A maffia önkéntesei főznek és kiszállítanak

Mielőtt márciusban Magyarországon is életbe lépett a részleges kijárási tilalom, illetve a szabad mozgás korlátozása, a DBM aktív önkénteseivel beszélgettünk arról, mi készteti őket a nehéz sorsú emberek segítésére szabadidejükben.
Törő Vanda
A vírushelyzet idején ismét sokak szíve nyílt meg, ahogy tudtak, igyekeztek segíteni a rászorulókon. A Debrecen Bike Maffia (DBM) önkéntesei azonban pártfogoltjaik és a csapat egészségét óvva pontosan ebben az időszakban nem tudták aktívan kivenni részüket az ételkiszállításokból.

Jó látni a mosolyukat…

Bajdó László (Laci) a huszonévesek csapatát erősíti, ők szállítják ki az ételt hajlék nélküli vagy nehéz körülmények között élő embereknek: mi úgy megyünk oda hozzájuk, mint bárki máshoz, nem sajnálkozunk, nem nézzük le őket. Jó napot kívánok, Debrecen Bike Maffia, hoztunk egy kis meleg ételt. Elfogadja? Laci szerint elsősorban nem is a meleg étel az, ami miatt szeretik őket a hajléktalan emberek, hanem a közvetlenség, hogy beszélgetnek velük 10-15 perceket. Persze valamilyen szinten megviseli őket is, hogy nehéz sorsokat látnak kiszállítás közben, de már hozzászoktak ehhez. Kelemen Bence arról mesélt, hogy mivel sokat bringázik a városban, a DBM több pártfogoltja is megismeri az utcán, és olyankor is megállnak beszélgetni. Egyetértett Lacival abban, hogy ez a fajta emberi odafigyelés többet jelent a hajléktalan emberek számára, mint egy doboz meleg étel. És hogy mikről beszélgetnek? Bence nevetve mondta, hogy nyilván a politikáról többnyire. De intelmeket is rendszeresen kapnak a nehéz sorsú ismerőseiktől: ne igyanak, ne dohányozzanak, különben ők is az utcára kerülhetnek!

Törő Vanda

Évekkel ezelőtt történt, hogy egy idős férfit holtan találtak egy novemberi kiszállításkor. Csapaton belül beszélték meg egymással a történteket, így sikerült feldolgozni ezt az esetet. Nem vettünk igénybe szakembert, számítottunk rá, hogy ilyen megtörténhet - emlékezett vissza Laci.

Görög Gábor még csak 15 éves, de már lassan egy éve jár a Debrecen Bike Maffia csapatával hajléktalan embereknek segíteni. Jó látni, jó érezni, amikor valakinek tudsz segíteni. Jó látni, ha valaki mosolyog emiatt, és tudod, hogy így jobb lesz neki egy kicsit - mesélte motivációjáról.

Törő Vanda

Laci tette hozzá, hogy több fiatal azért csatlakozik a csapathoz, mert szeretnek bringázni. Jendrek József Dániel (Joci) említette, hogy jó szórakozásnak is tűnik eleinte a bringás ételkiszállítás, aztán a barátok miatt is jönnek emberek. Közben rájönnek, mekkora jelentősége is van annak, amit csinálnak, és azért maradnak, mert ha mi nem csináljuk meg, akkor ki? Minket az eső sem tántorít el.

Törő Vanda

Az eredeti csapatból már csak én vagyok itt

Nagy Zsuzsa a DBM megalakulása óta segíti a rászorulókat, 2019 tavaszán a csapat vezetőjévé avanzsált. Ebben az évben szerveztek hajléktalan nők számára egy eseményt. A cél az volt, hogy minden nélkülözhetetlen higiéniai eszközzel és még annál többel meg tudják lepni a szebbik nem utcai képviselőit. A nők inkább eltűrik a viszontagságokat a szállókon - magyarázta Zsuzsa azt, milyen helyzetben vannak az utcára kerülő nők, hiszen a higiéniai feltételek számukra még annyira sem adottak az utcán, mint a férfiaknak. Ezért inkább bemennek szállókra, ahol tűrik a nehézségeket.

