Emlékeznek még az önkormányzati választásokra? Egyek esetében a rendőrség még mindig nyomoz!

Mennyit ért a tavaly őszi helyhatósági választáson egy szavazat egy olyan környéken, ahol az önkormányzat számít a legfőbb munkaadónak a közmunka programjával? 6000 forintot? Esetleg merjünk nagyobbat álmodni: mondjunk 30 ezer forintot? Egy rendőrségi feljelentésben foglaltak szerint már a választások hétvégéjén, 2019. október közepén a pékségben tízezresekkel fizettek a Hajdú-Bihar megyében található Egyek nagyközség roma lakosai közül többen is. Született bejelentés a választási bizottságoknál, aztán napokon belül feljelentés. A rendőrségi nyomozás a választás óta eltelt hét hónap alatt még nem jutott eredményre.
Törő Vanda

2019. október 13-a után Miluczky Attila (független) megkezdhette harmadik ciklusát Egyek polgármestereként - ismét ő szerezte meg a legtöbb voksot, az érvényes szavazatok kétharmadát. A településen azonban többeket felháborított az eredmény. Már a választás napján beszélték Egyeken, hogy a polgármester több roma állampolgárnak is pénzt ajánlott illetve adott a szavazatát kérve. A híresztelések arról szóltak, hogy volt, akinek zsebből adott tízezer forintot, mások - az ígérete szerint - csak a választási eredmények után kaphatták meg a pénzt, és voltak, akiknek a választások előtt és után is jutott némi apanázs.

A választási bizottságok elutasították

Vné Eszter képviselő-jelöltként indult a választáson, de nem kapott elegendő szavazatot ahhoz, hogy bekerüljön a 9 tagú testületbe (polgármester + 8 képviselő). A választás után Eszter akivel csak beszélt, mindenki meg volt döbbenve az eredmények láttán. Az emberek azt mondták: ez lehetetlen.

Törő Vanda

Nézzük meg, pontosan milyen eredménnyel győzött Miluczky Attila fél évvel ezelőtt!

A településen összesen 4080 volt a választásra jogosultak száma, az urnák előtt kevesebb mint a felük, 1 970 szavazó (48,28%) jelent meg. Miluczky Attila (független) 1318 (67.56%) szavazattal lett a nagyközség polgármestere, a másik két független jelölt jelentős különbséggel maradt alul: Ecsedi János a 337 szavazatával, míg Szalai Erika a 296 szavazatával.

Vné Eszter először 2019. október 13-án hallott arról, hogy a választások állítólag nem korrekt módon zajlottak, de akkor még nem értesült konkrétumokról. Aztán másnap, október 14-én jutott tudomására információ arról, hogy több roma ember is pénzt kapott azért, hogy Miluczky Attilára szavazzon. Egyes forrásai szerint az utcán is lehetett hallani, amint a romák azon vitatkoztak, ki mennyi pénzhez jutott a voksáért cserébe. Vné Eszter ekkor jelezte a helyi választási bizottságnak, hogy tudomása szerint választási csalás történt. Több egyeki lakos is megkereste őt, hogy elmeséljék neki, milyen furcsaságokat tapasztaltak már a választásokat megelőző napokban is, illetve elmondták, hogy tudtukkal ki mennyi pénzt kapott a polgármestertől vagy a megbízottjaitól. Vné Eszter azt mondta, hogy képviselő-jelöltként tette meg bejelentését, ám ezt később lakossági bejelentéssé minősítette át a választási bizottság. Az Egyek Helyi Választási Bizottságnak a bejelentését elutasító határozatát Vné Eszter megfellebbezte október 16-án a Hajdú-Bihar Megyei Területi Választási Bizottságnál, ám ez a testület is érdemi vizsgálat nélkül elutasította őt október 21-én.

Részletek a területi választási bizottság elutasításából

Zsebből zsebbe

Ellátogattunk Egyekre a választásokat követő hetekben több alkalommal is, hogy beszéljünk azokkal, akik azt állították: választási csalás történt, ám nem a szavazatszámláláskor. Volt olyan, aki elmondta: személyesen látta, ahogy Miluczky Attila az autójában ülve, annak ablakából kinyúlva tett emberek zsebébe pénzt a választások napján. Nekik nem kellett utólag bizonyítani, hogy a választófülkében valóban rá szavaztak. A látott lefizetettek többsége nem meri azóta sem nyíltan vállalni, hogy kaptak pénzt, és csak úgy mesélik a történeteket, hogy ők is hallották valaki(k)től, hogy történtek efféle dolgok. A beszélgetéseink során többször elhangzott: az emberek alapvetően félnek, mert közmunkaprogramban dolgoznak és/vagy önkormányzati lakásokban élnek. Félnek, hogy a gyerekeik után nyúlnak és ellehetetlenítik őket. Állításuk szerint volt olyan család, amelyikkel nagyon hamar azt közölte Miluczky, hogy mind a kilencen mehetnek az utcára. Az ok? Nem voltak lefizethetőek.

