Üresen állt a Várad feliratú bódé a Debreceni Ünnepi Könyvhéten

Mielőtt bárki arra gondolna: nem a testvérvárosok – Debrecen-Nagyvárad – viszonyának milyensége az ok.

Egy olvasónk hívta fel szerkesztőségünk figyelmét arra, hogy a könyvhéten a „Várad” feliratú árusító standban semmilyen tevékenységet nem végeztek a június 12-e és 17-e között megrendezett ünnepi könyvhéten Debrecenben.

A Debreciner utánajárt annak, hogy mi lehetett az ügy hátterében. Megkeresésünkre az eseményt szervező Méliusz Juhász Péter Könyvtár annyit válaszolt, hogy a Nagyváradon megjelenő Várad kulturális folyóirat betegség miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

A részletesebb tájékoztatás reményében ezután írtunk a nagyváradi folyóirat főszerkesztőjének, Szűcs László költő-újságírónak is. Tőle tudtuk meg, hogy a standban elsősorban – de ezek szerint nem kizárólag – a Várad folyóirat kapott volna szerepet, azonban az egyik árusító valóban megbetegedett. Szűcs László a Méliusz által említetthez képest két további okot is megnevezett: egyrészt nem készült el idejében a háromkötetes Ady-életrajz, amelyet megvásárlásra kínáltak volna, másrészt pedig számlaadási problémák is adódtak volna, hiszen a romániai számlákat és nyugtákat a magyar hatóság nem fogadja el.

Fény derült tehát a rejtélyre, már csak egyetlen kérdés maradt: hogyan lehetséges az, hogy egy olyan pezsgő kulturális civil szférával rendelkező városban, mint Debrecen, nem sikerült más árusító/bemutatkozó szervezetet keresni/találni az üresen maradt bódéba.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.