Felvilágosító füzet, színes ceruzák, napelemes töltők – segítők és önkéntesek 2.

Civilek pályázhattak a koronavírusos krízishelyzetben. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Az Alternatív Közösségek Egyesülete - a Regionális Közösségi Központok Program keretein belül - a 2020 márciusában kialakult krízishelyzetre reagálva pályázatot írt ki az észak-alföldi régió közösségeinek segítésére Krízispályázat 2020 címen. A húsz nyertes pályázatnak több mint a kétharmada Szabolcs-Szatmár Bereg megyéből került ki. Megkerestük őket, arra voltunk kíváncsiak, hogy miért pályáztak, miben akarnak segíteni a járvány idején és mire fogják költeni az elnyert összeget.

XXI. századi Roma Nők Egyesülete: „Heti rendszerességgel információs füzetet jelentetünk meg Vírusírtok címmel”

Az egyesület elnöke, Makula Réka válaszolt a kérdéseinkre:

Egyesületünk 4 éve tevékenykedik Nyíregyháza-Jósaváros területén. A kialakult krízishelyzet sokunkat „lebénított”. Számos közösségi eseményt kellett lemondanunk, többek között a rendszeres képességfejlesztő foglalkozásunkat, mely roma származású gyerekeknek szólt. A megszokott programjainkat át kellett terveznünk és át kellett térnünk az online térbe. Ekkor döbbentünk rá, hogy nagyon sok ember számára nem elérhető - még a mai világban sem - az internet. (Nincs eszköze, nincs elérhetősége vagy nem ért a „kütyükhöz”.) Mivel én itt élek Jósavárosban, így elkerülhetetlenül - a boltba menet akár - összefutok a csoporttagjainkkal. Egyik nap egy beszélgetésünk alkalmával arra lettem figyelmes, hogy mennyire tájékozatlan az emberek többsége ebben a nehéz időszakban. Ennek egyik fő oka: a „nem értem, amit beszél”, „nem tudom értelmezni a cikket”. És ha emberek nem értenek valamit, elkezdenek pánikolni. Így amikor az Alternatív Közösségek Egyesület kiírta a krízispályázatát, a tagokkal úgy gondoltuk, hogy az érthető tájékoztatás vonalán induljunk. Egyszerű, hétköznapi nyelven fogalmazzuk meg, hogy mi történik az országban, a városban a koronavírus ideje alatt.

Információval látjuk el azokat a lakosokat, akik nem rendelkeznek internetelérhetőséggel, és azokat, akik számára nem érhetőek a tévé, a rádió által sugárzott hírek. Mi segítünk nekik, hogy megértsék, hogy nyomon kövessék a járványügyi helyzet fejleményét. Heti rendszerességgel információs füzetet jelentetünk meg „Vírusírtok” címmel, mely a Jósaváros üzleteiben lesznek elérhető. (Heti 80 példány.) Továbbá a gyerekek számára is készítünk egy információs füzetet 100 példányban, mely az ő nyelvezetükön, sok rajzzal mutatja be azt, hogy miért van most karantén, miért nem lehet a játszótérre menni a barátokhoz. Emellett egy rajzpályázatot is hirdetünk a gyerekeknek. A gyereknapon kihirdetjük a 10 nyertest, akik higiéniás csomagot kapnak ajándékba. A projekten 2 önkéntes segítő dolgozik, akik megkapják a kellő védőfelszerelést, illetve a munkához szükséges irodai eszközöket, továbbá bevonunk két szakembert: a kiadvány tördelésére, szerkesztésére, valamint egy gyógypedagógust, aki a gyerekeknek szóló információs füzetet ellenőrzi.

Human-Net Alapítvány: „A tapasztalatunk az, hogy nagyon nagy az igény, a felajánlások pedig lassan érkeznek, főként magánszemélyektől.”

A nyíregyházi alapítványtól Csatári Emese válaszolt megkeresésünkre.

