternatív Közösségek Egyesülete - a Regionális Közösségi Központok Program keretein belül - a 2020 márciusában kialakult krízishelyzetre reagálva pályázatot írt ki az észak-alföldi régió közösségeinek segítésére Krízispályázat 2020 címen. A húsz nyertes pályázat közül mindössze három Hajdú-Bihar megyei. Megkerestük őket, arra voltunk kíváncsiak, hogy miért pályáztak, miben akarnak segíteni a járvány idején és mire fogják költeni az elnyert összeget.

1 PONT Neked Püspökladányért Civil Kör: „Mindenki önkéntesként, ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejében segíti a programot”

A Püspökladányban működő szervezet koordinátora, Oborzilné Nagy Erna válaszolt a kérdéseinkre.

„A Facebookon működik egy Püspökladány Hírei csoport, melynek kb. 4200 tagjának 60-70%-a városunkban él. A koronavírus járvány kitörése óta megoszlanak a szakmai és privát vélemények a szájmaszk használatának szükségességéről, előnyeiről, hátrányairól. A csoportban egyre többen vetették fel, hogy egyetértenek a többször is használható, több rétegű textil szájmaszk használatával. Mások azt jelezték, hogy mivel ilyen szájmaszkok kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, ők varrtak/varrattak családjuk számára. Csoportunk profilja a helyi vonatkozású hírek, információk gyűjtése mellett a városban nyújtott karitatív tevékenység is, s rövid időn belül felvetődött, hogy a textil maszkok varrására szervezzünk önkénteseket, s lássuk el a maszkot igénylő barátainkat, ismerőseinket ezzel a védőeszközzel! Többen ajánlottak fel alapanyagokat is, de az igények emelkedésével láttuk, hogy szükség lenne még több alapanyagra.

Ekkor találkoztam az AKE krízispályázatával, s az eredetileg fásítási projektet szervező civil körünk nevében (és tagjainak elvi és gyakorlati támogatásával) megpályáztuk a szájmaszk-projektünkhöz az alapanyag-támogatást. Így lett az 1 PONT Neked Püspökladányért Civil Kör a szervezője és lebonyolítója a szájmaszk programunknak. Kb. 50 fővel kezdtünk szervezni, dolgozni, varrni . Mindenki önkéntesként, ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejében segíti a programot. A programunk segít az embereknek: megelőzni a koronavírussal való fertőződésüket, lassítani a járvány terjedését, csökkenteni annak intenzitását; tudatosabban, óvatosabban viselkedni a járvány idején, segíteni másokat a védekezésben, jobban odafigyelni a körülöttük élők helyzetére, problémáira. Az elnyert összeget szájmaszkok készítésére szükséges alapanyagokra költjük, melyeket önkéntes, ingyenes munkára jelentkező helybeli varrók segítségével dolgozunk fel s osztunk szét ingyenesen a városban. Első körben személyes, nevesített módon viszünk maszkot az azt igénylőknek, majd kihelyezünk maszkokat önkéntesekhez magán lakcímekre és a helyi kisboltokba stb., ahonnan szintén ingyenesen vihet mindenki, aki addig más forrásból még nem kapott szájmaszkot. Az önkéntes munka kimerül: szervezőmunkában, alapanyagok kiszállításában, maszkok varrásában, az elkészült maszkok begyűjtésében, szétosztásának megszervezésében és azok széthordásában, osztásában.”

Egy fotó az Igazgyöngy Alapítvány közösségi oldaláról
Facebook

Igazgyöngy Alapítvány - Berettyóújfalu: „A járvány nagyban megnövelte a krízishelyzetek miatt hozzánk forduló családok számát, erre forrást kell teremtenünk”

Az alapítvány szakmai vezetője, L. Ritók Nóra válaszolt a megkeresésünkre.

„Az alapítványunk segítő szervezet, célcsoportunk a generációs szegénységben élő gyerekek és családjaik. A járvány nagyban megnövelte a krízishelyzetek miatt hozzánk forduló családok számát, erre forrást kell teremtenünk, mivel a szociális munkát az állami rendszeren kívül végezzük. Adományokból fedezzük a munkánknak ezt a részét, és figyeljük azokat a pályázati lehetőségeket is, melyek most a járvány idején lehetőséget adnak a kríziskezelésre. Sajnos ebből itthon nem sok van, ezért is örültünk nagyon ennek a pályázatnak. A segítő munkánk sokrétű, egyrészt támogatjuk a gyerekek távoktatását, nemcsak a mi művészetoktatásunkban, hanem az általános és középiskolai oktatásban is, működtetjük online a tanodánkat Toldon, és azokat a fejlesztő foglalkozásokat is, amelyeket át tudtunk tenni az online térbe, pl. a Baba-mama klubot. Emellett segítünk a gyerekgyógyszerek kiváltásában, a kisbabák pelenkához és tápszerhez jutásában, szájmaszkokat varrunk és juttatunk el a rászorulókhoz, fertőtlenítőszereket, tisztító- és tisztálkodószereket, és tartós élelmiszerből álló kríziscsomagokat is adunk a kapcsolatrendszerünkben a családoknak.

