Akár az év végéig is izgulhatnak a debreceni Teva-gyár dolgozói, lesz-e béremelés

Biri Mihály szerint a jelek biztatóak, de elképzelhető, hogy csak decemberben derül ki, lesz-e valami a beígért fizetésemelésből. Ha lesz, azt visszamenőleg is megkapják az alkalmazottak.

Még március 18-án tájékoztatta az akkoriban csak Facebook-oldalként működő Debrecinert Biri Mihály, a Vegyipari Dolgozók Biogal Szakszervezetének titkára, hogy a munkáltatóval folytatott bértárgyalásokon nem sikerült az előzetesen ígértnél magasabb béremelést kialkudniuk a Teva gyógyszergyár debreceni dolgozói számára. Már akkor felhívta ugyanakkor a figyelmünket arra, hogy a megállapodás értelmében, amennyiben a termelési adatok megfelelőek lesznek, akkor július elsejétől egy második lépcsős béremelés veheti kezdetét. A közelgő dátum miatt most telefonon kerestük Biri Mihályt, hogy érdeklődjünk a fejleményekről.

A fotó a debreceni tevások februári tiltakozásán készült
Polgár Tóth Tamás

A szakszervezeti titkár arról tájékoztatott minket, hogy habár az előjelek biztatóak, egyelőre nem állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek alapján megállapítható lenne, hogy végrehajtható-e az emelés. Elárulta, hogy a szakszervezet részéről a munkáltatóval való kapcsolattartás és az adatkérés folyamatos, ahogy a munkavállalók tájékoztatása is. A szükséges adatok hiányában azonban egyelőre nem lehet döntést hozni a kérdésben. „Lehet, az lesz, hogy októberben vagy akár decemberben dől el, de ha ezek az eredmények meglesznek, akkor a beígért béremelést visszamenőlegesen végrehajtják július 1-től, és megkapják a dolgozók decemberben vagy januárban” – tájékoztatta Biri Mihály a Debrecinert.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy február 11-én a Teva mintegy háromszáz dolgozója tüntetett a magasabb bérekért a cég debreceni gyára mellett. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete által szervezett demonstráción akkor még az hangzott el, hogy amennyiben a bértárgyalások sikertelenül zárulnak, akár sztrájk is következhet, ez azonban a bérmegállapodás miatt végül elmaradt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.