Célunk, hogy azok a gyerekek, akinek nincsen megfelelő eszközük az otthoni digitális tanuláshoz, Nyíregyházán és vonzáskörzetében laknak, és nyíregyházi iskolába járnak, kaphassanak tárgyi segítséget. Célunk ezzel, hogy csökkentsük a számítógép hiányából adódó tanulási hátrányaikat. A Nyíregyházi Család és Gyermekjóléti Központ iskolai szociális munkásai által összegyűjtött és a saját kezdeményezésünkre indított Okos eszköz adománygyűjtő honlapunkra beérkezett igények alapján elmondhatjuk, hogy változatos élethelyzetekben lévő többgyermekes családokról van szó. A legtöbb jelentkező esetében arról van szó, hogy több gyermek él a családban, akik különböző korúak, más-más tanulási igényekkel, és a családban egyáltalán nincsen számítógép, vagy csak a szülő munkahelyi, home office-ban használt gépe áll rendelkezésre. Több gyerek esetén egyszerűen időben lehetetlen teljesíteni az iskolai feladatokat. Azokban családokban, ahol pedig egyáltalán nincsen megfelelő eszköz, az érintett gyerekek lemaradásai a tanulásban jelentősek lehetnek társaikhoz képest.

A szülők többsége nem tudja biztosítani a megváltozott helyzetben a feltételeket anyagi okok miatt. Célunk, hogy a pályázat révén használt gépeket tudjunk vásárolni, és ezeket tudjuk kiosztani. A pályázat keretösszege kb. 12 használt számítógép megvásárlásához elegendő. Asztali számítógépek és laptopok vegyesen. 12 családnak tudnánk segíteni a jelentkező 65-ből, és ezzel családonként 2-3 gyerek tanulásához járulhatunk hozzá. A családokkal egyeztetve alapítványunk tanyagondnoki szolgálatát bevonva kiszállítjuk az érintetteknek a gépeket fertőtlenítés után. Minden esetben teszünk a gép mellé egy egyszerű összeszerelési útmutatót, illetve informatikai partnerünk vállalta, hogy üzemeltetéssel kapcsolatos probléma esetén kérdésekkel megkereshető.

Kiszállításnál figyelünk, hogy a legkevesebb érintkezés történjen a felek között, a számítógépek fertőtlenítés után jól zárható zacskókba kerülnek, ezekben történik az átadás is. Alapítványunk Okos eszköz adománygyűjtő akciót indított, amely már 5. hete tart. Eddig 10 laptopot és asztali számítógépet sikerült eljuttatni 10 családnak. Az adományok magánszemélyektől érkeztek. Illetve kaptunk számítógépes üzletből monitorokat, billentyűzeteket, egereket is, és az elmúlt napon érkezett egy hasonló cégtől 6 asztali számítógép felajánlása. A gépeket a Gamers for Gamers informális csoport és partnerünk, a World of IT cég hozta használatra alkalmas állapotba. A tapasztalatunk az, hogy nagyon nagy az igény, a felajánlások pedig lassan érkeznek, főként magánszemélyektől. Az általunk megkeresett cégeknél azt válaszolták, hogy vagy a saját dolgozóiknak juttatják a szabad eszközeiket, vagy nem áll rendelkezésükre adományozható számítógép.

MátészalkaLeaks: „Elindítottuk a Krízis-24 programunkat, aminek köszönhetően 24 órán belül segítség érkezhet a rászorulóknak”

A mátészalkai egyesület részéről Litényi Levente adott választ.

A világjárvány miatt már márciusban rendkívül sokan vesztették el a munkahelyüket térségünkben. Az önkormányzatok nem minden esetben tudják kezelni az anyagi krízisbe került állampolgárok problémáit, hiszen maguk is véges erőforrásokkal rendelkeznek. A járvány idején főként azoknak kívánunk segíteni, akik a járvány gazdasági hatásai miatt kerültek nehéz helyzetbe. Folyamatosan várjuk a MátészalkaLeaks csoport Facebook-oldalán és a mateszalkaleaks_KUKAC_gmail_PONT_com e-mail címen a krízishelyzetbe került mátészalkai és környékbeli állampolgárok segítségkéréseit.

