Időzavar Debrecenben - Elmondták a város polgárainak, hogy miről dönthettek, bár erről eddig nem tájékoztatták őket

Évtizedes kilátások. Lesz, mint volt. – Úgy tűnik, a politikai stabilitás és az önkormányzatiság nem fér meg egymás mellett. És úgy tűnik, Papp László szerint ez a világ legtermészetesebb dolga.
Facebook

A Debrecen 2030 elnevezésű „komplex és átfogó” városstratégiai-programot ismertette tegnap élő Facebook-közvetítésen Papp László polgármester, majd a Debrecen-ügyi miniszter, a helyi egyetem rektora és kancellárja, végül pedig a város egyik országgyűlési képviselője.

Kezdjük a legfontosabbal, ami mindenkit a legjobban érdekel. Nem, Debrecen nem lesz újra főváros. Még. Ahogy azt Palkovics László ITM-miniszter is vicceskedve megjegyezte.

Abban bizonyára mindenki egyetért, ha Debrecen fejlődik, és ebben az ország kormánya is támogatja, az jó és fontos. Azonban akörül, hogy mit és hogyan igyekeznek fejlesztésként tálalni, meg-, be- és újraígérni a következő évtizedre, vagy esetleg újdonságként tálalni, már jelenhetnek meg kérdő- és felkiáltójelek.

Facebook

Papp László azt mondta, hogy gazdasági értelemben az észak-alföldi régió – ahol Debrecen is található – az EU régióinak valahol az utolsó harmadában található. Ez annyira így van, hogy 2017-ben hátulról a nyolcadik volt, 2018-ban pedig a kilencedik volt. Mögöttünk nincs másik magyar régió, csak bolgár és román területek, illetve Franciaország egy Madagaszkárhoz közeli szigete. Ez nyilvánvalóan nem (csak) Debrecenen múlik. De ha régiós központról beszélünk, érdemes tudni, hogy milyen is az a régió.

Ezután jött a 22 éves politikai stabilitás, illetve, hogy a kormány ezzel a város lakóinak kezébe adja a város jövőjének alakítását. Ez annyira így van, hogy a város lakóinak eme sajátos sajtótájékoztató kereteiben mutatták be, hogy mi fog történni a következő 10 évben. De nemcsak a lakóinak, hanem a képviselőinek is.

Bemutatta: a polgármester, a Debrecen fejlesztéséért felelős kormánymegbízott, egyben ITM miniszter, az egyetem rektora, aki a minisztérium és az egyetem viszonyát egy apuka és a lázadó tinédzser közti kapcsolathoz hasonlította (természetesen a minisztérium az apuka), és az egyetemi kancellár. Meg még Kósa Lajos alakított.

Főleg ellenzéki körökben említik, hogy az önkormányzatok hatásköre csökken. Nos, annál nagyobb hatáskör, annál nagyobb mozgástér, hogy a város a kormány támogatásával önmaga dönthet a saját jövőjéről, ennél nagyobb nincs. Tehát, kizárólag általunk prioritásnak tekintett fejlesztési tervek alkotják a Debrecen 2030 programot.

Kétségtelenül nagyobb mozgástere van Debrecen polgármesterének, ahol a nemzetközi cég gyárfejlesztésére a kormány több milliárd forint infrastruktúra fejlesztésre reagál, mint annak a polgármesternek, akinek a kezéből rendelettel kicsavarják az adóbevételt, az iparterületet, de még az odavezető út egyik oldalát is. Úgy tűnik, a politikai stabilitás és az önkormányzatiság nem fér meg egymás mellett. És úgy tűnik, Papp László szerint ez a világ legtermészetesebb dolga.

Majd azt is mondta Papp László: ez a terv biztosítja, hogy Debrecen egy vezető közép-európai regionális központ legyen. Igaz, állításuk szerint már évek óta az. Hát valahogy így működött a bejelentett fejlesztések közül több is. Mint az intermodális közlekedési központ vagy az üvegtetejű hangversenyterem.

Egy látványterv a sok közül - az intermodális főpályaudvar

Igaz említették, hogy az Új Főnix Tervnek, ami 2020-ig szólt, bizonyos részeit átemelik az új programba, de ennek a két előbb említett beruházásnak már készen kellene lennie. Az intermodális központ terveit már többször módosították is, hogy a megemelkedett költségek mellett is megvalósítható legyen. Mégis a 2021-es költségvetésben a tervezésre különítettek el újabb forrásokat.

Egy látványterv a sok közül - az üvegtetejű hangversenyterem a Csapó utcán

A zöld szempontok is megjelennek a tervben, Papp László külön kiemelte a Civaqua-programot. Erről, illetve az erről való kormányzati egyeztetésekről már februárban, az idei költségvetés közgyűlési elfogadásakor is beszélt a polgármester. Igaz, akkor nem támogatták a Momentum indítványát az előkészítő munkálatok megkezdéséről, mert szerinte ezt nem Debrecennek kell fizetnie, és a képviselők hozzáértését is kétségbe vonta.

Papp azt mondta tegnap, hogy a Debrecen 2030 léptékváltást vetít elő, majd 1 perccel később arról szólt, hogy a léptékváltás már megtörtént. Most akkor melyik az igaz? A polgármester állítását többek között azért sem tudjuk ellenőrizni, mert bár a tegnapi sajátos sajtótájékoztatón – ahol az újságírók nem kaptak kérdezési lehetőséget – ugyan bejelentették, hogy elkészült a Debrecen 2030 program, a kormány is áment mondott rá, de az nem jelent még meg sem a kormányhatározatok között, sem a város hivatalos oldalán.

Egy biztos. Lesz! Ami lesz…

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.