Most a Debrecenben vendégeskedő diósgyőriek imitálták a focit

A Diósgyőr lelkes kutyaként hanyatt vágta magát Debrecenben, ám hasra simogatás helyett 4 gólt kapott.
SM

Vasárnap estére egy focimese. Pár fordulón át minden a Loki ellen volt: a többiek meccsei, de főleg saját maga. Mondhatni: vágták maguk alatt a fát a debreceni labdarúgók. Míg el nem jött a 31. forduló a 33 körös bajnokságban, és megérkezett az ideális ellenfél is Debrecenbe. A Diósgyőr a középmezőnyben langyizik egy ideje, dobogós se lesz, kiesni se fog, s egyébként is kiváló a mérlege ellene a Lokinak, így remélhették a helybéliek, hogy egy kellően felpaprikázott DVSC elbánik vele. Megtörtént. Hát még így, hogy alaposan be is segítettek a vendégek!

A DVTK játékosainak egy része éppen azt művelte ezen a keleti rangadónak nevezett derbin, mint amit a DVSC-sek jó pár közelmúltbéli meccsen: imitálták a focit, hátul pedig olyan előzékenyen (nem) védekeztek, hogy éppen csak a vörös szőnyeget nem terítették a hazaiak elé.

Végre egy előzékeny, behódoló ellenfél!

Elég meleg az idő a bunda viseléséhez, de tény, hogy a diósgyőriek védője, az ex-debreceni Brkovics a Loki első félidei 3 góljából kettőben markánsan benne volt. Amúgy egytől egyig míves gólokat lőtt a Kondás-csapat. Nemcsak találta azokat, hanem szép lövés vagy fejes eredményei voltak – a negyedik meg egy véleményes, de éppen megadható tizenegyesből esett (előtte fogadtam saját magammal, hogy Tőzsér tutira megy és középre vágja, úgy is lett, tiszta haszon, hogy a DVTK kapusa ezt nem érezte). Mégis, önmagát csapná be, aki nem látja, hogy nagy segítséget kaptak Szécsiék a valami miatt igen szellősen védekező diósgyőriektől.

Nyilván rosszindulatú vagyok (amúgy nem), ráadásul tény, hogy a második félidőben a DVTK sokkal többet támadott, mint előtte, sőt veszélyt is teremtett olykor (kapufa és egyebek), ám az első játékrészben voltaképp elintézte őket a Loki – illetve egy-két diósgyőri játékos. Amit a trénerük sem hagyott szó nélkül a lefújás után.

Most akkor ilyen jó a csapat vagy csak minden összejött?

Mindenesetre ebből a mérkőzésből nem derült ki, hogy a Diósgyőr hogyan került az 5-6. hely környékére, hiszen ez a produkció inkább az alsó fertályba tendálná őket. Ugyanakkor főleg az első félidő alapján a Lokiról sem tudtuk meg, hogy miért felejtett el labdarúgni a szezon középső szakaszában, sőt egészen a hajráig. Ha ugyanis ezzel az akarással és technikai megoldásokkal fociztak volna végig tavasszal, most a mezőny első felében kényelmeskedhetnének, s nem a 11. pozícióban.

Egy ismerősöm arról vélekedett nemrég, hogy a DVSC kerete szerinte alapból a 4-6. helyre lenne jó, sőt akár a dobogó is reális lehetne, már ha oda akarnának kerülni... Na, most, ha ez így van, akkor erősen kérdéses, Tőzsér és társai mit (és miért) műveltek hosszú hónapokon át, de főleg a járvány okozta leállás utáni fordulókban, egészen idáig. Persze az is lehet, ez csak kiugrott teljesítmény volt most. Kiderül napokon belül!

Mindezek amolyan költői kérdések, mindenki gondoljon azt, amit akar ezek kapcsán. Ami tény, hogy ezen a június közepi estén hivatalosan 4650 néző foglalt helyet a Nagyerdei Stadionban, ami azt mutatja, hogy a helyi szimpatizánsok kíváncsiak a csapat sorsára. Más kérdés, hogy még ez a felfokozottnak mondható érdeklődés is csak a nézőtér negyedének kihasználásához elég. (A DVSC akciója révén egyébként az egészségügyi dolgozók és a 10 éven aluliak ingyen mehettek be – utóbbiak a vasárnap 21 órás kezdés miatt gyaníthatóan nem lehettek sokan.)

Menekülés a győzelembe?

Mi lesz még? A végjáték két meccsből áll. Megy a Loki szerdán Mezőkövesdre, jön ide a Paks szombaton. Az alsóház mini tabellája szerint a már kiesett 12. helyezett Kaposvár előtt 11. a DVSC (35 pont), 10. a Paks (37), 9. az Újpest (37), míg 38 pontos a Kisvárda a 8. helyen.

Lássuk, ki, hol, kivel játszik ezután! A riválisok közül a Paks fogadja a Loki által most leamortizált Diósgyőrt, majd jön ide Debrecenbe. A realitás szerint le fogják gyúrni a DVTK-t, vagyis a Lokinak is győzni kellene Mezőkövesden (nem lesz egyszerű), hogy az utolsó körben itthon egy ki-ki meccsen dőljön el, a Paks vagy a DVSC esik ki. Jelenleg 2 pont a hátránya Bényeiéknek a tolnaiakkal szemben, de ha ez nő a 32. fordulóban, a Paks kikerül a lőtávolságból.

Az Újpest a ZTE-t és a Kaposvárt fogadja, s akár a 6 pont is kinézhet a liláknak, így kis esély van őket megelőzni. A Kisvárda pedig vendégül látja a Felcsútot, majd megy a DVTK-hoz. Itt még akár szenvedhet is a Várda, hiszen a Felcsút még harmadik is lehet, valószínűleg szeretne felkerülni a dobogóra presztízsből, vagyis jó eséllyel hajtani fog, illetve az utolsó körben a Diósgyőr a szurkolóit (gondolom én) kiszolgálná még egyszer a tavaszi rossz sorozata után. Tehát az Újpest nem valószínű, de a Kisvárda és a Paks alkalmas lehet arra, hogy a Loki helyett kiessen.

Ám jelenleg még a DVSC áll kieső helyen. Avagy a sok esetben egyes kormánypárti politikusok által másik vagy második fővárosnak mondott Debrecen egyelőre még csak ott tart, hogy a másik vagy második kieső helyen tanyázik az NB1-ben, s azt igyekszik (reméljük, igyekszik) elkerülni.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.