A saját kezébe vette a szúnyogirtást Tiszagyulaháza polgármestere, mert nem tetszett neki a katasztrófavédelem akciója

Mikó Zoltán szerint az éjjeli időpontban végzett központi irtás csak a falusiakat ébresztette fel, a szúnyogok ellen semmit sem ért. A szomszéd megyéből rendelt gázmestert, majd bepattant mellé a terepjáróba. A biológiai irtást utópisztikusnak nevezte, most tablettákat akar rendelni a pangóvizekben lévő szúnyoglárvák ellen.
Facebook

Július 17-én tette közzé nyilvános Facebook-poszt formájában Mikó Zoltán, Tiszagyulaháza független polgármestere, hogy a kudarcot vallott központi szúnyoggyérítés miatt a Hajdú-Bihar megyei kistelepülésen „saját kézbe” veszik az irtást. Július 19-én több bejegyzésben is közvetítette a vérszívók elleni hadjáratukat, fotókat és videót is mellékelve hozzájuk. Megkérdeztük a polgármestert arról, hogy mit értett az alatt, hogy „kudarcot vallott” a katasztrófavédelem, hogyan, milyen szerrel végezték a szúnyogirtást, és a munkájuk érezhető változást hozott-e a településen.

„Bömbölt a diszkó”, de ez a szúnyogoknak nem ártott

Mikó Zoltán elmondása alapján a katasztrófavédelem éjjel fél kettő és kettő óra között érkezett Tiszagyulaházára, amikor köztudomásúlag nincs már annyi szúnyog. Az autó emellett túl gyorsan ment, szinte végighasított a főúton, a legtöbb mellékutcába pedig egyáltalán nem fordultak be. A szúnyogokat tehát kevésbé, a lakosokat viszont annál inkább zavarta az akció: „le volt engedve az ablak, és bömbölt a diszkó, úgyhogy többen felébredtek rá” – fogalmazott a polgármester, aki a történteket jelezte a szúnyogirtást szervező hatóságnak, kérve a gyérítés megismétlését. Mivel ekkorra már súlyos szúnyoginvázió alakult ki a településen, annak vezetése úgy döntött, hogy megrendelnek egy külön irtást.

Facebook

Másik megyéből érkezett a felmentősereg

Megkérdeztük Mikó Zoltánt, hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt megszervezni a gyérítést, illetve milyen szerrel végezték azt. A polgármester elmondása alapján a katasztrófavédelem által is használt Deltasect Plus 1,2 ULV nevű szert juttatták ki a levegőbe egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településtől kölcsönkért, erre szolgáló szerkezet, valamint egy odavalósi gázmester segítségével. Azt a polgármester nem akarta elárulni, hogy pontosan melyik településről érkezett a segítség. „Velük csináltattuk meg úgy, hogy én beültem a vezető mellé a kocsiba, és ahogy a használati útmutató előírja, 20 km/órás sebességgel, minden mellékutcában oda-vissza, bő két óra alatt mindenütt beirtottuk” – mondta a polgármester.

Nem olcsó, de egyelőre biztosan marad a kémiai irtás

A polgármester szerint a lakosság elégedett, több pozitív visszajelzést is kaptak az irtás óta. Mikó Zoltán azonban mindenkit nyugalomra intett: szerinte 3 nap múlva ugyanannyi szúnyog lesz a településen, mint korábban, mivel folyamatosan fejlődnek ki az új lárvák a pangóvizekben. Kéthetente tervezik ismételni a szúnyoggyérítést, nagyobb rendszerességet nem bírna el Tiszagyulaháza költségvetése: mivel a szer 2 ezer forintba kerül literenként, és egyszerre 25 litert fújnak ki, tehát 50 ezer forintba kerül minden egyes alkalom.

Mikó Zoltán (bal oldalon) polgármester akcióban
Facebook

Mikó a Debrecinernek arról is beszélt, hogy egyre több önkormányzat vásárol az irtáshoz szükséges gépet, pedig az egyáltalán nem csekély kiadás: a legolcsóbb is több mint másfél millió forint, profi eszközt pedig kétmillió forint felett lehet venni. A polgármester azt is hozzátette: ugyan sokfelől hallotta, hogy a biológiai szúnyoggyérítésre kellene átállni, ez számára még kissé utópisztikusnak hangzik. Ők maguk még nem próbálkoztak vele, pedig azzal ő is tisztában van, hogy számos megoldás jöhet szóba a szúnyogokkal táplálkozó állatok tenyésztésétől kezdve a célzottan a vérszívóknak ártó szerek kijuttatásáig.

Egyelőre azonban biztosan marad a földi kémiai irtás, amellyel kapcsolatban viszont problémát jelent, hogy a szer nem jut be a kertek végébe. Éppen ezért a település vezetése most azt tervezi, hogy szúnyoglárva-irtó tablettákat vásárol, amelyeket a belvízelvezető árkokban használnának, valamint a lakosságnak is adnának belőle, hogy a kertjeikben álló vizet kezelhessék vele. Az Európai Unió 2020-as hatállyal tiltotta be a légi szúnyogirtást annak súlyosan környezetkárosító hatásai, valamint kétes hatékonysága miatt.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.