Kirakta a kirakatból őket a debreceni kulturális városvezetés

Mennyire számít a jelenlegi debreceni városvezetés a helyi művészek, illetve a kulturális életet szervezők sok esetben többéves tapasztalatára, tudására? S milyen kinézete van annak, ha egy 10 éves hagyománnyal rendelkező tárlat ötletét kvázi lenyúlja Debrecen kulturális alpolgármestere, s átcímkézve a város sajátjaként, illetve a Cívis Ház Zrt. ötleteként adja elő?
Kirakat Art Attack 2015 – Puskás István
Bajka Zoltán

Az NDK (Neue Debrecenische Kunst) civil alkotócsoport (bővebben itt ír róluk a KULTer) vezetője, Dóczy Alpár arról értesült, hogy bár korábban – nem hivatalos formában – konkrét ígéretet kapott Puskás István alpolgármestertől, hogy az általuk egy évtizede szervezett Kirakat Art Attack 2020-ban is Debrecen kulturális programjai között lesz, egy másik, de nagyon hasonló programot indított el a város Kirakattárlat néven, őket viszont teljesen kihagyja abból.

Kirakat Art Attack 2015
Bajka Zoltán

A Kirakattárlat, amiről nemrég volt szó egy a városvezetés által szervezett sajtótájékoztatón és amelynek megnyitója is megtörtént már a „Lépésről lépésre” kulturális kampány részeként több hónapig tart. Viszont az ennek részét képező, hol helyi művészek, hol a Medgyessy-gimnázium diákjai alkotásaiból álló tárlat igencsak hajaz a Kirakat Art Attackra.

Miért éppen Debrecen városvezetésének jutott eszébe ugyanaz?

Puskás István az ötletgazda és kivitelező Dóczy Alpárnak utólag elmondta, szerinte bárkinek lehet ilyen elképzelése, hiszen nem egyedi kezdeményezés, hogy utcai kirakatokban művészeti alkotásokat helyeznek el, amit a járókelők megtekinthetnek. Dóczy Alpár erről azt mondta: „Igencsak furcsállom, hogy ha annyira általános ez az ötlet, miért nem más városban, hanem éppen itt Debrecenben akarja megvalósítani a városvezetés, ahol az NDK már hosszú évek óta szervezi.”

Kirakat Art Attack 2015
Bajka Zoltán

Az NDK mellett a Lyuhász Lyácint Bt-ből is ismert nehezen definiálható szabadúszó úgy érzi, ez egyfelől lenyúlás volt, másfelől korábbi jó kapcsolatukra hivatkozva elvárta volna, hogy az alpolgármester mielőtt leszerveznek egy hasonló programot, közli vele, ha nem az NDK-val akarja a kirakatokba helyezett alkotások kiállítását megvalósítani. „Azt is elfogadtam volna, ha változást akar Puskás István, segítettem volna ebben neki, ám úgy tűnik, hogy a pártutasítás felülírja a józan gondolkodást és a korábbi jó kapcsolatokat Debrecenben” – tette hozzá. „Sose akartam pénzt kérni a projektjeinkhez a várostól, most se, ha kell, megoldom magam. Nem erről szól ez a történet. Ám amikor ő került a kulturális alpolgármesteri posztra, úgy reméltem, hogy beindul valami a helyi művészéletben, de egyelőre ennek ellenkezője látszik.”

Kirakat Art Attack 2015
Bajka Zoltán
Kirakat Art Attack 2015 – Puskás István
Bajka Zoltán

Utoljára 2018-ban volt Kirakat Art Attack, amikor 8. alkalommal láthatta a közönség az ide szánt alkotásokat. 2019-ben az NDK ebben az időben Németországban állított ki, Dóczy Alpár akkor ott tartózkodott, ezért a tavalyi esemény elmaradt Debrecenben, ám idén ismét készült az új tárlattal.

