„Ha Nyugaton élne, már gazdag ember lenne, mert ott értékelik az ilyesmit”

Kutyakötelességed megvalósítani az álmaidat! - e szavakkal kommentálta saját teljesítményét, amikor újabb rekordot döntött meg László Gyula labda- és kerékpárzsonglőr. A szerény körülmények között élő férfi nem mondott le arról, amit évek óta dédelget magában: egyszer eljutna Dubaiba, hogy legmagasabb épületére felmasírozzon egy labdával a fején (vagy dekázgatva).
Koppányi Szabolcs

Több csúcsra tört László Gyula hétfőn, Debrecen főterén, ám a Magyar Rekord elnöke, aki a hitelesítés végett személyesen vett részt az eseményen, csak az előzetesen megbeszélt kategóriában érvényesítette a Hajdúhadházon lakó fiatal sportimádó produkcióját. Ám azzal búcsúzott tőle Sebestyén István, hogy várja az újabb ötleteit és rekordkísérleteit, amelyeket - ha nem ott a helyben talál ki - vélhetően elfogadják majd, s azokban is kipróbálhatja magát.. Így, bár László Gyula, mint egy gyerek, mondogatta maga elé, hogy ő focizni szeretne, ezúttal BMX kerékpárral sikerült túlteljesítenie saját korábbi rekordját. Nem is akárhogy!

Galéria: László Gyula újabb rekordja - Debrecen, 2020. július 20. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

A kategóriát ő maga találta ki, s így hangzik: BMX-en, csak az első keréken állva, hajtva a bringát leveszi és fel a magán lévő pólót, ahányszor csak tudja, anélkül, hogy letenné a lábát a földre. Minderre 5 perce volt. Az első kísérlete éppen csak nem jött össze, hiszen már 20-nál járt, amikor megingott és lelépett a járgányról. Egy keveset pihent, mivel (a videónkon is látszik) itt azért keményen dolgozik a láb, s a kivételes egyensúlyozás is felemészt nem kevés energiát. Ezután ismét belevágott a kísérletbe, ami egyébként hivatalosan a magyar rekordok közé kerül be. Végül időnként nagy küzdelem árán, de fennmaradt a biciklin László Gyula, miközben 27-szer bújt ki, s vissza a pólójába. A korábbi csúcs 21 volt.

Megkérdeztük a hivatalos szervezettől jelen lévő szakembert, mégis miként lehet új kategóriát bejegyeztetni a magyar rekordok jegyzékébe. Mint kiderült, igazából a szabályok elég nagy teret engednek a kreativitásnak, hiszen ha nem veszélyes saját magára vagy másokra, illetve ha mások számára is esélyt ad arra, hogy később megdöntsék ezt a rekordot, akkor szinte bármit kitalálhatnak az emberek, s nevezhetnek benne. Voltak már persze érdekes esetek, amelyekből végül nem lett semmi. Erről is beszélt Sebestyén István:

Mi, stabilan talpon állók már beleszédültünk a körözésbe

A Kossuth téren szépen körbeállták az elsősorban focitudásáról, trükkjeiről elhíresült fiatalembert, aki ezúttal a labdával csak bemutatót tartott, ám a BMX-szel már hitelesen a csúcsra ért. A nagyon lelkes, vágyait kergető, csupaszív László Gyula pedig kiszolgálta közönségét. Szerény lehetőségeiből is szórakoztató eseményt rittyentett a bámészkodó emberek elé. Segítői által ütemes zenét is hozott, amelyre egy igen látványos show-t produkált. Valaki a nézők közül megjegyezte: „ha Nyugaton élne, már gazdag ember lenne, mert ott értékelik az ilyesmit”.

Koppányi Szabolcs

László Gyula elemében volt, s eközben örömmel fogadott minden tapsot, szeretetet, amit kapott. A debreceni főtéri kőrengetegbe rövid időre egy kis élet költözött. Sok-sok ilyen kellene még, kezdve a kreatív utcazenészektől a mindenféle performanszt a járókelők elé tevő eredeti alkotó emberekig. Gyulának pedig sok sikert kívánunk a folytatáshoz, s álmai megvalósításához! Utóbbit esetleg megpróbálhatjuk mi is... Mit veszíthetünk vele?

Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.