A JÖVŐ ARCHÍVUMA

Ilyen nem lett a debreceni állatkert

Elefántok, csimpánzok és fókák is lesznek a debreceni állatkertben, a vidámparkban pedig hullámvasutat építenek – ígérték 2016-ban. A nagyszabású beruházás befejezését 2018 végére tervezték. Semmi nem lett belőle.
uft.hu

Folytatódik a Nagyerdő-fejlesztési program: új strandfürdő épül a jelenlegi korszerűtlen intézmény helyére, és több milliárd forint jut a Debreceni Kultúrpark (az állatkert és a vidámpark) átalakítására. Igazi élménypark várja majd a látogatókat. A munka már elkezdődött; a több mint 200 milliárd forintos program 2019-ben javarészt befejeződik – ígérte a debreceni városi beruházásokat összefogó Új Főnix Terv 2016-ban.

uft.hu

Elefántok, csimpánzok és fókák is lesznek a debreceni állatkertben, a vidámparkban pedig hullámvasutat építenek – így kezdődött 2016 nyarán a Fejlesztések az állatkert és vidámpark területén című írás a városi honlapon.

„Tovább fejlődik a Nagyerdő. A Békás-tónak és környezetének rendezése, a szabadtéri színpad, valamint a termálfürdő felújítása után Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nagyerdei Kultúrpark rekonstrukcióját, fejlesztését tervezi. A fejlesztés magában foglalná a természeti és környezeti értékek bemutatását szolgáló új attrakciók megvalósítását - látogató- és családbarát szolgáltatások kialakításával -, valamint a több mint 55 éves vidámpark és állatkert infrastruktúrájának részbeni felújítását.

A tervek szerint a Nagyerdei Kultúrpark főbejárata jelenlegi helyéről az Oláh Gábor és Ady Endre utcák kereszteződéséhez, a Ködszínház közelébe kerülne át, új bejárati épület létesítésével, amely jegypénztárt és ajándékboltot foglalna magában. Elefántházat építünk, üvegfalú - így az állatok víz alatti mozgását is láthatóvá tévő - külső medencével indiai elefántok számára. Az új főbejárat közelébe orrszarvú és csimpánzok elhelyezésére alkalmas épületegyüttes kerül. A Sarkvidékek házában kapnak helyet a fókák és pingvinek. Tematikus látvány-étterem is épül a fejlesztés keretében belső előadótermekkel, foglalkoztatóval, külső állatbemutató poronddal. Megújulnak a kultúrpark belső útjai, utcabútorai. A jelenlegi 1 kilométeres sínpályával rendelkező kisvasút pedig újabb 1,6 kilométeres szakasszal bővül, s így vele a park egész területe - szafari-jelleggel, az egyes attrakcióknál megállókkal - bejárható lesz.

A fejlesztés révén a Nagyerdei Kultúrpark látogatottsága a jelenlegi évi 100 ezer főről akár a duplájára is nőhet, s a vendégek akár egy napot is el tudnak majd tölteni a megnövelt és megújított területen. A fejlesztés első üteme 1,5 milliárd forint támogatással valósul meg.”

uft.hu

Az önkormányzati hírportál azt írta 2016 nyarán, hogy „a beruházást 2018. december 31-ig kell befejezni, a határidő tartásához 2017 februárjára el akarják készíteni a kiviteli tervdokumentációt annak érdekében, hogy a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás után jövő nyáron elkezdődhessen a kivitelezés. A tervek szerint a felújítás alatt folyamatosan nyitva lesz az állatkert a látogatók előtt.”

A tervezett beruházás minden elemében megújítja a kultúrparkot, új elemekkel egészíti ki. Arra fogunk törekedni, hogy megőrizzük a vidámparki részt és az állatkertet is fejlesszük. Tizenkilenc hektárra nő a terület, az úttörőtábor területét is hozzácsatoljuk a parkhoz, aminek új bejárata lesz, a ködszínház felőli részre kerül át az új főbejárat. Egy új látogatóközpontot hozunk létre és új látványelemekkel is erősítjük a nagyerdei szórakoztató negyede – mondta akkor Papp László polgármester.

uft.hu

2016 novemberében már arról számolt be a városi tulajdonban lévő média, hogy „az önkormányzat hárommilliárd forint értékben, uniós források felhasználásával korszerűsítené a Nagyerdei Kultúrparkot”.

A fejlesztés támogatásáról szóló kormányhatározatban az áll, hogy „a projekt célja a Nagyerdei Kultúrpark társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turisztikai fejlesztése. Cél, hogy a park részeként az állatkert és a vidámpark organikus egészként működjön, és egy élményparkká alakuljon át.”

2017 nyarán már arról számolt be az önkormányzati sajtó, hogy a város képviselő-testülete félmilliárd forintot átcsoportosít a kultúrparktól, amit a Határ úti Ipari Park elérhetőségének javítására fordítanak, vagyis útfelújításra, merthogy „az uniós források fő prioritása a gazdaságfejlesztés” – mondta a Fidesz akkori frakcióvezetője, Balázs Ákos.

Néhány hónappal később, 2017 szeptemberének végén nagy előre lépésről adott hírt a városházi irányítású sajtó. „Az önkormányzat korábban másfél milliárd forintot nyert a Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére, de ezt legutóbbi ülésén 500 millióval csökkentette a közgyűlés. Időközben viszont a kormány ugyanerre a célra 8,4 milliárd forint támogatást ítélt meg a városnak, lévén kiemelt turisztikai övezet lett Debrecen és térsége.” (Videó itt.)

2018 márciusában, amikor már javában kellett volna folynia az építkezésnek, még azt írták az Új Főnix Terv honlapjára, hogy Széles Diána alpolgármester bemutatta a Nagyerdei Kultúrparkot a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának, s hogy kiemelt turisztikai övezetként több mint 8 milliárd forint jut a vidámpark és állatkert fejlesztésére. „Ebben a parkban egy nagyon komoly turisztikai potenciál van” – mondta Széles Diána. Ekkor azonban már nem hangzottak el évszámok arról, hogy mikor lesz kész az új produkció.

Az utóbbi két esztendő önkormányzati kommunikációjából pedig végképp eltűnt a Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésének témája. A legutolsó ígérgetések óta volt egy önkormányzati választás is 2019-ben: Papp László maradt polgármester, Széles Diána maradt alpolgármester, Balázs Ákos frakcióvezetőből pedig alpolgármesterré lépett elő.

(Az elképzelt Nagyerdei Kultúrparkról számos látványterv található Rácz Zoltán építész honlapján.)

Érdekes időutazás Debrecenben A JÖVŐ ARCHÍVUMA.

(Megjegyezzük: tudomásunk szerint egyre többen vannak olyan debreceniek, akik örvendenek az állatkerti fejlesztések elmaradásának, s örömük akkor lenne teljes, ha a jelenlegi intézményt – amit „állatbörtönnek” tartanak – minél hamarabb és nyom nélkül örökre felszámolná a debreceni önkormányzat.)

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.