A Debreciner ára

A híreket azok fogják megfizetni, akiknek fontos, hogy valódi információt kapjanak a pénzükért.

„Az a tény, hogy Debrecenben a kormánytól független, fizetős hírportál alakult, látszólag nem függ össze a 2008-as gazdasági válsággal, pedig a valóságban nagyon is összefügg.” Így kezdi a Népszavában megjelent jegyzetét Hargitai Miklós újságíró, aki nem mellesleg a Magyar Újságírók Országos Szövetségének az elnöke is. A felütés után annak megérvelése következik, majd Hargitai érvelése sajtószakmai felvetésekkel is folytatódik.

nepszava.hu

„A közéleti hírek előállítása a legdrágább műfaj a sajtón belül. Igazi újságírók kellenek hozzá, meg olyan tulajdonosok, akik a munkerőköltségeken túl a nyilvánosság megteremtésének és fenntartásának politikai árát is hajlandóak megfizetni. Ahol a sikerességről a néző/hallgató/olvasó dönt, ott elegendő jó újságot, tévét, rádiót, hírportált csinálni – ahol viszont különféle praktikákkal megakadályozzák, hogy a tartalomelőállítást a piac finanszírozza, ott a pártatlan és sokszínű tájékoztatásra vágyó közönségnek kell ismételten a zsebébe nyúlnia. Ezért drágulnak a lapok (olykor az inflációnál is gyorsabb ütemben), ezért próbálkozik a fizetős tartalommal az online sajtó, ezért gyűjt pénzt egyre több szerkesztőség közvetlenül a hírfogyasztóktól: mert senki másra nem számíthatunk.

A most induló, havonta 1000 forintért előfizethető Debreciner esete különlegesnek tűnik, de – amennyiben a közeg változatlan marad – hamarosan a kivétel válik szabállyá: a nem politikailag manipulált, a sajtószakma szabályai szerint készült, és így szükségképpen drága híreket azok fogják megfizetni, akiknek fontos, hogy valódi információt kapjanak a pénzükért. Társadalmi szempontból persze mindenképpen veszteség, ha a tájékozottság kevesek kiváltsága lesz – abba viszont a demokrácia rokkanna bele, ha a szabad nyilvánosság utolsó csatornái is elzáródnának.”

Hargitai Miklós gondolataival nagyobbrészt egyetértve mi a Debrecinernél abban bízunk és azért dolgozunk, hogy a tájékozottság ne kevesek kiváltsága legyen : ezért határoztuk meg a havi előfizetési díjunkat csak 1000 forintban.

Igen, felelős újságolvasók döntésén múlik, hogy megmaradnak-e, megerősödhetnek-e a szabad nyilvánosság utolsó csatornái, lesz-e demokrácia a hazában.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.