Három főből álló munkacsoportot állítottunk fel, minden beérkező kérést átbeszélünk, és közösen döntünk arról, hogy kik kaphatnak segítséget. Anyagi segítséget nem nyújtunk, hanem élelmiszercsomagokkal és ruhaneműkkel segítünk. Fontos, hogy itt nem egy szimpla csomagosztásról van szó. A programunk neve: „Tedd hozzá”. Tehát nem csak az Alternatív Közösségek Egyesületétől elnyert pályázati forrásra támaszkodunk, hanem arra a lassan 7500 polgárra, akik kedvelik Facebook-oldalunkat. Lehetőség van ugyanis felajánlani bármit, amit egy krízishelyzetbe került család tud hasznosítani. Így érkezett már hozzánk ruházat, készpénz, vásárlási utalványok és több élelmiszercsomag is. A segítségkérők üzeneteinek olvasásánál sokszor szinte elsírja magát az ember, aki nem nélkülöző, az sokszor el sem tudja képzelni azt, hogy a 21. században léteznek ilyen élethelyzetek. Volt olyan család, ahol az anyuka kért segítséget a 15 éves fiának, mert a gyerekének csak egy nadrágja van, az is szakadt, de volt arra precedens, hogy könyörgött a krízishelyzetbe került család, hogy segítsünk nekik.

A „Tedd hozzá” programunk már elkezdődött. Eddig két alkalommal szállítottunk ki élelmiszercsomagokat a rászorulóknak. Egy fehérgyarmati, egy kocsordi és huszonnyolc mátészalkai családon segítettünk. Jelenlegi számításaink szerint még minimum harminc családot tudunk segíteni nagy értékű, akár egy hétre is elegendő élelmiszert tartalmazó csomagjainkból, amelyeket helyi kisvállalkozóknál, kitermelőknél vásárolva, nagy gondossággal állítottunk össze. Ki van ez találva. Hiszen aki kisnyugdíjas, annak másra van igénye, mint egy nagyobb családnak, valamint még arra is figyelünk, ahol cukorbeteg van, igyekszünk édesítőszert is a csomagba tenni. A program elindulása óta eltelt egy hét megmutatta, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor akár aznap sem kerül semmilyen étel az asztalra. Erre is reagáltunk, hiszen elindítottuk a Krízis-24 programunkat, aminek köszönhetően 24 órán belül segítség érkezhet a rászorulóknak. Mivel tagjaink többnyire gyári munkások, akik legtöbbször három műszakban dolgoznak, így feszített a tempó. Minden nap délelőtt és délután is van egy ügyeletesünk, aki fogadja az ebben a programban hozzánk forduló emberek kéréseit. Nagyon szigorúan szűrjük a jelentkezéseket, ha valaki nagy bajban van, az ügyeletes tag felveszi vele a kapcsolatot telefonon, majd bevásárol, és indul a csomag. Ez nagy segítség főleg hétvégéken, amikor egyik önkormányzat sem tart olyan ügyeletet, ahol a krízishelyzetben lévők tudnának azonnali segítséget kérni.

Szociális és Bűnmegelőzési Szakemberek Egyesülete: „A 100 gyerek 100 mosoly címet viselő pályázatunkkal száz gyerek részére nyújtunk hatékony segítséget”

A fehérgyarmati egyesület elnöke, dr. Geréné Tarcza Katalin válaszolt.

Egyesületünk szociális és bűnmegelőzési szakemberei munkájuk során szembesültek azzal, hogy a digitális tanrend bevezetése a Fehérgyarmati Járásban csak nagy nehézségek által tud megvalósulni, hiszen a hátrányos helyzetű családok nem rendelkeznek a tanuláshoz szükséges digitális eszközökkel. Esetükben az otthoni tanulás csak hagyományos módon, papír alapon történhet meg, melyhez azonban a legszükségesebb eszközök sem állnak rendelkezésre. A koronavírus terjedésének megelőzése is nagy terhet ró az ebben a járásban élő hátrányos helyzetű családokra, hiszen a Budapesten, illetve külföldön munkát vállaló családtagok jövedelme bizonytalan időre megszűnt, helyben munkalehetőség nincs, anyagi tartalékok hiányában pedig a legszükségesebb fertőtlenítőszer megvásárlására sincs lehetőségük.

