AZ OLVASÓ ÍRJA

Panoráma a debreceni kerékpározóknak

A 40-es övezetben 90-100 km/órás sebességgel száguldoznak.
Tibor

Tisztelt Debreciner!

Debrecen kevés kiránduló helyei közé tartozik a Panoráma út. Sokan kedvelik, a természet közeliségét, az erdők, mezők tavak váltakozását. Sajnos az erdős területek egy részét erőteljesen irtani kezdték az utóbbi időkben, a tavak pedig már jó ideje teljesen kiszáradtak, bár ennek okán mióta nincsenek horgászok a tavaknál, a szemetelés is jelentősen csökkent, legalábbis a tópartokon. Ettől függetlenül jobb híján kerékpáros kirándulásra még mindig talán az egyetlen lehetőség lenne a Panoráma út annak, aki a várost hátra hagyva a természetben szeretne kerékpározni Debrecenből. Az ide elvezető Vámospércsi úti kerékpárút elhanyagoltsága ellenére is népszerű a kerékpárosok körében.

Tibor

Csakhogy a Panoráma út egyre veszélyesebb kerékpározásra, bár az út bejáratánál 40-es övezetet és kerékpárutat jelző tábla díszeleg, az autós forgalom jelentősen megnövekedett, és az autósok többsége nem hajlandó tudomást venni a sebességkorlátozásról, és országúti vagy a feletti tempóban 90-100 km/h körüli sebességgel száguldozik. Ennek egyik oka az is lehet, hogy a sebességkorlátozásra figyelmeztető 40-es tábla csak az út elején található meg sehol máshol végig a Panoráma úton, rendőrt pedig még a hétvégi megnövekedett kirándulóforgalom ellenére sem látni. Megjegyzem, egy ilyen kerékpáros kirándulóövezetben a 40 km/órás sebességkorlátozás sem elégséges a balesetveszély csökkentésére.

Tibor

A Panoráma úton egyébként több pihenőhelyet is kialakítottak már az elmúlt években, és a kilátónál egy fedett kerékpáros pihenőt is létesítettek, melyen a következő tábla található: Kerékpáros turisztikai úthálózat és szolgáltatás fejlesztése Debrecenben, 568,5 millió forintos támogatással. A csatolt képen jól látszik, hogy ennek a fedett pihenőnek az egyik üveg tetőeleme már hiányzik, a meglévők közt is ujjnyi rés tátong.

Tibor
Tibor

Kíváncsi lennék, milyen kerékpáros fejlesztés valósult meg itt ezen kívül még a több mint fél milliárd forintból. Illetve van-e valamilyen szándék a város vezetése részéről, hogy a területet biztonságosabbá tegye a kerékpáros közlekedésre vagy egyáltalán a kirándulni, pihenni vágyók részére. Több mint fél milliárdból talán többre is futhatta volna egy lepukkant buszmegálló jellegű pihenőnél és néhány kerékpárutat jelző táblánál kerékpáros fejlesztés címszó alatt.

Üdvözlettel:
Tibor

Köszönjük a fotókat és a levelet! Másokat is biztatunk, ha van a debreceniek érdeklődésére számot tartó javaslatuk, képük, videójuk, észrevételük, akkor osszák meg velünk, küldjék el ide: szerkesztoseg@debreciner.hu ! A beküldők inkognitóját kérésükre tiszteletben tartjuk.

AZ OLVASÓ ÍRJA rovatunk további publikációi itt találhatók.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.