A Múzeumok Éjszakájához is kötődött volna

Egy azóta már megváltozott terv szerint ősszel a „Szenzoros örömök 2020” kiállítássorozattal egybekötve rendezhette volna meg az NDK a Kirakat Art Attackot Debrecenben. Ez arról szól, hogy 2020-ban 20-20 magyar és osztrák művész állít ki Ausztriában és Magyarországon több helyen is – az NDK projektjeként. Erről is beszéltek Puskás alpolgármesterrel nem hivatalos keretek között. A 20-20-as kiállításhoz egy nagyobb városi boltot gondoltak helyszínként, amelyet nem használnak most semmire. „Így mindenki jól járna, mi ingyen megkapjuk a kiállítás idejére, s berendezzük, vagyis nem áll ott üresen, élet költözik bele, ráadásul a város is fel tud mutatni egy újabb kulturális programlehetőséget” – magyarázta Dóczy Alpár. Viszont a vírushelyzet miatt először szeptemberre tett Múzeumok Éjszakáját végül mégiscsak az eredeti június 27-i időpontban rendezik. Igaz, online formában. Ezért ez a kultúrakapcsolás nem fog megvalósulni. Pedig a 20-20-as kiállítássorozat mellett a belvárosi kirakatok egy részét is művészettel töltötték volna meg az NDK-sok.

Kirakat Art Attack 2016 – Scherer Péter
Bajka Zoltán
Kirakat Art Attack 2016
Bajka Zoltán
Kirakat Art Attack 2016
Bajka Zoltán

Mindezzel együtt a közéletben igen kritikus, sőt nem ritkán rendszerkritikus személyként ismert Dóczy Alpár úgy gondolja, hogy ősszel a saját Kirakat Art Attack programjukat még megszervezhetik Debrecenben, ha minden jól alakul. Ám a mostani, a városi sorozatban nekik, mint korábbi ötletgazdáknak nem jutott hely, nagyon úgy fest.

Akkoriban még tárlatot is vezetett Puskás az NDK-nak

Az egész történet úgy teljes, hogy megemlítjük, az NDK-nak másik hasonló projektje is van. Például a YurtazuhanY, ami szintén üres kirakatokat felhasználva kulturtérként, de hosszabb ideig működő kiállítása a civil szervezetnek. Ezt rendszeresen megrendezik, ám eddig, bár mindig küldeni akartak meghívót az NDK részéről a városi vezetőknek a megnyitókra, de a partner, és egyébként általában mindenben segítő szándékú Cívis Ház Zrt. mindannyiszor le is beszélte Dóczy Alpárt erről. Mondván, nem kell őket meghívni. Az ok ködös volt, mint mondta, de arra engedett következtetni az NDK-sok szerint, hogy a Cívis Háznál valamiért tartanak az ilyen fajta közeledéstől. Netán öncenzúrát végeztek? Pedig a város egyik saját cégéről beszélünk. S mégsem akarták, hogy vezetőiket meghívják egy civil kezdeményezésű eseményre?

Kirakat Art Attack 2016
Bajka Zoltán
Kirakat Art Attack 2016
Bajka Zoltán

Mindenesetre 2015-ben, amikor még nem volt alpolgármester, Puskás István maga vezette az NDK-s Kirakat Art Attack tárlatát, egy évvel később pedig Scherer Péter, Pepe.

Miért így működik most (és egy ideje) ez a város? Mennyire becsüli meg a helyi művészeket? Támogatja vagy épp akadályozza őket? S mit nyer vele a város, ha úgy áll hozzá a helybéli kezdeményezésekhez, hogy a jelek szerint kisajátítja az itt, Debrecenben létrejövő szellemi termékeket, ha a kedve úgy tartja? Ezáltal milyen jövőképe lehet, ha csak importál, és elveszi a kedvét egyeseknek az alkotástól? – Kérdések sora fogalmazódik meg. E cikk megjelentetésekor a Debreciner levélben kért nyilatkozatot Puskás Istvántól a fent leírtakról.

YurtazuhanY – Dóczy Alpár
Bajka Zoltán

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.