Megszüntették a nyomozást a hajdúsámsoni választási csalás gyanúja ügyében

Káposznyák István panaszt nyújtott be, szerinte a feljelentésének egy jelentős részét nem is vizsgálta a nyomozóhatóság.

Ahogy arról 2019. december 18-án a Debreciner beszámolt, Káposznyák István, a Szolidaritás alelnöke (azóta az ISZOMM kelet-magyarországi koordinátora is) feljelentést tett választási csalás gyanúja miatt. A politikus számára egy hajdúsámsoni lakos adott át olyan videókat, amelyek a választást követően készültek, és az elmondása alapján egy „elszámoltatást” örökített meg, valamint egy közös ebédet, ahol Antal Szabolcs (Fidesz) polgármester mond köszönetet azért, hogy segítették a választási győzelem elérésében. A tavaly októberi választáson a polgármesteri pozíció elnyerése mellett a Fidesz a képviselő-testületben is megszerezte a többséget.

Részlet a nyilvánosságra hozott videóból
Facebook

A nyomozóhatóság szerint nem merült fel érdemi bizonyíték

Káposznyák István július 21-én arról írt a Facebook-oldalán, hogy a feljelentés alapján – az elfogultság kizárása céljából a Hajdú-Bihar megyei szervek helyett – vizsgálódó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a mai napon megszüntette a nyomozást. Az indoklásban azt írták: a tanú meghallgatások és a beszerzett iratok alapján nem merült fel érdemi bizonyítékként szolgáló információ. A feljelentő nem ért egyet ezzel a döntéssel.

Káposznyák István
Polgár Tóth Tamás

„A kifizetések és egyéb előnyök tekintetében a nyomozóhatóság eljáró képviselője nem vizsgálta a felbujtó és az anyagi eszközöket biztosító személy/személyek kilétét sem, az elkövetési magatartások megvalósulását sem, célját sem, ami véleményem szerint a választási bűncselekmény megvalósulását eredményezte” – írta bejegyzésében Káposznyák István.

Az egyeki feljelentés miatt elrendelt nyomozást hét hónap után szüntette meg a rendőrség

Szintén választási csalás alapos gyanújáról volt szó, elfogultság lehetősége miatt szintén a szomszéd megye rendőrei jártak el. A hivatalos indoklás: a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése. Bár szerettünk volna, nem sikerült interjút készítenünk az ügy előadójával, mivel a rendőrségen - őket idézzük - nem kívántak élni a lehetőséggel.

A feljelentés felét nem is vizsgálták

A Debrecinernek a politikus az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy már el is küldte a panaszát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságnak, amely ezt követően továbbítani fogja azt a Központi Nyomozó Főügyészségnek, akik döntenek a továbbiakról. Szerinte úgy szüntették meg a nyomozást, hogy a feljelentése második felét egyáltalán nem vizsgálták, ezért feltétlenül szükség lenne egy újabb eljárásra, amelyet elképzelhető, hogy már nem az első nyomozást lefolytató rendőr-főkapitányság fog megtenni.

A nyomozással kapcsolatos kérdéseinkkel egyébként még július 14-én kerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot, levelünkre azonban a mai napig nem reagáltak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.