Debreceni kutatók: „nem támogatjuk a Természettudományi Múzeum elköltöztetését Budapestről”

„Ebben a kérdésben elsősorban kutatók vagyunk és csak másodsorban debreceniek” – írják válaszlevelükben, amihez bárki csatlakozhat az interneten.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Nyílt levélben fordult 30 tudós a debreceniekhez a múlt hónapban azzal a kéréssel, hogy válaszoljanak kérdéseikre.

Tényleg valódi fejlődés és fejlesztés-e az, ami a közvélemény mellőzésével, egy pótolhatatlan nemzeti kincs épségének kockáztatásával, az ország érdekeinek sérelmére történik? Valóban Önök is úgy látják, hogy az MTM-et gyökereitől és működési környezetétől elszakítva, erőszakkal és nagyon jelentős (továbbá felesleges) költségráfordítással egy másik városba kellene áttelepíteni? Összhangban lenne-e ez a lépés a város polgárainak közismerten haladó gondolkodásával? Tényleg büszke lenne minden helybéli az elorozott múzeum megnyitóján, bármilyen modern is lesz majd az új épület?
Okozhat-e egészséges lokálpatriotizmus akkora jóvátehetetlen károkat, amelyek most megjósolhatók? Indokolja-e mindezt az egyébként téves sőt, teljesen hamis felfogás, miszerint „a fővárosiak lenézik a vidékieket”? Tájékozódott-e minden illetékes fél arról, hogy egy ilyen tudományos központként működő intézet feladata nemcsak turistacsalogató kiállítások rendezése, hanem a bemutatott anyag sok százszorosát kitevő gyűjtemények szakszerű tárolása, és tudományos igényű feldolgozása is egyben? Miért nem elfogadható az az alternatív fejlesztési koncepció, hogy Debrecenben is legyen egy múzeumi egység, kiállítással és újonnan alapított gyűjteményi részleggel, melynek szakmai hátterét a város egyeteme biztosan szolgáltatni tudná?

HOZNÁK-VINNÉK – a Debreciner cikkei a Magyar Természettudományi Múzeummal kapcsolatos tervekről ITT.

Megszületett a válasz, ami Debreceni kutatók aláírással a minap felkerült az interneten található egyik petíciós oldalra – itt csatlakozhatnak is az egyetértők, támogatók. A Debreciner tudomása szerint a válaszlevelet a petíciós oldalon található első 24 aláíró jegyzi.

„Mi, a válaszlevél aláírói aggódva figyeljük a Természettudományi Múzeum jövője körül kialakult bizonytalan helyzetet. Ismerve a múzeumban elhelyezett kiállítási tárgyak és gyűjteményi anyag jellegét, sérülékenységét és eszmei értékét, aggódunk azok szállíthatósága és jövőbeli megfelelő elhelyezése miatt. Aggódunk a sokszor velünk szoros tudományos kapcsolatban lévő múzeumi kollégáink állása, bizonytalanná váló egzisztenciája miatt. Tisztában vagyunk vele, hogy az általuk felhalmozott tudás nem pótolható, az egy kutatói életpálya eredménye. Tudjuk, hogy nagy eséllyel az ő Debrecenbe költözésük budapesti beágyazottságuk miatt nem kivitelezhető. Tudjuk, hogy az ország vezető természettudományi gyűjteménye kiállítóterével és szakmai gyűjteményével együtt egy költözés esetén az ország lakosságának és a tudományos közösség jelentős részének sokkal nehezebben lenne a jövőben elérhető.

A felsoroltak miatt mi, jelen levél aláírói, csatlakozva az MTA Elnökségének, az MTA Földtudományok Osztályának és az MTA Biológiai Tudományok Osztályának korábbi állásfoglalásához, nem támogatjuk a MTM elköltöztetését jelenlegi épületéből és Budapestről!