Részletek a feljelentéskor készült rendőrségi jegyzőkönyvből

A híresztelések szerint az Egyekhez tartozó Telekházán 20 ezer forintban mérték a szavazatokat, állítólag 1,5 millió körüli összeget költöttek el voksvásárlásra, míg Egyeken 6-10 ezer forintban, itt a szóbeszéd szerint 3 millió forint ment el erre. Körülbelül 5-600 ember lefizetéséről beszélnek.

Honnan jött a pénz? Egyes vélemények szerint Miluczkynak vannak olyan kapcsolatai, olyan személyek, akik érdekeltek voltak abban, hogy polgármester maradjon, s hasonló helyzetben korábban már biztosították a financiális hátteret. Mások szerint a katolikus egyház környékéről is besegítettek. Megint más vélemények szerint az önkormányzatnál krízisként (kiosztható segélyként) elkülönített 3 millió forintból is használták fel pénzt erre a célra.

Szavazatokat venni, de miért?

Megfogalmazódik a kérdés: miért volt szüksége Miluczkynak arra, hogy szavazatokat vásároljon? A települést Pintér Sándor belügyminiszter is kitüntette a Szolgáltató Önkormányzat Díjjal. Számos, a település épülését szolgáló nyertes pályázatról találni részleteket az önkormányzat honlapján. 2017-ben az RTL Klub is forgatott Egyeken. 2019-ben foglalkoztunk a külvilág számára sikertörténetnek számító egyeki gyepmesteri teleppel, amely esetében a felszínt megkapargatva megbizonyosodhattunk arról, hogy messze nincs minden rendben. Vajon ez történt a nagyközség egészével is?

Törő Vanda

A választási visszaélésről nekünk beszámolók szerint a település lakosságának jelentős része változást akart: egy másik polgármestert. Miluczky első ciklusában elégedettek voltak a polgármester ténykedésével, de a második ciklusában már nem. Elmondásuk szerint folyamatos az emberek elvándorlása, a tavaly októberi választások után is több fiatal jelezte, hogy el fognak költözni a településről, hiszen nemcsak új munkahelyek nincsenek, de még arról is a polgármester dönt, ki lehet közfoglalkoztatott. 2019-ben Egyek becsült lakossága 5335 fő volt. A hivatalos adatok szerint a népesség 2017-2019 között összesen 2,08 százalékkal lett kevesebb. Mondhatni, 1960 óta folyamatosan csökkent, bár olykor történt javulás.

Vné Eszter szerint Egyeken igen sokan élnek mindössze szociális segélyből. Egyeseknek szinte nincs mit enniük. Természetes, hogy elfogadták a szavazatért cserébe ígért és adott pénzt.

Az új képviselőtestület 2019. október 22-i alakuló ülésen Miluczky Attila elmondta, hogy elsődleges feladatának tartotta nemcsak a munkahelyek teremtését, de azok megtartását is. Elhangzott: tudta, hogy sokan élnek szegénységben, akik számára a segély az egyetlen bevétel.

Egyeken jártunkkor beszéltünk egy nevük elhallgatását kérő párral is. Ők szintén zsebből kaptak pénzt, amikor bementek a polgármesteri hivatalba krízist kérni. Teljesen üres volt a családi kassza éppen, viszont a gyerekeiket el kellett látni. Tízezer forintot kaptak közvetlenül a választások előtt, Miluczky pedig azt mondta, nem kell visszafizetniük a segélyt, cserébe annyit kért, hogy szavazzanak rá, amit meg is ígértek neki. Miluczky nem tudta róluk, hogy az egyikőjük el volt tiltva a közügyektől, így szavazni sem tudott... Korábban ez a család soha nem kapott a polgármestertől pénzt. Könyörögni kellett azért is, hogy felvegye közmunkába dolgozni a jelentkezőt.

Értékalapú politizálás…

A helyi történésekről nekünk beszámoló egyekiek szerint felháborító, hogy Miluczky Attila biztos abban: nem fog nyilvánosan fény derülni arra, mit kért a helyi kisebbség számos tagjától, miért fizetett nekik.

Az egyekiek közül többen azt beszélik, hogy érezhetően meggazdagodott Miluczky a polgármesterségének két korábbi ciklusa idején. Arról beszéltek felháborodva, hogy még a saját házát is a közmunkásokkal újíttatta fel, és szintén velük szedette le a Tisza úton lévő eperfák gyümölcsét, amiből később házi pálinkát főzetett magának.

Törő Vanda

A 2019. október 22-i alakuló testületi ülésen Miluczky Attila beszédében többször visszatért az igazmondásra, a becsületre és az erkölcsre is, mintegy alátámasztva megválasztását. Hangsúlyozta, hogy békességre van most a legnagyobb szükség, nem pedig veszekedésre, feljelentgetésre vagy jogtalan és alaptalan kritikákra. „Úgy gondolom, a választási eredmények szépen visszatükrözik, hogy az emberek a tartalomban gazdag, értékalapú politizálás felé fordultak.”

