A vírushelyzetben megszakadt a korábbi együttműködés - elveszőben a hajdúnánási bizalom

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere az ellenzékiek szerint amint tehette, mást cselekedett, mint amit korábban mondott – a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet lehetőségével élve. A polgármester a Debreciner megkeresésére példabeszéddel reagált.

A hajdúnánási ellenzéki politikusok úgy vélik, nemcsak országosan, de települési szinten is tapasztalható hatalmi visszaélés a különleges jogokkal felruházott vezetők részéről koronavírus-járvány idején. Hajdúnánáson most egy bizottság jogkörét vonta vissza Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester, s helyezte a képviselő-testület hatáskörébe a döntést egyes támogatási pénzek elosztását tekintve, amit egy korábbi alapmegállapodást felrúgva tett meg – az ellenzékiek szerint. Több bizottság is működik a közgyűlés munkáját segítve Hajdúnánáson, ám ezek közül csak kettőnek van pénzosztó jogosultsága. Viszont ebből a kettőből csak annak a jogkörét vonta meg a városvezető – furcsállják az képviselő-testület nem fideszes oldalán lévők –, amelyben egy általa is elfogadott korábbi, őszi megállapodás értelmében ellenzéki többség van. Ahol a Fidesz-KDNP van többségben, ott megmaradt a döntési jogkör.

A hajdúnánási testületben jelenleg 6 ellenzéki és 6 Fidesz-KDNP-s képviselő dönt a városi ügyekben. Épp az egalizált helyzet miatt volt fontos a 2019-es önkormányzati választások után, hogy a Hajdú-Bihar megyei város minél gördülékenyebb irányítása érdekében a testület tavalyi megalakulásakor egyfajta kompromisszumot kötöttek a felek. Állt ez abból, hogy bizonyos bizottságok, amelyek pénzelosztásokban is dönthetnek, úgy alakultak meg, hogy az egyikben ilyen, a másikban amolyan többség, illetve elnökség lett.

Erre Bódi Judit, az Összefogás Hajdúnánásért képviselőcsoport tagja, az MSZP megyei elnöke hívta fel a figyelmet a tegnapi sajtótájékoztatóján, hozzátéve azt, hogy ez a rendszer 2019 novemberének végétől egészen a vírusidőszakig normálisan működött, ám szerinte „Szólláth Tibor polgármester ezt azonnal felrúgta, amint teljhatalmat kapott a vírushelyzetre hivatkozva”.

Szerintük etikailag kifogásolható

A sajtótájékoztató ezt a címet kapta: „A koronavírus van, akinek az ízérzékét veszi el, a hajdúnánási polgármesternek viszont a szavahihetőségét?!”

A konkrét eset arról szól, hogy az ellenzéki képviselők egyöntetűen 6 nemmel szavaztak a már említett témában (a Művelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság jogkörének megvonása és annak a képviselő-testület alá helyezése), amit azonban, bár korábban szóban erre ígéretet tett, figyelmen kívül hagyott Szólláth Tibor, és a jogi lehetőségeivel élve elfogadta mégis az előterjesztést. Mint Bódi Judit a Debrecinernek elmondta, ez jogilag éppen lehetséges lépés volt a polgármester részéről, „de etikailag kifogásolható, sőt, ha azt vesszük, hogy a magyar jogrendben az adott szó is számít, akár jogilag is megtámadhatnánk”.

A szocialista politikus szerint épp az volt a 2019 őszi megállapodásuk alapja, hogy az egyébként 2 alpolgármesterrel együtt tevékenykedő polgármester további egy alpolgármestert kért maga mellé a megnövekedő munkára való hivatkozással. S ezt meg is kapta, ám az ellenzéki képviselők ennek fejében azt kérték, hogy például a Művelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság (MOISB) többségét és elnökét az Összefogás Hajdúnánásért képviselőcsoport adja. Ebbe Szólláth Tibor belement. Sőt később, amikor a vírushelyzet miatt különleges jogkört kapott a polgármester, a városi televízióban mindenki megnyugtatására kijelentette: „Nem gondoltam azt, hogy akkor most itt van a lehetőség, hogy meghozzak egy sor olyan döntést, amire korábban esetleg nem tudott a képviselő-testület döntéseket hozni.” Ezt a testületi munkába harmadikként bevont alpolgármester, Nagyné Legény Ildikó három héttel később, 2020. április 22-én szintén a helyi tévében újfent megerősítette. Bódi Judit szerint tehát: „…azt nyilatkozták, hogy nem fog a polgármester semmiféle olyan döntést hozni, amit ne fogadna el egyhangúlag a testület is. Vagyis nem él vissza hatalmi helyzetével.”

Most mégis ezt tette a polgármester, s az ellenzéki politikusok úgy érzik, ez elfogadhatatlan, hiszen ezek a bizottságok értelemszerűen bizonyos támogatási pénzek felett döntenek, így nyilvánvaló, hogy nem mindegy, milyen többség van bennük.

Bizalmatlanság és a szálka meg a gerenda esete

Amikor az Összefogás Hajdúnánásért képviselőcsoport által sérelmezettekről tájékoztatták Szólláth Tibort, arra „semmit sem reagált érdemben” – mondta Bódi Judit. Illetve május 28-án reggel annyit közölt velük Nagyné Legény Ildikó alpolgármester, hogy „mi a gond, megmaradt a bizottság?”. Igaz, a jogkörét megvonták, amire Bódi Judit ekként reagált: „Ez olyan, mintha az alpolgármesternek csak a névjegykártyáján lenne ott a titulusa, de semmiben sem dönthetne.” A tervek szerint egyébként a Hajdúnánási Televízióban pénteken 19 órától szó lesz erről a témáról.

A Debreciner is megkereste Szólláth Tibort írásban és telefonon, felkínálva neki a reagálás lehetőségét. A polgármester végül telefonon ekként nyilatkozott: „Mindenki ismeri a bibliai példabeszédet, amely szerint más szemében a szálkát is, a magáéban a gerendát sem. Ezt gondolom erről az egészről.”

Szólláth Tibor

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.