Feloszlott Tiszacsege képviselő-testülete, időközi választást kell tartani még idén ősszel

A döntésben állítólag szerepet játszott az is, hogy 2019 novembere óta zárva tart a város népszerű termálstrandja. A polgármester állítja, az általa kezdeményezett személycserék célja az volt, hogy szakemberek kerüljenek pozíciókba.
Ülésezik Tiszacsege képviselő-testülete – 2020. március 26.
YouTube

A Debreciner több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a település július 16-i képviselő-testületi ülésén a testület megszavazta a feloszlását. Információink szerint a Fekete Gergő (független) polgármesterrel együtt héttagú testületből Illés János, Komóczi Imre, Sándor-Hajdu Mária és Tóth Imre képviselők szavaztak igennel az előzetesen közzétett napirenden nem szereplő javaslatra.

Régóta nem volt közöttük egyetértés

Tiszacsege polgármesterét és Bobkó Péter jegyzőt sajnos többszöri próbálkozásunk ellenére nem sikerült elérnünk. A feloszlatást megszavazó képviselők közül Illés Jánossal telefonon beszéltünk, aki megerősítette számunkra, hogy a fentebb felsorolt képviselők javaslatára, valamint az ő szavazataikkal valóban feloszlatták ma a város vezetését.

A döntésüket Illés azzal magyarázta, hogy már régóta számos ügyben nem értettek egyet Fekete Gergő polgármesterrel. Kérdésünkre: a feloszlatásban szerepet játszott-e az, hogy még mindig nem sikerült megnyitni a 2019. november 3-án technikai okok miatt bezárt Tiszacsegei Termálstrandot, a képviselő azt a választ adta, hogy „mindenképpen”. Ebben az ügyben egyébként a napokban többször is kerestük Fekete Gergőt, de sem telefonon, sem emailen nem reagált a kérdéseinkre.

Rossz döntések, eladósodás?

Más forrásokból úgy tudjuk, hogy már a kezdetektől, tehát a tavaly őszi választásoktól kezdve feszült volt a viszony a polgármester és a testület tagjainak többsége között. A városvezető állítólag több olyan személyi változást kezdeményezett Tiszacsegén, amelyek végül nem hozták meg az általa remélt pozitív módosulásokat, illetve az is egyre nagyobb gondot jelentett, hogy az önkormányzat kifizetetlen számlái csak szaporodtak.

A Debreciner úgy értesült: a polgármestert a képviselő-testület – több tagja – már korábban felszólította, hogy mondjon le, teremtse meg a lehetőséget új polgármester-választás kiírására, de mivel erre nem volt hajlandó, ezért a testület többsége mondott le, feloszlatva ezzel magát, így a polgármesternek is távoznia kell posztjáról.

A feloszlatás miatt hamarosan időközi önkormányzati választást rendeznek Tiszacsegén.

A polgármester azt mondja, ő az uram-bátyám viszonyokat akarta felszámolni

Cikkünk megjelenését követően hívta fel szerkesztőségünket Fekete Gergő, hogy reagáljon az általunk leírtakra. A polgármester szerint a képviselő-testület ülésén nem került szóba a termálstrand állapota, a feloszlatás mellett szavazó négy képviselő semmivel sem indokolta a döntését. Elismerte, hogy számos személycserét hajtott végre a tiszacsegei intézmények élén, ezek ugyanakkor azt a célt szolgálták, hogy a korábbi uram-bátyám viszonyoknak köszönhetően pozíciót szerző lakosok helyét szakemberek vegyék át. Fekete cáfolta továbbá azt az értesülésünket, miszerint lemondásra szólították fel. Állítja: a testület tagjai sem négyszemközt, sem több ember előtt nem tették meg ezt, viszont ő két alkalommal (beleértve a mai testületi ülést is) felszólította az oszlatást kezdeményező képviselőket a lemondásra.

A tiszacsegei képviselő-testület korábbi üléseiről készült videók itt láthatók.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Egy hónapra csak 1000 forint. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.