Karantén-felolvasások: A rendes lányok csendben sírnak

A dunaszerdahelyi maffia, Durica Katarina és Borbély Alexandra.

„Amióta az eszemet tudom, a nők történetei érdekelnek” - mondta Durica Katarina a TedX előadásában még 2019-ben.

Távoli témákat dolgozott fel egészen addig, míg küldetésének nem érezte azt, hogy a dunaszerdahelyi maffia női áldozatainak történeteit megírja egy regényben.

Több interjú is készült vele a könyvvel kapcsolatban, és még egy podcastot is meg lehet hallgatni a szerzővel, aki eredetileg újságíróként kezdte az írást.

A járványhelyzet miatt többek között Borbély Alexandra színésznő is tart felolvasásokat online, a Facebookon, és nemrég Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak című regényéből olvasott fel részletek három különböző videóban, hogy ezzel meghozza a kedvét a hallgatóságnak a könyv elolvasására.

Facebook

Ez a mű nem olyan témát dolgoz fel, amit Borbély Alexandra felolvasásában is csak beteszünk háttérzajnak, hiszen hallgatván olykor megfagy az ereinkben a vér. A színésznő olyan átéléssel olvassa a sorokat, hogy lehetetlen nem azt éreznie a hallgatónak, mintha ő maga is az események helyszínén lenne.

Talán furcsán hangzik, hogy kedvet csinált az egész könyv olvasásához, hiszen ki akarna arról olvasni, amint férfiak erőszakoskodnak egy fiatal lánnyal. Nőként úgy éreztem, ez a 3 felolvasott rész ráébresztett engem egyfajta kötelességtudatra, hogy egy ilyen témával foglalkozó regényt illik az elejétől a végéig elolvasni, és megismerni azt, ami a dunaszerdahelyi nőkkel történt.

„Bár az áldozatok nem beszéltek, csak látszólag tartották magukban a velük történt borzalmakat. Mert egy trauma, az összes lehetséges csatornán megnyilvánul. Benne volt a döntéseikben, a sírásaikban, nevetésben, testiségben, mégsem figyelt rájuk senki! Miért vagy ilyen hisztis? Ez volt a címke amit kaptak" - részlet Durica Katarina TedX előadásából.

A szerző művei megvásárolhatók könyv és eKönyv formájában is a Líra és a Libri online boltjaiban.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.