Palkovicsék szerint az önkormányzati honlap tájékoztat a Debrecen 2030-ról, de ott sem található a fejlesztési terv

A minisztérium államtitkárának válaszából sem tudtunk meg többet a rejtélyes programról, amely elvileg létezik, bár Barcsa Lajos alpolgármester múlt heti szavai másra utalnak. A város időközben már egy kiadványt is megjelentetett a beruházásokkal kapcsolatban, de a program ebben sem szerepel.
70 ezer példányban már megjelentetett a város egy propagandakiadványt

Június 14-én fordult írásbeli kérdésével Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési frakcióvezetője, hogy kiderítse, egészen pontosan milyen projektek valósulnak majd meg a Debrecen 2030 program keretein belül, valamint milyen felületen olvasható a tízéves fejlesztési terv, amely támogatásáról már megállapodott Debrecen városa és a magyar kormány. Afelől is érdeklődött Keresztes, hogy támogatják-e azt a javaslatukat, amely szerint a sport-tao megszüntetésével teremtenék meg a szükséges forrásokat a Civaqua-terv végrehajtásához.

Az államtitkár csupán Palkovicsot idézte

A képviselő kérdésére június 29-én válaszolt Schanda Tamás János, a minisztérium államtitkára. A konkrét projektekkel kapcsolatban mindössze néhány „zászlóshajót” emelt ki: az új Természettudományi Múzeumot, a Civaqua-tervet, a 3-as villamost, valamint egy hangversenytermet. Ezekhez kapcsolódóan azonban semmilyen részletet nem osztott meg az LMP-s politikussal.

Schanda elismételte továbbá azt, amit Palkovics még június 9-én nyilatkozott az MTI-nek, miszerint a 600 milliárd forintos fejlesztési tervnek részét képezik az észak-nyugati ipari övezethez (a leendő BMW-gyár területe) kapcsolódó 130 milliárdos infrastruktúra és 35 milliárdos oktatási fejlesztések is. Az államtitkár a válaszát azzal zárta, hogy a Debrecen 2030 programról a db2030.hu oldal tájékoztatja az érdeklődőket.

Kiadványban népszerűsítik a sehol sem fellelhető tervet

Az államtitkár által megadott weboldalon a válasza alapján létező, 600 milliárd forintos fejlesztési terv továbbra sem olvasható. A városi beruházások népszerűsítését szolgáló felületen a legfrissebb információ, hogy már egy időszaki kiadványt is megjelentettek Debrecen 2030 címmel 70 ezer példányban, az Új Főnix Tervhez kapcsolódó hasonló anyag mintájára. Debrecen tízéves fejlesztési koncepciója határidőkkel és a projektekhez rendelt összegekkel ebben sem olvasható.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a terv kidolgozott formában valójában nem létezik, erre utalhatnak Barcsa Lajos alpolgármesternek a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elhangzott szavai: „felelőtlenség (…) egy konkrét határidőt elmondani olyan projektek kapcsán, amelyek akár több tízmilliárd forintra is rúghatnak, és még tervekkel sem rendelkezünk ezekre vonatkozólag”.
Mint arról beszámoltunk, a közgyűlés nagy többséggel szavazta meg a vonatkozó polgármesteri előterjesztést.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.