Modern szúnyogstratégiát Debrecennek!

Ha nincs hová rakni a petéiket, akkor nincsenek szúnyogok sem. Ha nincs szúnyog, akkor nem kell veszélyes szerekkel irtani.
Eső után Debrecen egyik belvárosi játszóterén

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően Debrecen önkormányzata ebben az évben is a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal összehangolva végzi a szúnyoggyérítési munkálatokat – olvasható a város hivatalos honlapján.

A földi kémiai hidegködképzéses technológiával történő szúnyoggyérítést július 2-tól végzik a nagyerdei városrészek, a belváros, valamint a keleti városrészek területén, majd fokozatosan haladnak a nyugati városrészek felé. A szúnyoggyérítést végző gépjárművek este 21 és hajnali 3 óra között járják a városi utcákat, az időjárás függvényében előreláthatólag egy héten keresztül, július 10-ig – részletezi az önkormányzati tájékoztató.

Ez a technológia azonban nemcsak a szúnyogokra ártalmas, hanem a legtöbb repülő rovarra, így a beporzókra is – hívja fel a figyelmet az LMP - Magyarország zöld pártjának Hajdú-Bihar megyei elnöksége egy ma kiadott közleményében.

A pangóvizek kialakulását kell megakadályozni

Mint felhívják rá a figyelmet: a földi kémiai hidegködképzéses szúnyoggyérítés a már meglévő, ivarérett populáció számát csökkenti valamelyest, nem hatékony, illetve a klímaváltozás következményeként egyre gyakrabban felbukkannak a trópusi betegségeket terjesztő szúnyogfajok is, s ezek számának minimalizálása a városban kritikus feladat. A légi és földi kémiai szúnyoggyérítés elavult módszer, a valódi megoldás az, ha előre gondolkodunk és nem tüneti kezelést akarunk. Ezekre a problémákra hivatkozva javasolja az LMP Hajdú-Bihar megyei szervezete egy modern szúnyogstratégia kidolgozását.

Javaslatuk szerint a megelőzésre kell fókuszálni. Elsősorban a pangóvizek kialakulását kell megakadályozni, ugyanis azok jelentik a szúnyogok keltetőterepét. Ebben a munkában lakosság is tud segíteni – véli az LMP, viszont a városi infrastruktúrát érintő fejlesztések önkormányzati hatáskörbe tartoznak. Ha nincs hová rakni a petéiket, akkor nincsenek szúnyogok sem. Emellett a Debreceni Egyetem segítségével ki lehet dolgozni egy mikrobiológiai védekezési stratégiát is, amivel a városi élővilágot – a méhektől az emberekig – is megkímélhetjük.

A polgármester repültetett volna

Debrecen közgyűlésének tegnapi ülésén téma volt a szúnyoggyérítés is. Képviselői kérdésre válaszolva Papp László polgármester többek között azt mondta: „A hajamat tépem attól, hogy nem lehet légi szúnyogirtást csinálni az országban” – szerinte lassan már ott tartunk, hogy védeni kell a szúnyogokat az EU előírásai miatt.

„Én arra is megkértem a kollégáimat, hogy az sem bánom, ha megbírságolnak bennünket érte, irtsuk légi úton a szúnyogot, csak azt mondták, hogy egyrészt többmillió forint büntetéssel jár, másrészt bevonják a pilóta vezetői engedélyét” – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy ilyen körülmények között nem találtak volna pilótát. Arról is beszélt, hogy nem tartja normálisnak a jelenlegi szabályozást, mindenesetre az önkormányzat tartani fogja magát ahhoz.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.