Az alakuló ülésen folyamatosan visszatért arra, hogy szerinte miért kapta meg a polgármesteri címet, mivel legitimiálja az ottlétét, és hogy a választópolgárok akaratából van ott. 2010-ben és 2014-ben is ez volt a választási szórólapjának mottója: Szorgalommal, kitartással, felelősséggel falunkért. „Hiszem, hogy újraválasztásom annak köszönhetem, hogy a hétköznapokban olyan embernek ismertek meg, akinek ez hitelesen hangzik a szájából.”

Cetlin kapta a neveket

Egy korábbi alpolgármester is vizsgálódott az ügyben, aki szintén indult a polgármesteri címért. Beszélt többekkel, akik azt állították, hogy a kisebbség önkormányzat tagjai is osztottak pénzt a roma lakosság körében. A szavazás napján 6000 forintot kapott az egyikőjüktől egy nő az utcán, aki utóbb azt mondta: a kisebbségi képviselő a pénz mellé adott neki egy kis papírt is, amin rajta volt, hogy melyik polgármesterjelöltre, illetve mely képviselőkre kell szavazni.

Törő Vanda

Miluczky egyesek szerint pontosan tudta, ki nem szavazott rá, és ahogy az egyik lakos idézte a polgármestert „az ne is menjen be hozzá a polgármesteri hivatalba, mert nem segít senkin sem öt fillérrel sem, aki nem rá szavazott”.

Egyeken a valasztas.hu adatai szerint összesen 231 roma nemzetiségű választópolgár jelentkezett be a választások előtt, hogy részt akart venni a kisebbségi önkormányzat megválasztásában. Megjelent: 85 (36,80%) - ennyien döntötték el, hogy kik legyenek kisebbségi képviselők. A történtekről nekünk beszámolók elmondása szerint azok győztek, akik a polgármester nevében pénzt (és cetlit) osztogattak.

Törő Vanda

A rendőrség vizsgálja az ügyet

Miután mind a helyi, mind a területi választási bizottság elutasította a bejelentését, Vné Eszter először a Balmazújvárosi Rendőrkapitánysághoz fordult, mivel Egyek hozzájuk tartozik, innen azonban átirányították a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol 2019. október 18-án meg is tette a hivatalos feljelentést.

Érdeklődésünkre a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt indítottak nyomozást, amely azonban összeférhetetlenség miatt átkerült a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, ahonnan nem kaptunk bővebb tájékoztatást a nyomozás érdekeire való tekintettel.

Törő Vanda

A szegények irányíthatóak

A polgármesterrel elégedetlen egyekiek úgy vélik: Miluczky Attilának az volt és ma is az az érdeke, hogy szegénységben tartsa az embereket, hiszen így irányíthatja a rászorultakat a saját érdekei szerint. A nélkülöző emberek bármikor megvásárolhatóak, lefizethetőek. Mindössze annyi pénzt kaptak, hogy 1-2 napig „jól” éljenek, de a kiszolgáltatottságuk megmaradt.

„A választást zömében olyanok döntötték el, akiknek a hangját sem lehetett hallani. De ennek ellenére mindenről megvolt a maguk tisztességes véleménye” - mondta Miluczky Attila az október 22-i alakuló ülésen. Megkerestük Egyek polgármesterét, de a kérdéseinkre nem válaszolt. Az alakuló testületi ülésen azonban beszélt az őt ért vádakról is: „Nem lehet egy választást pénzzel megvenni. Mert ha csak 1000 forintot adna az ember, az is milliókra rúg.”

Törő Vanda

A rendőrségi feljelentésre utalva, amiről nyilvánvalóan tudomást szerzett már akkor, elmondta, hogy következményei lesznek mindannak, ami most vele szemben zajlik: „Nem kell az önkormányzat vagy a polgármester életét mindenféle feljelentéssel keseríteni. Tegyék, de én azon vagyok, hogy ettől elvegyem a kedvét mindenkinek. Ezt egy alattomos, sunyi dolognak gondolom, ami nem szolgálja a település javát.”

Polgármesterként az alakuló ülést többek között azzal az intelemmel zárta, hogy „nehogy már egy pár hülye sakkban tartson bennünket”.

(A választáskor és az azután következő napokban több olyan telefonbeszélgetést is rögzítettek, amelyekben a voksokért adott pénzről beszélgetnek. Ezek hanganyaga, illetve az egyeki látogatásainkkor elhangzottak felvételei a szerkesztőségünk birtokában vannak.)

FRISSÍTÉS!
Nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése - Megszüntette a nyomozást a rendőrség az egyeki választási ügyben

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.