Szerintem mindenkinek átfut az agyán, amikor hazaér, hogy én haza tudtam jönni - Zsuzsát az motiválta erre a területre, hogy egyszer külföldön kirabolták, és pár napig kénytelen volt az utcán túlélni. Kegyetlen. Nőként nagyon rossz.

Törő Vanda

A hajléktalan emberhez is úgy kell állni, mint másokhoz

Oroszlán Károly rendszeres kuktája a DBM eseményeknek, beszélgetésünk közben is éppen palacsintát készített. Számára az jelenti a nehézséget, amikor meghalnak azok, akikhez korábban rendszeresen kijártak. Elhunynak, mert a rossz fűtés miatt betegek lesznek, vagy kigyullad a hely, ahol addig éltek. Ő is hosszú évek óta erősíti a csapatot, olykor nemcsak főzéssel veszi ki a részét, de maga is csatlakozik a kiszállítókhoz. Mivel édesanyja a szociális szférában dolgozik, neki könnyebb feldolgoznia, hogy nehéz sorsokat lát az utcán. Nem is a nyomorúságukat nézem, hanem azt, hogy ők is emberek, hozzájuk is úgy kell állni, mint bárki máshoz. Ugyanúgy beszélgetünk velük, mint mi egymással, ők pedig nagyon közvetlenek. Többekkel már baráti a viszony.

Törő Vanda

Vannak, akik viszont nem bírják látni a szenvedést

Törő Vanda

Nem lomtalanítás ez, a ruhaadományokat tessék kimosni, kivasalni - mondta Fecskovics Katalin, akit mindenki Katikának szólít. Csonka Károlynéval (Maresz) szoktak rendszeresen tésztát gyúrni, hogy a főzésekhez ez az alapanyag már készen legyen. Ők ketten nem találkoznak a DBM pártfogoltjaival, Maresz ezt azzal indokolta, hogy egyszer voltam, de annyira felzaklatott, hogy többet nem mentem. Ők a főzés-sütés területén tudnak segíteni, csomagolják az ételt, és a környezetükben igyekeznek támogatni rászorulókat.

Törő Vanda

Míg 2015-ben 40 adag ételt készített a DBM egy-egy alkalommal, addig tavaly nyáron már 100 adagot kellett készíteni. És az a nehéz ebben, hogy látod a reménytelenséget. Segít mindenki lehetőségeihez mérten - kezdte Káposznyák István, aki 5 éve erősíti a DBM csapatát, de már 2 éve nem szállít ki ételt a hajléktalan embereknek. Elérzékenyülve mondta, mennyire fájdalmas azt látni, hogy nem tudják őket kizökkenteni abból az élethelyzetből, abból a nyomorból, amiben kénytelenek élni. Elmondása szerint a DBM azt a pluszt vállalta magára, amit más, karitatív tevékenységet folytató szervezetek nem nagyon csinálnak: elkészítik az ételt és kiszállítják oda, ahol ezek az embernek élnek, nem pedig egy fix helyen kell sorban állniuk.

Törő Vanda

Megkérdezik pártfogoltjaikat mindig, hogy miben segíthetnek még, szükségük van-e gyógyszerre például. Mi ezeket is kivisszük nekik, és így olyan élethelyzetekkel szembesülünk, amiket az emberek nem látnak egy utcai hajléktalannál, hiszen észre sem veszik őket. Viszont mi elmegyünk hozzájuk, és ott orrba vág minket a valóság. Akkor lehet megérteni, mekkora szociális szakadék van ma itt Magyarországon.

A Debrecen Bike Maffia egy olyan nyitott és rugalmas csapat, ahol mindenki megtalálja a helyét. Ha csak kiszállítani akar egy önkéntes, akkor nem vesz részt az előkészületekben. Ha inkább főzni szeretne, de a kiszállítás nem testhezálló számára, akkor is örömmel fogadják a munkáját. A csapat tagjai mindannyian tenni szeretnének azért, hogy segítsék az utcán maradt embereket, és ebben a szolgálatukban egymást is folyamatosan támogatják. A DBM pedig nem engedi el a hajléktalan emberek kezét. Nagy szükség van rájuk.

Törő Vanda

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.