Ballal kormányoz a 90. életévét taposó debreceni bringás

Leginkább derűs életszemlélete az, ami elkap, nem a sztorijai és elismerései, pedig azokból is van jó néhány.
Novák Ferenc
Koppányi Szabolcs

„Már gyerekkorom óta egy kézzel élek, de még most is azt nézem, merre lehet tekerni” – Debrecenben, a Füredi úton hajtott előttem Novák Ferenc, a helyben sokak által ismert idős biciklista, egykori postás, aki még most is elboldogul a kilométerekkel. Megállítottam, hogy ha nem siet, beszélgessünk kicsit. Örült a hirtelen jött érdeklődésnek, s büszkén mutogatta - ezek szerint mindig vele lévő - róla szóló kedvenc újságcikkeit vagy éppen kisebb relikviáit – egy kulacs („jó drága” – mondta), egy érem a nyakában, s a feneketlen hátsó tárolórekeszben még mi minden…

A világot bejárva már jóval több mint másfél millió kilométer van a lábában, s ahogy mesélte, eredményeiről (Guinness-rekord háromszor, Hajós Alfréd-díj, sok nagy verseny teljesítése) pedig rögtön előjönnek emlékei. Nekem mégis az tűnt fel főként, hogy milyen jól elvan a maga kétkerekű világában, s örül az életnek. Ez pedig semmiféle sport- vagy más jellegű teljesítménnyel nem mérhető össze. Ha jól érzi magát valaki 89 évesen is a bőrében, az irigylésre méltó.

Koppányi Szabolcs

„Ez egy könnyű, speciális kerékpár” – mutatta a bringáját, s bár van még másmilyen is neki otthon, ez a kedvence, hiszen a kialakítást tekintve ez felel meg számára a legjobban. Éppen Hortobágyra tartott egyébként, a legnagyobb melegben. Ám nem volt rest, s lelkendezve beszélt arról is, hogy a magyar kerékpáros körverseny bár a koronavírus miatt az eredetitől később, augusztus 30-án (a 2. szakaszon) Debrecen és Hajdúszoboszló között tesz meg – nyilván kacskaringós útvonalon – 158 kilométert.

Koppányi Szabolcs

Persze ő készül a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba 200 kilométeres versenyre is ősszel, amelyet elmondása szerint már 22-szer teljesített eddig – s nyerte korcsoportját. Ahogyan más megmérettetések is várnak rá. „Be van írva már a naptáramba mind.” Lesz köztük Debrecenből, a Csónakázó-tótól induló (ő még így hívja a jelenleg olykor népfürdőként funkcionáló ködszínházas pancsolót) és a Hortobágyra vezető viadal is.

Koppányi Szabolcs

Derűsen, zsiványul néz az öreg Feri bá végig. Elégedett, hogy róla is szólnak a hírek. S főleg, hogy karikázhat tovább, amíg csak bírja.

„Úgy gondolom, hogy 90 éves koromig elbiciklizgetek…” – sok egészséget hozzá, vagy még azon is túl, hiszen az 1931-ben született Feri bácsi nemsoká annyi lesz!

Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.