A 100 gyerek 100 mosoly címet viselő pályázatunkkal száz gyerek részére nyújtunk hatékony segítséget a 2019/2020 tanév eredményes befejezéséhez azzal, hogy részükre speciális irodaszercsomagot (írólap, fénymásoló papír, grafit- és színes ceruza készlet, színező, radír, hegyező) állítottunk össze, valamint 100 gyereknek adagolós kézfertőtlenítőt, szüleiknek utántöltős fertőtlenítőszert adunk. A csomagot a Városi Szociális Központ és a Járványügyi Hatóság ajánlása alapján állítottuk össze, melyet egyesületünk 14 tagja önkéntesként a Városi Szociális Központ munkatársaival közösen a elkezdte kiosztani a járás 10 településén.

Egyesületünk 2019 decemberében helyi szakemberek összefogásával alakult meg, ezért külön öröm számunkra, hogy az Alternatív Közösségek Egyesületének krízispályázata lehetett az első nyertes pályázatunk, mellyel hatékonyan segíthettük a járásban élő hátrányos helyzetű családokat. A pályázat megvalósításával közösségünkből igazi csapatot formáltunk, valamint civilként más szemmel tudtuk megismerni a Járásban élő családok mindennapi gondjait.

Tabulapláza Alapítvány: „Digitális eszközökkel is segítjük az iskolás korú családtagok tanulását”

Kérdéseinkre Fekete Éva válaszolt.

Alapítványunk 2015 óta szervez egy viszonylag széles körben adományokat rászorulók számára. A Labor Café Adománykávézó Nyitott Közösségi Tér Nyíregyháza belvárosában az adományozásnak a mindennapi kultúránkba történő illesztését tűzte ki célul, és mint ilyen, az elmúlt években egyfajta adományközponttá vált. Olyan módon is, hogy az adományozni szándékozók hozzánk fordulnak, hogy adományaik a legjobb helyre kerüljenek, de olyan módon is, hogy a rászoruló családok megkeresnek bennünket konkrét kéréseikkel, melyeket a közösségnek tolmácsolva igen hathatós segítséget tudunk nyújtani. A koronavírus okozta járványhelyzetben számos megkeresést kaptunk, melyek olyan családoktól érkeztek, ahol gondot jelent az online oktatásba történő bekapcsolódás, digitális eszközök, internethozzáférés, sok esetben a korlátozott villamosenergia ellátás miatt. Ezeknek a családoknak kívánunk segíteni azzal, hogy digitális eszközökhöz, mobil wifi egységekhez és napelemes powerbankokhoz juttatjuk őket, melyeket tartós használatra adunk át a támogatottaknak.

Folyamatosan segítünk több olyan családot is szociális szakemberek bevonásával, ahol az egyedüli családfenntartó vált munkanélkülivé, így a napi megélhetésen túl a lakhatásuk is veszélybe került. Ezeknek a családoknak lakhatási támogatást, tartós élelmiszereket gyűjtött a közösségünk, most, az AKE pályázatának köszönhetően pedig digitális eszközökkel is segítjük az iskolás korú családtagok tanulását. Táblagépek, használt laptopok vásárlását kezdtük meg, és egyeztetés zajlik több mobil szolgáltatóval arról, hogy a legkedvezőbb feltételek mellett tudjunk beszerezni internet sugárzására alkalmas egységeket. Mivel sok családnál van feltöltőkártyás villanyóra, így nagy segítséget jelenthet a napelemes töltő is. Ezekkel a táblagépek, okostelefonok töltése könnyedén megoldható, és nem a létfontosságú eszközöktől, a hűtőszekrénytől vagy a bojlertől, vonja el az energiát, így biztosan nem maradnak le a gyerekek az oktatás menetéről pusztán azért, mert nem tudják feltölteni az eszközöket.

(folytatása következik)

Minden Debreciner-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.