Vírusbulvár: szopogatós vírusgyilkost jelentett be a debreceni rektor, a média egyik része ünnepel

Tíz nappal eredeti elhangzása után lett országos téma a Debreceni Egyetem vezetőjének szenzációs közlése: saját fejlesztésük egy lágypasztilla, amiben a furmint szőlő héjában talált flavonoidokat alkalmazzák, azok ugyanis néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust. Lehetséges, hogy így van, csak nincs rá ismert bizonyság a rektor szavain kívül.

A debreceni önkormányzati televízió készített stúdióbeszélgetést Szilvássy Zoltánnal, a Debreceni Egyetem rektorával április 24-én, aminek szerkesztett leírását másnap reggel jelentették meg a szintén önkormányzati hírportáljukon Sok új információt árult el a koronavírus-helyzetről a debreceni rektor címmel. Ebben az április 25-ei publikációban olvasható:

„- A Debreceni Egyetem a koronavírus elleni védekezés egyik tudományos és fejlesztőműhelye. Itt több lépcsőben is igyekszünk alkotni olyan dolgokat, ami az emberiség hasznára válik.
Szilvássy Zoltán elmondta, kifejlesztettek egy olyan lágypasztillát, mely a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiáján található szőlő héjában található flavonoidokat tartalmazza, ezek az anyagok pedig ’néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust’. Hangsúlyozta, ez nem gyógyszer, nem oltóanyag, hanem egy olyan orvostechnikai eszköz, amely a légúti nyálkahártyára ragadva fejti ki hatását.”

A tévéműsor másnapján, tehát szintén április 25-én a Debreceni Egyetem koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztatóoldala is ismertette a rektor szereplését: G yógyszerfejlesztéssel a vírus pusztítása ellen Az egyetem sajtósai így foglalták össze a történteket:

„Szilvássy Zoltán arról is beszélt, hogy a DE kutatóinak jelentős szerepet szánnak a vírus elleni küzdelemben, az intézmény vállalati partnereivel együtt a koronavírus elleni védekezés egyik innovációforrása, tudományos és fejlesztő műhelye.
- Több lépcsőben is igyekszünk olyan kutatásokat végezni, amelyek az emberiség hasznára válhatnak. Az egyetem saját fejlesztése egy teljesen természetes anyagokra épülő lágypasztilla, amiben – a Mádi Bor Akadémia kutatásai nyomán – a furmint szőlő héjában talált flavonoidokat alkalmazzuk, azok ugyanis néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust. Ez a szopogatós pasztilla egy filmet képez a felsőlégúti nyálkahártyán, amibe beleragad a vírus, amely így nem tud mélyebbre hatolni a szervezetben – magyarázta a rektor.”

Nincs kérdés

Az egyetemi közlést még aznap átvette a kormánymédiumokat összefogó KESMÁ-hoz tartozó Hajdú-bihari Napló megyei napilap portálja, a Haon: Debrecenben egyetlen halálos áldozata sincs a koronavírusnak, ahogy más debreceni kormányszimpatikus internetes újság is. Kérdőjelek, más szakértői vélemények nélkül, vitathatatlan tényként elfogadva a szenzációs bejelentés valóságtartalmát.

Másnap, április 26-án még a Demokrata című orgánum örült egyet: Biztató eredmények a Debreceni Egyetemen.

Leporolta a bulvár

Aztán egy hét csend következett, majd a bulvársajtó kapott rá Szilvássy Zoltán debreceni rektor bejelentésére.

Tokaji szőlőből is készül koronavírus elleni szer - írta a Ripost május 4-én kora reggel a korábbi debreceni publikációkra hivatkozva, ám tovább gördítve a témát azzal, hogy a Debreceni Egyetem a Ripostnak megerősítette: „hamarosan tudományosan publikálják az eredményeket” .

Néhány óra múlva következett Bors közlése a Ripostra hivatkozva: Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél - Tokaji furmint szőlő héjából készül a koronavírus ellenszere Debrecenben. Majd a Blikk szintén a Ripostra hivatkozva: Tokaji szőlőből fejlesztenek koronavírus-ellenszert a Debreceni Egyetemen: ezért lehet hatékony az új készítmény. Aztán pedig a 888.hu, felturbózott címmel megismételve a Ripost információját: Igazi magyar fejlesztésen dolgoznak a koronavírus ellen Debrecenben: a tokaji furmint szőlő héjából készülő lágypasztilla elpusztítja a torokban a koronavírust!

Mindezen közlések eredeti forrása a debreceni önkormányzati és egyetemi média , ahogy a Pestisrácok május 5-ei anyagának is: Néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust a mádi szőlőben található anyagok.

A rektor nem válaszolt a kérdéseikre

Ezen a napon, május 5-én délelőtt jelent meg az első olyan publikáció, amelyik igyekezett bővebb háttérinformációkat és szakmai visszaigazolást szerezn i a debreceni rektor által bejelentettek ügyében. Az Index cikke - A debreceni egyetem rektora szerint a mádi szőlőben van a koronavírus elleni csodaszer - ír arról, hogy semmilyen publikált tudományos eredmény nem támasztja alá Szilvássy állítását a tokaji furmint efféle hatásáról. Az Index – szakértők segítségével – próbálta igazolni a rektor más, a tévéinterjújában szintén elhangzott kijelentéseit, de nem jártak szerencsével.

unideb.hu

A koronavírussal kapcsolatos nyilatkozatáról megfogalmazódott kérdéseikkel keresték a rektort telefonon, de ő nem kívánt az Indexnek azonnal nyilatkozni, ezért az egyetem sajtóosztályának továbbították a kérdéseket, amikre ezt a választ kapták: „a Debreceni Egyetemen jelenleg több, a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó kutatás is folyamatban van, (…) az egyetem ennek részleteiről a vonatkozó nemzetközi tudományos publikációk megjelenését követően ad a nyilvánosságnak bővebb tájékoztatást, a hatásmechanizmust és hatásosságot is részletesen ismertetve”.

Az Index cikkét és információit még tegnap több orgánum ismertette (például a 24.hu és a Magyar Narancs is). Ennek megtételét vagy saját utánajárást eddig nem látta szükségesnek sem a debreceni kormánypárti sajtó, sem az egyetemi média.

Minden Debreciner-cikk a koronavírusról itt olvasható!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.