DE: Félidejénél jár a koronavírus-szűrés

A vizsgálatra nem lehet önkéntesen jelentkezni, csak azok vehetnek részt a szűrésen, akik meghívást kaptak. A szűrés utáni 24-48 órában külön is értesítik azokat, akiknek a mintája pozitív lett.
unideb.hu

Reprezentatív minta alapján átfogó szűrővizsgálatba kezdett május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző, köztük a Debreceni Egyetem is – számoltunk be róla.

A Debreceni Egyetem a honlapján arról tudósít, hogy félidejénél jár a koronavírus-szűrés.

Mint írják: a vizsgálatra nem lehet önkéntesen jelentkezni, csak azok vehetnek részt a szűrésen, akiket a KSH tudományos módszerekkel kiválasztott, ők meghívást kaptak.

- A részvétellel kapcsolatban jók az eddigi tapasztalatok, de lehetnénk még sokkal jobbak. Arra kérünk mindenkit, hogy akit megkerestek a KSH szakemberei, jöjjön el a szűrésre, vegyen részt a programban, hogy teljesen pontos képet kapjunk a koronavírus magyarországi előfordulásáról – hangsúlyozta Várkonyi István, a DE KEK Infektológiai Intézet intézetvezető főorvosa.

A szűrés utáni 24-48 órában külön is értesítik azokat, akiknek a mintája pozitív lett. Ebben az esetben a kapcsolatait (kontaktjait) is szűrik.

Az első hétre várt nagy roham elmaradt ugyan, de van még idő a szűrésekre, hiszen a vizsgálatok még ezen a héten tartanak. A szakemberek azt kérik, ha valaki kapott meghívást, de nem tudott részt venni, hívja a 06 30 /799-40-55-ös számot, és egyeztethet újabb időpontot, illetve helyszínt.

További részletek az egyetemi koronavírus-oldal cikkében.

Semmelweis Egyetem

Minden Debreciner-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.