VÁROSŐR

Nyár, szabadság, vasbeton, Debrecen

Ha valami, akkor ez a koncepció és megjelenés az, ami a legtávolabb áll egy, a kikapcsolódást szolgáló létesítménytől. Debrecen, Nagyerdő, strand, új.
Facebook

Igen, a régi strand már nagyon lepukkant volt. Egy jó debreceni polgárnak pedig most illik elalélni a gyönyörtől, hogy milyen csodálatos strandot kaptunk az önkormányzatunktól. És ami miatt (hivatalosan a Kis- és Nagymacs térségében dúló vírusveszély okából) a Macsi-Balcsi ki sem nyitott.

Ami tényleg szép és jó: a fű zöld (és remélhetően nem is fog elsárgulni), az ég kék (mint a dalban), a víz hűs, a nap pedig süt (reméljük, minél többet). Valóban, köszönet illeti a tervezőket, hogy nem térkövezték le az egészet trendi módon, sőt a víztorony felőli pavilonsor tetejét is füvesítették (talán nem is fog beázni). Nyilván azért tették a napozókat is több emeletnyi magasba, hogy több zöldfelület maradjon (a tériszonnyal küzdők örömére, meg hogy a panelben lakók is otthonosabban érezzék magukat, távol az anyaföldtől).

Facebook

Talán szintén a panel-fíling ihlette a tervezőket az egész létesítmény magalkotásakor. Aki valaha is tanult esztétikát, az első órán a fejébe verték a forma és tartalom egysége című szabályt. A tartalom, és ami hozzá kapcsolódik: nyár, szabadság, pihenés, lazítás, víz, hullámzás, fürdés, napsütés, természet. Ez oldott, laza, játékos, úgynevezett szerves formákat kívánna meg. Ehelyett kaptunk egy aránytalanul elnyújtott téglatest formát, vasbetonból, egy vasúti hídra hajazó, ipari létesítményekhez illő, vastag acélcsővázzal. A medencék is ebbe a szigorúan geometrikus rendben tagozódnak bele. Ha valami, akkor ez a koncepció és megjelenés az, ami a legtávolabb áll egy, a kikapcsolódást szolgáló létesítménytől.

Van viszont egy érdekesség: egy kalózhajóból, rozsdás léghajó-vázból és ócska (legalábbis annak kinéző) szennyvízcsatorna-csőből álló konglomerátum – nyilván a gyerekek örömére. Ami tényleg úgy néz ki, mintha az égből pottyant volna ebbe a számára idegen környezetbe.

A Nagyerdő fáiból és az alattuk élvezhető árnyékból természetesen (?) alig maradt valamennyi a strand két hátsó sarkában, de hát ne menjen strandra az, aki árnyékban szeretne maradni! Ráadásul, az északnyugati sarokban megmaradt fák egy vízelvezetés nélküli mélyedésben vannak, ahol megáll az esővíz és a szúnyogok is vígan szaporodhatnak a pocsolyában.

Az árakról most ne essék szó, mindenki megtapasztalhatja, hogy ez most egy exkluzív élménycenter, nem holmi szocializmusból itt ragadt, lepusztult néplavór!

Budai Péter

Kövesi Péter írásai itt olvashatók: VÁROSŐR

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.