Osztottunk már segélyt is Toldon, illetve sikerült beindítanunk egy családtámogatási rendszert, melyben több településem már 48 tartalék nélküli, sok esetben munkáját elvesztett család kap havi 20 ezer forintos támogatást. A számuk folyamatosan bővül a támogató családok számának függvényében, akik felajánlják a segítségüket lehetőségeiktől függően. Van, ahol 4 család adja össze a támogatást 5-5 ezer forinttal, máshol egy család vállal be két támogatást is. Ezt pénzben kapják meg a családok, és óriási segítség, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, amiből már nem lesznek képesek visszakapaszkodni. Jelenleg 15 településen dolgozunk. A kríziscsomagok készítésére kértünk a pályázatban 450 ezer forintot, illetve 50 ezer forintot a benzinköltségbe, hiszen most nem tudunk tömegesre szervezett osztásokat rendezni, és így a szállítási költségek is megsokszorozódtak. A héten már ebből fogunk egy nagyobb krumpliadományt venni.”

Ondód Jövőjéért Egyesület: „Az iskolás gyereket nevelő szülők számára is bizonyos nehézséget jelentett, mivel eszközileg nem voltak felkészülve az online oktatásra”

Az egyesület vezetőjének, Kovács Editnek tettük fel a kérdéseinket.

„A koronavírus-járvány váratlanul olyan helyzet elé állított fiatalt és idősebb korosztályt is, amire nem számítottunk. A tanuló gyerekek távoktatás keretében tudták biztonságosan úgy folytatni a tanulást, hogy a járvány nagyfokú terjedése akadályozva legyen, de ne maradjanak le a tananyaggal sem. Rövid időn belül kellett megoldást találni a kialakult helyzetre. Ez az iskolás gyereket nevelő szülők számára is bizonyos nehézséget jelentett, mivel eszközileg nem voltak felkészülve az online oktatásra. Itt főleg a több iskolás gyereket nevelő szülőkre gondolok, illetve azokra, akik anyagi helyzetük miatt nem is tudták megengedni az ehhez szükséges eszközök beszerzését. Szerencsére településünkön több 3-4 gyereket nevelő család is van, ahol eltérő iskolatípusba járó gyerekek vannak. Az online órákon való részvétel, illetve feladatlapok fogadása, kitöltése, visszaküldése egy eszköz használatával problémát jelentett a gyerekek számára.

A másik dolog pedig az idősekkel kapcsolatos. Településünkön több 65 éven felüli lakó él, akik fokozottan veszélyeztetettek a koronavírus szempontjából. Az ő ’bezártságuk’ enyhítésére, valamint a célszerűséget is figyelembe véve hasznos időtöltésként a szájmaszkok varrásával szerettük volna hasznossá tenni számukra az otthonmaradás idejét. A többi lakótársnak pedig a biztonságát növelni a szájmaszkok viselésével. A járvány idején a többgyerekes és a gyereküket egyedül nevelő, szegényebb anyagi körülmények között élő családoknak szeretnénk segíteni táblagépek vásárlásával. Az eszközök kihelyezésével az távoktatásban való részvétel minőségét és lehetőségét szeretnénk javítani. A szájmaszkok varrásával pedig az idősebb korosztály hasznos időtöltését, a bezártság érzésének a feszültségét szeretnénk oldani. Nem kevésbé a közösség összetartó erejének az erősítése is célunk. A lakótársaknak eljuttatva a maszkokat a járvány idejére a biztonságukat is szeretnénk erősíteni. Az elnyert 480 ezer forintból 8 táblagépet fogunk vásárolni. Négyet több iskoláskorú gyereket nevelő családnál, négyet pedig olyan családoknál szeretnék elhelyezni, akik anyagi körülményeik miatt nem tudják ezeket az eszközöket megvásárolni. A megmaradó összegből pedig kb. 400 darab szájmaszk megvarrásához szükséges anyagot fogunk vásárolni. A szájmaszkokat önkéntes munkában fogják megvarrni az otthonukban az idősebb lakótársak, valamint önként jelentkező lakótársak.”

(folytatása következik)

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.