AZ OLVASÓ ÍRJA

Indulatok és félelmek a debreceni Futó utcában (durva videó!)

Most aszfaltozták le, az ünnepélyes átadása még meg sem történt, de némelyek már száguldoznak ott, s az esővíz is megáll rajta.

Két olvasónk is a Debrecinerhez fordult a Futó utca ügyében.

B. István egy videót küldött, amin azt látható, hogy a minapi esőzés után összegyűlt a frissen elkészült aszfalton a víz, s az utcáról már a portákra is folyik be a víz, illetve áztatja az utcával határos épületek falát.

Másik olvasónk, V. pedig fotókat küldött, egyrészt megörökítve az egyik épületre festett – nemigazán hízelgő – lakossági véleményt, másrészt azt a feliratot, amivel a helyiek az aszfalton üzennek az új Futó utcán száguldozóknak.

V.
V.
V.
V.

A Google korábbi, 2012-es felvételén látható, hogy amikor még lekövezetlen volt a Futó utca, akkor is megállt ezen a szakaszon a víz, de úgy tűnik, hogy az útépítőket ez nem nagyon érdekelt, az új aszfalttal hűen követték az egykori földút „vízszintjeit”.

Google
Google

Így készült...

Debrecen városának az egyik hivatalos oldalán arról számoltak be 2019 júniusának elején, hogy „még 2016-ban nyert uniós forrást Debrecen önkormányzata hét júliatelepi utca leaszfaltozására valamint csapadékvíz-elvezető rendszerek kialakítására, összesen 800 millió forintot különítettek el erre a célra az Új Főni Terv részeként.” Papp László polgármester azt mondta közgyűlésen, hogy „a Gyűrű és a Futó utcában nyáron (2019!) aszfaltoznak majd, míg a többi utca esetében kora ősszel kezdődhet majd az utak építése”.

2019 júliusában helyszíni sajtótájékoztatót tartott Papp László polgármester és a városrész fideszes önkormányzati képviselője, Becsky István. Elmondták, hogy megkezdődött a munkavégzés a Gyűrű utcában. Papp hangsúlyozta, a Gyűrű utca leaszfaltozásával elkezdődik a városrész úthálózatának fejlesztése. Becsky István kiemelte, az utak aszfaltozásával a városrész még élhetőbbé válik, esős időszakban nagyon sokat fog segíteni a helyieknek az, hogy le lesznek aszfaltozva az utcák.

Papp és Becsky
d2030.hu

2019 szeptemberében arról számolt be a városházi kommunikáció, hogy az önkormányzat most írta ki hét utca (Futó utca, Kard utca, Apafája utca, Zólyom utca, Kőrösi Csoma Sándor utca, Vályi Nagy Tibor utca, Hetényi János utca) leaszfaltozására a közbeszerzést, s szeptember 18-áig várja a cégek ajánlatait, így várhatóan még az ősszel folytatódhat a fejlesztés a városrészben. A közbeszerzési hirdetményből idézünk: „A közbeszerzés mennyisége: Az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek helyén lévő gazdasági terület jobb megközelíthetőségének biztosításának részeként a Futó utca útépítése és csapadékvíz elvezetésének építése. Műszaki paraméterek: 405 m szilárd burkolatú út kiépítése 5,5 m szélességben Debrecen, Futó utcában a hozzá tartozó csapadékvízelvezetéssel és közműkiváltásokkal együtt az útépítési és csapadékvízelvezetési és szakági kiviteli tervek szerint …”

2019 októberében adta hírül a városházi kommunikáció, hogy eredményes volt az újabb hét júliatelepi utca aszfaltozására kiírt közbeszerzési eljárás, a munkaterület átadásától számítva a Futó utca esetében 8 hónap van a megvalósításra.

2019 novemberében ismét sajtótájékoztatót tartott a Júliatelepen Becsky képviselő, elmondta, hogy a Gyűrű utca mellett hét másik is megújul a Júliatelepen. Ezeknél már folyamatban van a kivitelezési szerződés előkészítése. Leghamarabb a Futó utcán kezdődhet el az aszfaltozás, várhatóan jövő tavasszal.

2020 áprilisában ismét a helyszínen sajtóztak a politikusok. Elhangzott, hogy több mint 1 milliárd forintból nyolc utcát aszfaltoznak le. A Gyűrű utca már elkészült, a Zólyom utca mellett elkezdődött a munka a Futó, a Hetényi János és a Vályi Nagy Tibor utcában. Az Apafája, a Kőrösi Csoma és a Kard utcának pedig egy-egy szakaszát aszfaltozzák le. „Az Új Főnix Terv rendkívüli módon érzékeny arra, hogy melyek azok a városrészek, amelyek kevésbé kerültek célpontba és kevesebb fejlesztés jutott oda. Most azokat is sorra veszi, és reményeim szerint nem lesz Debrecenben sem olyan városrész néhány éven belül, amely irigykedhetne a másikra” - mondta Tasó László országgyűlési képviselő.

Becsky, Papp és Tasó
d2030.hu

Köszönjük olvasóinknak a videót és a fotókat! Másokat is biztatunk, ha van a debreceniek érdeklődésére számot tartó javaslatuk, képük, videójuk, észrevételük, akkor osszák meg velünk, küldjék el ide: szerkesztoseg@debreciner.hu ! A beküldők inkognitóját kérésükre tiszteletben tartjuk.

AZ OLVASÓ ÍRJA rovatunk további publikációi itt találhatók.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.