Mikor nyer végre az igazi zöld Debrecenben?

A Loki a ma esti focimeccs kapcsán tarthat idénybeli mumusától, a Fradihoz hasonlóan zöld-fehérben játszó, s a mieinket ebben a szezonban már kétszer legyűrő, egyébként tök utolsó Kaposvártól, bár a papírforma szerint mégiscsak el kéne verni őket. Mi, természetszeretők, viszont inkább attól tartunk, hogy a kinti zöld gyep – ahogyan minden hazai mérkőzés alkalmával az utóbbi években – biztosan alulmarad. Rajta megint csak többszáz autókerékkel. Hacsak a várost vezető döntéshozók nem akarnak végre törvényes, szabályos, jogkövető állapotokat Debrecenben.
Koppányi Szabolcs

3-0 lesz a DVSC – Kaposvár meccs végeredménye, s az egyébként hátvéd Ferenczi János mesterhármassal jelentkezik be.

Honnan tudjuk? Lokista kisgyerekeket kérdeztek meg a debreceni klub tévései, és egyikük például így érzi, hárommal győznek a hazaiak (egyébként a többi lurkó is javarészt ezt jövendölte). Míg a másik gyerek arra a kérdésre válaszolva, hogy neki ki a kedvenc focistája a csapatból, szintén Ferenczit jelölte meg. S hogy miért? „Mert ő az apukám...” A mosoly jogos, nincs több kérdés.

A pénteken (2020. június 5.) 20 órakor kezdődő NB1-es mérkőzésen majd kiderül, hogy a tipp bejön-e, ám azt hiszem, nyugodtan kijelenthető, hogy aki foglalkozik Debrecenben a labdarúgással, és kicsit is szimpatizál a Lokival, az legyen gyerek vagy felnőtt, semmi mást nem tud elképzelni, mint Bódiék sikerét. Miért? Szinte minden afelé mutat ugyanis, hogy ennek kell bekövetkeznie. Hiszen a DVSC-nek nagyon kell a pont, a Kaposvár pedig nagyon gyenge csapat.

Persze nyilván egyre nagyobb a teher a helyi aranylábúak vállán, ám tényleg jogosan tehetné fel a költői kérdést a szurkoló egy esetleges újabb fiaskó után: „Na, de kit, ha nem a Kaposvárt?”

Koppányi Szabolcs

Február óta nem rúgtak gólt

A Somogy megyei csapat ugyanis a legbiztosabb pontja a mostani élvonalnak: gyakorlatilag biztos, hogy ki fog esni, annyira le van maradva még az utolsó előttitől is. Még szemléletesebb adat, hogy február 8. óta nem találtak be az ellenfél kapujába. Igaz, közben a koronavírus-járvány miatt szünetelt a bajnokság jó ideig, de ez akkor is 6 találkozót jelent. Ráadásul a nemrég újraindult NB1-ben már beleszánkáztak otthon egy 0-6-ba a ZTE-től. Tehát a somogyiak formája nem valami fényes.
Ki lenne hát a jobb, szebb, alázatosabb ellenfél a Debrecen számára, mint a már letaglózott, és a legutolsókat rúgó Kaposvár?

A Lokinak úgy kellett most ez a rivális, mint az esküvő, majd a lakodalom hivatalos része után a menyasszonynak a cipőcsere. Hiszen mostanra már tényleg nemcsak a vészmadarak mondják, hogy veszélyben az élvonalbeli tagság. Elég a táblára pillantani. A DVSC 30 pontjánál csak a nemrég edzőjét kirúgó Újpest és Paks 29-29 pontja kevesebb. Na, meg a Kaposvár 10 pontja, de őket már csendben eltemettük. Hogy mellette ki lesz a másik kieső? Nagy kérdés. Van rá 7 forduló még, hogy választ kapjunk. Amennyiben a DVSC lenne az, igen nagy skandalum volna. Hiszen a magyar foci erőviszonyainak átformálása ide, a Loki edzőcseréje utáni átalakulási időszak oda, égő volna, ha Magyarország második legnagyobb városában csak NB2-es alakulat kergetné a labdát.

Koppányi Szabolcs

Nem demagógia azt sem felvetni, hogy a Nagyerdei Stadion, amelyet az NB1-ben sem nagyon látogatnak a nézők, mire fel volna fenntartva egy másodikvonalas alakulatnak.

Ugyanakkor – csak, hogy a tényeknél maradjunk – a Kaposvár bármilyen gyenge játékerőt képvisel is, ebben az idényben már kétszer találkozott eredményesen a DVSC-vel. Először ősszel a Loki hárommérkőzéses győzelmi sorozatának vetett véget, ráadásul Debrecenben (0-1 a zöldeknek), majd Kaposváron 4-1-re simázták le Tőzséréket. Értjük, ugye? A kaposváriak eddig mindössze 3 alkalommal nyertek 26 forduló alatt, de ebből 2-szer a Loki ellen…

Minden úgy lesz, mint rég?

Ami magát a mérkőzést illeti, a Nagyerdei Stadionba beengedik a nézőket is a legújabb kormányrendelkezéseknek köszönhetően. Igaz, nem lehet telt házat varázsolni, hanem minden negyedik székre szabad csak leülni, de egyébként, ha az eddigi nézőszámok átlagát vesszük, akár korlátozni se kéne a bejutást, úgy is bőven elférnének a látogatók a tribünön.

Koppányi Szabolcs

Ezzel együtt kíváncsiságra ad okot, vajon mennyire mozgatja meg a debrecenieket ez a meccs. A legutóbbi két vereség után elmegy a kedvük és más programot választanak azok is, akik korábban kijártak, vagy a több hónapos fociínség miatt éppen fordítva, azok is felülnek a lelátóra, akik eddig nem? Az időjárás változatossága is visszatarthat egyeseket, na, meg vélhetően vannak, akik szabadságvágyuk ellenére is még óvatosak a közösségi rendezvények kapcsán, s nem vegyülnek, biztos, ami biztos.

Ahogyan az is kérdés, továbbra is végigtapossák a parkoló járművekkel a stadion környéki zöld területet a természettel nem sokat foglalkozó, pár száz métert lesétálni lusta nézők, vagy esetleg nőtt azok száma, akiket megérintett a vírushelyzetből adódó felismerés: nemcsak a miénk a Föld. Vigyázni kéne rá! Akár labdarúgó-mérkőzés során is. Hiszen megdöbbentő, ha a stadionon belüli zöldet ápolják, védik, szinte madár sem tojhat rá, miközben a kintit, ami az igazán fontos, nem kímélik.

Koppányi Szabolcs

Ahol a stadion található, a Nagyerdőnek ez a széle is természetvédelmi terület, ahol tilos a kövezett útról letérve a fűben, a fák között parkolni. Eddig a törvényeknek, a hatályos jogszabályoknak nem kívánt megfelelni a debreceni városvezetés, nem érzett erre késztetést a rendőrség sem, egyetlen érintett hatóság nem sérelmezte, hogy gépkocsik százait állítják le tulajdonosaik tiltott területen, mikor meccs van a stadionban.

Hosszú idő után a mai lesz az első hazai mérkőzése a DVSC-nek, este 8-ra már kiderül, hogy az illetékesek, leginkább a várost vezető döntéshozók törvényes, szabályos, jogkövető állapotokat akarnak-e Debrecenben, vagy minden ott folytatódik, ahol félbemaradt a koronavírus beköszöntekor.

Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.