29 milliárdot kap a város a kormánytól – Pontosan mire? Titok? (Debrecen 2030)

A kormány határozott a Debrecen 2030 elnevezésű, egy évtizedre szóló fejlesztési program első szakaszának pénzügyi támogatásáról. Magát a programot, az elkészült dokumentumot még nem ismertették a nyilvánossággal.

A Magyar Közlöny tegnapi keltezésű, 2020. évi 138. száma tartalmazza, hogy kormányhatározat rendelkezik Debrecen 2030-ig szóló fejlesztési koncepciója 2020–2023. évi pénzügyi támogatásának megvalósításáról. A magyar kormány egyetért a Debrecen 2030-ig szóló fejlesztési koncepcióval érintett közlekedésfejlesztési, gazdaságfejlesztési, közmű-, oktatási, egészségügyi, kulturális, valamint energetikai tárgyú fejlesztési irányokkal és tervezett projektelemekkel; támogatja a Debrecen 2030-ig szóló fejlesztési koncepcióval érintett közlekedésfejlesztési, gazdaságfejlesztési, közmű-, oktatási, egészségügyi, kulturális, valamint energetikai tárgyú fejlesztések 2021–2023. évi megvalósulását. Vagyis a kormány egyetért azzal, hogy Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata részére a határozatban részletezett szakterületek szerinti projektek 2021–2023. évi előkészítése és megvalósítása céljára összesen 29 124 200 000 forint központi költségvetési támogatást biztosítsanak. (Részleteket lásd a cikk végén!)

Két napja, június 9-én Debrecen jövője! címmel jelentette be Papp László debreceni polgármester, hogy elkészült a Debrecen 2030 program, ami a város történetét évtizedekre meghatározó, az ország keleti régióját alapvetően megváltoztató konkrét plánum.

A sajtóeseményen – ahol az újságírók nem kaptak lehetőséget kérdezésre – az is elhangzott, hogy napokon belül kormányrendelet szól a Debrecen 2030 megerősítéséről. Azonban ami most megjelent a Magyar Közlönyben, az többekben csalódást váltott ki. Ugyanis továbbra sem lehet tudni, pontosan mi mindent tartalmaz az évtizedes program, amit – a bejelentések szerint – a kormány elfogadott, támogat, s erről állítólag megállapodás is született a magyar kormány és Debrecen önkormányzata között. Mikor? Látta a város közgyűlése, elfogadta? Debrecen részéről ki írta alá a most bejelentett - merthogy elmondásuk szerint mostanra készült el - megállapodást?

Bár Papp László azt mondta, hogy a kormány a város lakóinak kezébe adja a város jövőjének alakítását, a debreceniek se korábban, se mostanság nem olvashatták Debrecen 2030 program előzetes tervezeteit, azokkal kapcsolatban senki nem kérte a véleményüket, s a – vélhetően – elkészült Debrecen 2030 program, mint konkrétumokat is tartalmazó koncepció mái napig nem lelhető fel semmilyen nyilvános helyen.

Titkos a debreceniek jövője? Együtt vagyunk Debrecen?

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.