Százmilliókat költ Debrecen egy szűk elit gyerekeinek képzésére – írja a Népszava

Ötvennégy gyerek fejezi be az első tanévet a tavaly indított Debreceni Nemzetközi Iskolában: óvodások, valamint első és második osztályosok. Az iskola akkor lenne önfenntartó, ha legalább 300 diák járna oda egyszerre, egyébként 550 gyerek oktatására tervezték – az ellenzéki képviselő szerint.

A Debreceni Nemzetközi Iskola a Modern Városok Program keretében, 3,3 milliárdos állami támogatásból épült fel, vagyis közpénzből, ezért semmilyen szempontból nem nevezhető magániskolának – írja a Népszava.

– Debrecenben köztudott, hogyan toborozták ide a létszámot: a város vezetése gyakorlatilag személyesen kérte fel a fideszes holdudvarhoz tartozó vállalkozókat, hogy írassák ide a gyerekeiket, unokáikat. Jól tudjuk, milyen súllyal esik latba egy ilyen egy „kérés” ott, ahol a támogatások, pályázati források elosztása nem feltétlenül piaci alapokon működik – mondta a Népszavának Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő, aki azt javasolta, hogy nyissák ki az intézmény kapuit, és engedjük be a szegény, de tehetséges tanulókat is.

Javaslatát pár hete írásban is eljuttatta Papp László polgármesternek, de nem kapott választ a levelére.

További részletek a Népszava cikkében.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.