Szeretnénk ugyanakkor jelezni azt is, hogy a hozzánk intézett nyílt leveletek hibásan sugallja azt, hogy a döntéshozatalban mi érdekeltek lennénk. A döntést nem mi kezdeményeztük, nem támogatjuk és sem nyerteseinek, sem „kedvezményezetteinek” nem tekintjük magunkat. Azon Debrecenben élő kutatótársaink, akik felelősséget éreznek a múzeum jövője iránt és foglalkoznak közügyeinkkel már több fórumon kifejezték ellenvéleményüket (petíciók, közösségi média, stb.). A debreceni kutatóknak címezni így a nyílt levelet véleményünk szerint nem szerencsés, mert egy politikai döntés miatti hamis feltételezések alapján, további feszültséget teremt a tudományos társadalmon belül. A költözésnek semmi köze a lokálpatriotizmusunkhoz, haladó gondolkodásunkhoz és a nyílt leveletekben is hamisnak tekintett város-vidék kisebbrendűségi érzéshez.

Veletek együtt mi is értjük, hogy mit jelent egy gyűjtemény költöztetése, fenntartása és egy gyűjtemény üzemeltetése. Ebben a kérdésben elsősorban kutatók vagyunk és csak másodsorban debreceniek. Nem gondoljuk azt sem, hogy a debreceni kutatók kisebb arányban elleneznék a múzeum költöztetését, mint bármely más kutató az országban. Természetesen mindenkor nagyon örülünk a Debrecenbe érkező új forrásoknak és a fejlesztéseknek, például annak az alternatív fejlesztési koncepciónak is, hogy az MTM költöztetése nélkül Debrecenben is legyen egy múzeumi egység, kiállítással és újonnan alapított gyűjteményi részleggel, melynek szakmai hátterét a város egyeteme biztosítja."

A teljes levél itt olvasható és itt lehet csatlakozni hozzá.

A debreceni városvezetés az Oláh Gábor utcai régi Loki-pályát ajánlotta fel a Természettudományi Múzeum helyének, terveik szerint ide, a Nagyerdő szélére épül fel az új múzeumkoplexum és kutatóbázis
Google Map

Kapcsolódó anyagok:

- Csivava kutyát csinálnak a Természettudományi Múzeumból?

- 30 hazai tudós tiltakozik a Természettudományi Múzeum elköltöztetése ellen – RTL Híradó

- Elkerülhetetlenek lesznek a károk! Nélkülözhetetlen a debreceni tudósok tisztázó felelőssége!

- Természettudományi költözés: ígéretet szeg az Orbán-kormány – írja a Népszava

- Még az idén elköltöztetik a Természettudományi Múzeumot – Majd Debrecenben lesz

- Tragikusan rossz döntés a múzeum Debrecenbe költöztetése

- Nagyerdő? Fancsika? Tankúsztató? Belváros? Hová építik a Debrecenbe költöző múzeumot?

- „Múzeumok éjszakája”

- Az év végéig levezényelhetik a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözését

- Súlyos aggályát fejezte ki az akadémia elnöksége a Természettudományi Múzeum Debrecenbe tervezett elköltöztetésével kapcsolatban

- Eddig kihagyták a Természettudományi Múzeum költöztetéséből a debreceni ellenzéket

- Legyen múzeum! Lehetőleg saját…

- Fordított Széchenyikről beszélt a jobbikos képviselő a Természettudományi Múzeum költöztetése ügyében

- Debrecen, a múzeumváros

- Több mint 13 ezren a Természettudományi Múzeum maradásáért

- A Vágóhíd utcára tervezték átköltöztetni a Természettudományi Múzeumot?

- Nem Vágóhíd, hanem Oláh Gábor – Hová épülhet Debrecenben a Természettudományi Múzeum?

- Mégsem kell ideiglenes helyre költöznie a Természettudományi Múzeumnak? Se Debrecenbe?

- Végre elárulta a polgármester, hová tervezik Debrecenben felépíteni az új múzeumot

- RTL Híradó – Már biztos: Debrecenbe költözik a múzeum

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.