Hírt manipulálva rasszistázta le a Black Lives Matter mozgalmat a HírTV

A kormánytámogató sajtónak számító Haon is félrevezető módon fogalmaz: a mozgalom vezetőjének nevezik a torontói aktivistát.

Rasszista ideológiát hirdetett a Black Lives Matter mozgalom címmel jelent meg egy rövid információ a HírTV honlapján július 8-án. A V4 nevű, angol, francia és magyar nyelven működő, részben Habony Árpád érdekeltségébe tartozó jobboldali populista hírügynökségre hivatkozva arról írnak, hogy Yusra Khogali, a Black Lives Matter torontói szervezetének egyik alapítója a fehér emberek genetikai alárendeltségéről írt a Facebook-oldalán.

Ha írt ilyet, azt is 5 évvel ezelőtt

A Fidesz-közeli HírTV azt már nem tette hozzá, hogy mindez évekkel korábban, az International Business Times szerint 2015-ben történhetett, az ügy most azért került elő, mert egy James Lindsay nevű influenszer megosztotta a Twitter-oldalán (amelyet azóta letiltottak). Az azóta törölt, Yusra Khogalinak tulajdonított eredeti bejegyzés 2017-ben kezdett el terjedni az interneten, amikor egy jobboldali melegjogi aktivista, Joseph Adams egy képkivágást tweetelt a posztról. Tehát a HírTV egy olyan bejegyzés alapján jelentette ki, hogy a Black Lives Matter mozgalom rasszista ideológiát hirdet, amelyet állítólag egy torontói aktivista írt 5 évvel ezelőtt – de még ez sem bizonyos.

cbc.com

A Haon túlhangsúlyozza az aktivista szerepét

A V4 nyomán a kormánytámogató megaszervezethez, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó Haon.hu (Hajdú Online, a Hajdú-bihari Napló megyei napilap internetes portálja) is beszámolt az állítólagos bejegyzésről, ők a HírTV-hez képest óvatosabban fogalmaztak, a fehérek alárendeltségéről szóló bejegyzésre „korábban állítólag a Facebookon megjelent” írásként hivatkoztak. A cikk címében és felvezetésében (amelyet változtatás nélkül átvettek a V4-től) ugyanakkor azt sugalmazzák, hogy a Black Lives Matter egyik alapítójáról és vezetőjéről van szó. Mivel tudjuk, hogy az inkriminált gondolatok forrásának a mozgalom egyik torontói (tehát még csak nem is USA-beli) aktivistáját tekintik, ez nagyjából olyan, mintha Orbán Viktoréval megegyező politikai jelentőséget tulajdonítanánk a csíkszeredai Fidesz-alapszervezet egyik aktivistájának.

Budapesten is volt már BLM tüntetés

A Black Lives Matter mozgalom 2013 óta létezik. A szervezet akkor kapott új erőre, amikor egy George Floyd nevű afroamerikai állampolgárt meggyilkoltak rendőri intézkedés közben. Az ezt követően elinduló tüntetéshullám végigsöpört az Egyesült Államokon, de számos országban, köztük Magyarországon is tartottak már demonstrációt a feketékkel való szolidaritás kifejezéseképpen.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.